PALJBA IZ SVIH ORUŽJA: Žene napale Ivicu Dačića zbog seksizma!
Foto: Marina Lopičić

Intervju Predraga Markovića u Kuriru raspirio strasti

PALJBA IZ SVIH ORUŽJA: Žene napale Ivicu Dačića zbog seksizma!

Politika -
Mihajlovićeva najžešća u osudama izjave potpredsednika SPS da je erotski fasciniran ministarkom Joksimović, a lidera socijalista optužuje za zaveru protiv SNS

BEOGRAD - Intervju potpredsednika SPS Predraga Markovića za Kurir, u kome je izneo seksualne aluzije na račun ministarki iz SNS Jadranke Joksimović i Zorane Mihajlović, izazvao je žestoke reakcije. Posebno oštra bila je Mihajlovićeva, koja je za Markovića rekla da seksističkim izjavama vređa i ponižava žene, dok je lidera socijalista Ivicu Dačića optužila da vodi „dvostruku politiku“ i da u vrhu stranke neguje takve ljude.Marković je u intervjuu za naš list izjavio da ima „erotsku fascinaciju“ prema ministarki za evropske integracije Jadranki Joksimović, dodajući da je „osetljiv na žene s velikim očima koje puno pričaju“. Za Mihajlovićevu je rekao da „ima zavidan temperament“ i da se „plaši žestokih žena“.Dvostruka politikaMihajlovićevoj, koja je i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, ovakve izjave očigledno nisu bile nimalo šarmantne, pa se oglasila saopštenjem u kome nije štedela ni Markovića ni Dačića.„Ne možemo više da se pravimo da ne vidimo dvostruku politiku Ivice Dačića, u kojoj on kao zagovara saradnju sa SNS i hvali premijera Aleksandra Vučića, dok u isto vreme toleriše da njegovi najviši stranački funkcioneri poput Branka Ružića, Milutina Mrkonjića, sada i Predraga Markovića napadaju ministre i funkcionere SNS. Izvinite, druže Dačiću, ali to više ne prolazi i više ne može da se sakrije da se sve stranke ujedinjuju u jednu kolonu protiv SNS“, poručila je potpredsednica Vlade Srbije.

Zakuvao... Predrag Marković
Zakuvao... Predrag Marković

Prema njenim rečima, poslednji napad Dačićevih partijskih funkcionera pokazao je da „socijalisti u svom vrhu neguju ljude koji vređaju žene“.- Posle Vojislava Šešelja, koji mi javno preti silovanjem, Dragana Šutanovca, koji najpogrdnijim imenima naziva predsednicu Skupštine Maju Gojković, Dragana Maršićanina, koji primitivno vređa žene na društvenim mrežama, sada imamo Dačićevog potpredsednika, koji javno upućuje seksističke i nepristojne poruke ministarki Joksimović. Time se SPS svrstao u stranke kojima je vređanje i ponižavanje žena glavna politika. Zbog toga očekujem da moje koleginice iz SPS, koje vrlo dobro znaju kuda vodi ovakvo ponašanje političara, podignu svoj glas i osude izjave Dačićevog potpredsednika.Poslanica Nove Srbije Dubravka Filipovski pridružila se osudama koje je na Markovićev račun uputila Mihajlovićeva.Za svaku osudu- Način na koji je opisao odnos prema jednoj ministarki predstavlja uvredu za svaku ženu. Razumem da je kampanja u toku, ali rodna ravnopravnost je definisana zakonom. Živim za dan kad ćemo imati kriterijum kojeg ćemo se svi pridržavati. Ovakva kvalifikacija je za svaku osudu - rekla je ona.Ministarka Jadranka Joksimović nije želela da komentariše Markovićeve izjave.- Mene lično i kao ministra iz SNS zanima kako da budemo uspešni u reformama i kako da u narednim godinama sačuvamo političku stabilnost, ugled u međunarodnim krugovima i obezbedimo bolji život i viši standard za građane Srbije - poručila je.Predrag Marković juče nije želeo da se oglašava.

Dijana VukomanovićSAVETOVAĆU PREDRAGU DA SE IZVINI KOLEGINICAMAPredsednica Izvršnog odbora SPS Dijana Vukomanović stala je u Markovićevu odbranu.- Nikada nisam čula Markovića da vređa žene, niti da je nešto uvredljivo izjavio o uvaženim koleginicama političarkama, ali ću mu savetovati da se javno izvini koleginicama koje izuzetno poštujem. Nedopustivo je da bilo ko u negativnom kontekstu pominje žene. Sama sam s koleginicom Stefanom Miladinović nedavno bila izložena otvorenim verbalnim pretnjama novinara Slaviše Lekića, koji je rekao da bi u Srbiji trebalo da se desi ono što se desilo u Nemačkoj za napastvovanje žena. Toliko o ženskoj solidarnosti - kaže Vukomanovićeva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track