OVK I ISLAMSKA DRŽAVA PONAŠAJU SE ISTO: Na Kosmetu ruše svetinje, a hoće u UNESKO
Foto: Profimedia

Terorističke organizacije

OVK I ISLAMSKA DRŽAVA PONAŠAJU SE ISTO: Na Kosmetu ruše svetinje, a hoće u UNESKO

Politika -
I Islamska država, kao i OVK, uništava verske i kulturne spomenike, ali je prvenstveno usmerena na uništavanje verskih objekata koji, po njihovim shvatanju, ne bi trebalo da budu tu

Paralela između ponašanja pripadnika ID i OVK je opravdana - obe terorističke organizacije uništavaju kulturna dobra. Ovo može da bude podsetnik drugim državama, ali na sceni je snažno političko lobiranje da članstvo Kosova u Unesku bude kompenzacija za postizanje dogovora i o Zajednici srpskih opština i o Specijalnom sudu za zločine OVK.

Prijem Kosova u Unesko bio bi kao da neko predloži Islamsku državu za članstvo u istu organizaciju, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, postavljajuću ujedno i pitanje - u čemu je razlika?

Sudeći prema rečima sagovornika Sputnjika Milovana Drecuna, predsednika Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije i Momčila Trajkovića, člana nacionalnog veća Kosova i Metohije - razlike nema.Drecun u potpunosti opravdava Dačićevo poređenje Kosova sa Islamskom državom.„Nema dileme da se može napraviti paralela između ponašanja pripadnika Islamske države i ponašanja terorističke OVK i njenih političkih naslednika, to jest stranaka koje su proizašle iz nje.

I Islamska država, kao i OVK, uništava verske i kulturne spomenike, ali je prvenstveno usmerena na uništavanje verskih objekata koji, po njihovim shvatanju, ne bi trebalo da budu tu“, kaže Drecun.Trajković dodaje da je ovo poređenje na mestu ako se vratimo u trenutak kada je OVK rušio nacionalno kulturno blago u južnoj srpskoj pokrajini.„Ono što se dešavalo na Kosmetu 1999. godine i kasnije u potpunosti podseća i umnogome se podudara sa onim što radi Islamska država“, tvrdi Trajković.Može li ovakvo poređenje da „razdrma“ međunarodnu zajednicu i natera je da se zamisli pre nego što donese konačnu odluku o prijemu Kosova u Unesko.Trajković nije siguran.„Može, a možda i neće da nam pomogne, zato što je sve što se dešavalo na Kosmetu rađeno pod okriljem međunarodne zajednice. Vandalizam je trebalo da spreče NATO i Kfor, a oni su u velikoj meri tome i prisustvovali i gledali šta se dešava. Koliko ovo poređenje može da bude argument da se zaustavi članstvo Kosova u Unesku, drugo je veliko pitanje“, kaže Trajković, dodajući da treba imati u vidu da je Kosovo tvorevina Amerike i Evropske unije, koje bi bili garant svega ako bi Kosovo bilo primljeno u Unesko.

I Drecun podseća da je najviše hrišćanskih, srpskih svetinja na Kosmetu stradalo posle dolaska NATO snaga, i da Hašim Tači snosi odgovornost što je preko 150 pravoslavnih svetinja opljačkano, spaljeno i srušeno.Drecun podseća da je četiri srpske svetinje na Kosovu i Metohiji - Visoke Dečane, Pećku patrijaršiju, Gračanicu i Bogorodicu Ljevišku - Unesko proglasio svetskim kulturnim dobrima u opasnosti, da bi ih zaštitio upravo od OVK.„Realno je da sve države imaju prave informacije o tome šta se dešava u kom delu sveta i da svi predstavnici u Unesku veoma dobro znaju ko u stvari uništava i ugrožava kulturnu srpsku i hrišćansku baštinu na Kosovu i Metohiji. Ovo može da deluje kao podsetnik tim državama, da znaju koje odgovoran i da je sve što se dešavalo imalo jedan aspekt pravog verskog rata. Međutim, bojim se da je na sceni snažno političko lobiranje i da članstvo Kosova u Unesku treba da bude neka vrsta kompenzacije za postizanje dogovora o Zajednici srpskih opština i o Specijalnom sudu za zločine OVK, odnosno da se nešto dv i Albancima - članstvo u Unesku ili Interpolu“, uveren je Drecun.

Drecun smatra da je još veća nelogičnost da politička elita Kosova, koja je proizašla iz terorističke organizacije koja ih je rušila, sada štiti srpske spomenike! On smatra da iza svega stoji namera da se sve predstavi kao kosovska kulturna baština i vlasništvo Kosovara, to jest, Albanaca.(Sputniknews / Brankica Ristić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track