PETRONIJEVIĆ: Drugostepena presuda Karadžiću tek za 3 godine
Foto: Nebojša Mandić

Odbrana ulaže žalbu po svim tačkama

PETRONIJEVIĆ: Drugostepena presuda Karadžiću tek za 3 godine

Politika -
Drugostepenu presudu Apelacionog veća Haškog suda realno je očekivati tek za tri godine, rekao je Petronijević, advokat Radovana Karadžića, koji je osuđen na 40 godina zatvora.

Karadžićeva odbrana već je počela da radi na žalbi na presudu, naveo je Petronijević, dodajući da je prvostepena presuda najobimnija u istoriji suda u Hagu i da će odbrana tražiti produženje roka za najavu žalbe za više od 30 dana.

Petronijević navodi i da je rok da sud odobri žalbu takođe 30 dana, a potom će odbrana imati rok od novih 75 dana.

"Verovatno ćemo i tu tražiti duži rok, jer se žalimo po svim tačkama presude. Tužilaštvo će se, izvesno je, takođe žaliti, a pretpostavljam da će Drugostepeno veće tražiti dodatne rokove za razmatranje žalbi. Sve u svemu, biće potrebno do tri godine da se izrekne nova presuda bivšem predsedniku RS", rekao je Petronijević.

On je naveo da rokovi u postupcima nisu vremenski ograničeni i da će zato pred sudom sve ići relativno sporo.

"Odustajanje suda od slučaja Markale i još šest najstrašnijih incidenata snajperisanja i granatiranja Sarajeva u Karadžićevoj presudi, uz nove dokaze koje odbrana namerava da pruži uz one izvedene na suđenju Mladiću, može da unese novu živost u sudnice Tribunalu", dodaje Petronijević.

(Tanjug/Večernje novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja