OVO SU NOVA LICA U VUČIĆEVOJ VLADI: Upoznajte ih! Ovo sigurno niste znali o njima!
Foto: Dado Đilas

Uoči sutrašnje rasprave u Skupštini Srbije

OVO SU NOVA LICA U VUČIĆEVOJ VLADI: Upoznajte ih! Ovo sigurno niste znali o njima!

Politika -

BEOGRAD - U kabinetu Vlade Srbije, u odnosu na prethodni saziv, biće osam novih ministara.

Goran Knežević

Kandidat za ministra privrede Goran Knežević je rođen 1957. godine u Banatskom Karlovcu, 1982. je diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Radio je u Kombinatu "Servo Mihalj" od 1990. do 2000. i bio je generalni direktor Servo Mihalj - Tursta u Zrenjaninu.

ZA NJIH 7 VIŠE NEMA MESTA: Ovo su ministri koji su ostali bez fotelje u novoj vladi

Izabran je 2004. za gradonačelnika i na toj funkciji u Zrenjaninu je bio u tri mandata. Tokom njegovog mandata je Zrenjanin proglašen za Grad budućnosti i najbolje mesto za investiranje u Jugoistočnoj Evropi, a on za gradonačelnika sa vizijom.Takođe, obavljao je funkciju ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Srbije od 2012. Od 2014. član Odbora direktora NIS-a. Član je Predsedništva SNS, više puta je biran za poslanika u Skupštini Srbije. Oženjen je i otac četvoro dece.

Vladan Vukosavljević

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

Za ministra kulture i informisanja predložen je Vladan Vukosavljević.Vukosavljević je 2013. godine imenovan na funkciju sekretara za kulturu Grada Beograda. Rođen u Beogradu 1962. godine, gde je učio u XI gimnaziji i diplomirao na Pravnom fakultetu, a pohađao je i poslediplomske studije "Međunarodni ugovori u spoljnoj trgovini".

Radio je u spoljnoj trgovini, bavio se prodajom nekretnina, pružanjem pravnih usluga i odnosima sa javnošću.Od 2004. godine je član Krunskog saveta porodice Karađorđević, a bio je i potpredsednik Upravnog odbora Zadužbine Miloš Crnjanski.

Pisao je tekstove za "Pravnik", "Student" i NIN, govori engleski i francuski jezik, za koji je u gimnaziji dobio nagardu Francuske alijanse na evropskom konkursu za najbolji šastav na francuskom jeziku, i koji je učio u Parizu i Dižonu, a služi se i nemačkim jezikom (bio stipendista Gete instituta u Beogradu).

Ana Brnabić

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Ana Brnabić predložena je za novu ministarku državne uprave i lokalne samouprave, a do sada je bila predsednica upravnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Poseduje MBA diplomu iz marketinga sa Hull univerziteta, Engleska i više od devet godina iskustva na menadžerskim pozicijama na različitim projektima međunarodnog razvoja, kao i u Vladi Srbije.Izvršni je direktor Pexim fondacije od njenog osnivanja 2010, a pored toga, angažovana u kompaniji Continental Wind Serbia (CWS), gde radi na realizaciji investicije vredne 300 miliona evra u vetropark u opštini Kovin.Jedan je od osnivača konsultantske firme Development Consulting Group (DCG).

VUČIĆ O NOVOJ MINISTARKI: Ana Brnabić je dobrodošla, baš me briga što je gej!

Vodila je Regionalnu stručnu grupu za komunikacije i PR za Development Alternatives Inc (DAI).Takođe, radila je kao ekspert na USAID-ovom programu reforme lokalne samouprave u Rumuniji.U 2013. je dobila priznanje „Biznis dama godine" u kategoriji društveno odgovorno poslovanje.Aktivno je učestvovala u osnivanju NALED-a kao viši koordinator USAID-ovog programa za ekonomski razvoj opština, i od tada sarađuje sa Izvršnom kancelarijom na jačanju kapaciteta.

Branislav Nedimović

Foto: Dragana Udovičić
Foto: Dragana Udovičić

Kandidat za ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović je rođen

1977. godine u Sremskoj Mitrovici. Diplomiorao je na Pravom fakultetu u Novom Sadu.Izabran je za poslanika u Narodnoj skupštini Srbije 2004. godine i tu dužnost je obavljao do 2008. Gradonačelnik Sremske Mitrovice je bio u dva mandata od 2008. do 2016. godine. Član je Predsedništva SNS od 2016. godine. Oženjen, otac dvoje dece.

Mladen Šarčević

Foto: Nebojša Mandić
Foto: Nebojša Mandić

Kandidat za novog ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević je generalni menadžer Obrazovnog sistema "Ruđer Bošković". Gimnaziju "Ruđer Bošković" osnovao je 2003. godine, zatim i prvu privatnu osnovnu školu istog imena, a pre nekoliko godina i Predškolsku ustanovu "Ruđer Bošković", čime je zaokružen sistem doakademskog obrazovanja.Završio je Prirodno-matematički fakultet u Beogradu za tri godine, uz odobrenje Naučno-nastavnog veća zbog visokog proseka, a specijalizovao je oblast "Zaštita životne sredine" na Centru za multidisciplinarne studije Univerziteta u Beogradu.

Radio je u školstvu kao profesor geografije od 1979. godine, bio je direktor OŠ "Nikola Teska" u Rakovici od 1991. godine, a rukovodio je aktivom direktora opštine Rakovica i grada Beorgada u mandatu od četiri godine.

Nela Kuburović

Foto: Fonet/Nenad Đorđević
Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Kandidatkinja za ministra pravde je Nela Kuburović, dosadašnja pomoćnica ministra u sektoru za pravosuđe, sa dugogodišnjim stažom u tom resoru.Kuburović je prethodno u Ministarstvu pravde od 2008. godine radila najpre kao savetnik za poslove Visokog saveta pravosuđa, a od aprila 2009. godine za pružanje stručne pomoći Visokog saveta sudstva i Državnom veću tužilaca.U avgustu 2009. godine zasnovala je radni odnos u Administrativnoj kancelariji VS S kao savetnik u Sektoru za normativne poslove, a u maju 2013. godine raspoređena je za na mesto načelnika Odeljenja za statusna pitanja sudija u Administrativnoj kancelariji V S S.

Za pomoćnika ministra pravde izabrana je 1. jula 2014. godine, a u u avgustu 2014. godine imenovana je za člana Evropske komisije za efikasnost pravosuđa (CEPEJ), kao predstavnik Republike Srbije, a učestvovala je u radu sednica SEPEŽ-a.Član je radnih grupa Ministarstva pravde za izradu nacrta zakona i podzakonskih akata kao što su Zakon o izvršenju i obezbedenju, Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći, Zakon o Pravosudnoj akademiji, Zakon o javnom beležništvu, Zakona o sudijama, Zakona o javnom tužilaštvu i drugim.

Kuburović je bila i član zajedničkog stručnog tima Advokatske komore Srbije i Ministarstva pravde koji je pronašao rešenja za prevazilaženje spornih pitanja povodom Zakona o javnom beležništvu i pratećeg seta zakona, nakon čeka su advokati prekinuli više mesečnu obustavu rada.Zbog ucestvovanja u izradi Nacrta Zakona o izvršenju i obezbedenju, Kuburović je 2016. godine dobila priznanje Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALEDA) za doprinos reformama i sprovodenju zakona u Srbiji u toku 2015. godini.

Rođena je u Sarajevu 1982, a osnovnu školu Milan Rakić je završila u Beogradu, a potom i X beogradsku gimnaziju.Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu diplomirala je 2005. godine, a potom je završila poslediplomske studije na smeru za privredno pravo.Pravosudni ispit je položila sam u julu 2008. godine, a javnobeležžnički ispit u junu 2014. godine.

Slavica Đukić Dejanović

Foto: Nemanja Pančić
Foto: Nemanja Pančić

Završila je Medicinski fakultet u Beogradu, magistrirala i doktorirala na istom fakultetu 1983. godine, odnosno 1986. godine.Redovni je profesor i šef katedre za psihijatriju Medicinskog fakulteta u Kragujevcu. Glavni je istraživač velikog broja kliničkih studija, naučnoistraživačkih projekata.Član jer Socijalističke partije Srbije od njenog osnivanja 1990. godine. U pet mandata bila je poslanik u parlamentu,a od 2008 godine do 2012. godine bila je predsednica Skupštine Srbije.Postaje vršilac dužnosti predsednika Srbije kada je Boris Tadić podneo ostavku 2012. godine, a od 2012. godine do 2014. godine bila je ministar zdravlja.Danas je direktor Klinike za psihijatrijske bolesti "Laza Lazarević".

Milan Krkobabić

Foto: Beta/Miloš Miškov
Foto: Beta/Miloš Miškov

Kandidat za ministra bez portfelja je Milan Krkobabić, jedan od osnivača Partije ujedinjenih penzionera Srbije - PUPS za čijeg je predsednika izabran 2014. godine.Krkobabić je gimnaziju i Ekonomski fakultet završio u Beogradu, a radno i stručno iskustvo sticao je radeći na finansijskim i bankarskim poslovima - od bankarskog pripravnika do direktora finansijske organizacije.

Za zamenika gradonačelnika Beograda izabran je 2008. godine i tu funkciju je obavljao do 2012. godine, kada je imenovan za direktora JP ''Pošta Srbije'' Beograd.Krkobabić je 2008, 2012 i 2014 biran za odbornika Grada Beograda, a 2012, 2014. i 2016. bio je biran za narodnog poslanika i predsednika poslaničke grupe PUPS-a u Skupštini Srbije. Oženjen je i ima dva sina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track