UŽIVO SKUPŠTINA PORANILI POSLANICI Majina smena nije ušla na dnevni red, ostavka Jankovića potvrđena
Foto: Printscreen

U klupama od jutros u 9.30

UŽIVO SKUPŠTINA PORANILI POSLANICI Majina smena nije ušla na dnevni red, ostavka Jankovića potvrđena

Politika -

BEOGRAD - Poslanici Skupštine Srbije glasali su jutros o potvrđivanju više međunarodnih sporazuma, nakon čega je počela nova sednica na čijem dnevnom redu su Predlozi zakona o biomedicinski potpomognutoj oplodnji i o transfuzijskoj medicine.

Skupština u toku dana treba da konstatuje i ostavku zaštitnika građana Saše Jankovića i da se izjasni o izmeni odluka o izboru članova skupštinskih odbora i sastava stalne delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope.

UŽIVO SKUPŠTINU MOŽETE PRATITI OVDE

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

11.15 - Skupština nastavila rad.

11.02 - Pauza od 10 minuta u radu parlamenta.

10.55 - Skupština nije prihvatila predlog poslanika Dveri da se u parlamentu formiraju anketni odbori za utvrđivanje činjenica i okolnosti tokom izbornih procesa za parlamentarne i predsedničke izbore. Dveri tvrde da je izborni proces za predsednika Srbije obeležen neregularnostima, koje su "uticale ili su mogle da utiču na rezultate izbora. Zatražili su da se o tome raspravlja po hitnom postupku, ali taj predlog nije prihvaćen.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

10.15 - Skupština Srbije konstatovala je danas ostavku Saše Jankovića na funkciju zaštitnika građana. Za konstatovanje ostavke glasala su 142 poslanika i niko nije bio protiv. Janković je 7. februara podneo ostavku Skupštini Srbije na funkciju zaštitnika građana kada je i rekao da će se kandidovati na predsedničkim izborima.

10.10 - Razrešenja članova odbora. Skupština Srbije razrešila je danas bivšu funkcionerku Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Mariniku Tepić i tri bivša člana pokreta Dosta je bilo (DJB) sa mesta članova i zamenika članova skupštinskih odbora. Mariniku Tepić u odborima u kojima je bila član ili zamenik člana, zamenio je bivši šef Nenad Čanak. Marinika Tepić je inače bila na čelu Odbora za evropske integracije.

Osim nje razrešen je i Goran Čabradi iz Zelene stranke koji je napustio poslanički klub LSV, pošto je u njega ušao lider Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović.Iz pokreta DJB dužnosti članova odbora razrešeni su Jovan Jovanović, Aleksandra Čabraja i Sonja Pavlović, koji su krajem februara napustili taj pokret.Jovanović od danas više nije ni član stalne delegacije Skupštine Srbije u medjunarodnim parlamentarnim institucijama. Umesto njega na tom mestu je Aleksandar Stevanović.

10.04 - Razrešenje Maje Gojković. Poslanici su se izjašnjavali i o zahtevu da se po hitnom postupku na dnevni red uvrsti i predlog za razrešenje Maje Gojković sa dužnosti predsedavajuće parlamenta.

(VIDEO) 13 ZA, 1 PROTIV: Za raspravu o smeni Maje Gojković glasalo manje od broja potpisnika?!

Od 156 prisutnih u sali u tom trenutku, "za" je bilo 13, a protiv samo 1, uzdržani niko. Najveći deo poslanika nije ni glasao, a Gojkovićeva je prokomentarisala da je "za" glasalo manje od broja potpisnika inicijative.

10.00 - Maja Gojković otvorila je drugu sednicu prvog redovnog zasedanja u 2017. godini. Prisutan 141 poslanik.

09.55 - Posle potvrde niza sporazuma, predsedavajuća Gojković je okončala prvu sednicu i najavila početak naredne za nekoliko minuta, kad joj stignu skupštinski materijali. Poslanike je zamolila da ne izlaze iz sale jer će rad biti brzo nastavljen.

09.40 - Počela Skupština, sednici prisustvuje 133 poslanika.

Poslanici su na jutrošnjoj sednici, s početkom u 9.30 sati, potvrdili više međunarodnih sporazuma, među kojima su i oni o policijskoj saradnji, o podsticanju i zaštiti ulaganja, eliminaciji nezakonite trgovine duvanskim proizvodima, klimatskim promenama, plovidbi Tisom, kao i sporazumi iz oblasti obrazovanja i kulture.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Izmene Sporazuma vlada Srbije i Bugarske o policijskoj saradnji trebalo bi da doprinesu efikasnijem suzbijanju ilegalnih migracija. Naime, izmenama tog sporazuma, srpskim i bugarskim policajcima u zajedničkim patrolama na granici biće omogućeno da je prelaze i mimo državnih, zvaničnih graničnih prelaza, na zelenom pojasu, kako bi mogli efikasnije da se uključe u suzbijanje ilegalnih migracija.

Sporazumom vlada Srbije i Nemačke o saradnji u oblasti bezbednosti jača se saradnja sa Nemačkom, posebno u oblasti efikasnog sprečavanja i suzbijanja krivičnih dela organizovanog i teškog kriminala, terorizma, kriminala u vezi sa opojnim drogama, ilegalne trgovine oružjem, kao i ilegalne migracije i krijumčarenja ljudi preko državne granice Sporazum vlada Srbije i Poljske o saradnji u borbi protiv organizovanog i drugih vidova kriminala omogućuje efikasniju operativnu saradnju dve zemlje na suzbijanju terorizma i njegovog finansiranja, ilegalne proizvodnje i ilegalnog prometa oružja, trgovine ljudima, seksualne eksploatacije, protivpravnog lišavanja slobode, ilegalnog prelaženje granica i organizovanja ilegalnih migracija, kao i krijumčarenja robe.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Skupština je potvrdila i Sporazum Vlade Srbije i Vlade Države Katar o uzajamnom podsticanju i zaštiti ulaganja.Ratifikovan je i Sporazuma vlada Srbije i Mađarskom o plovidbi Tisom, kojim se ta reka otvara za polovidbu svih brodova bez plaćanja naknada.

Protokolom o eliminaciji nezakonite trgovine duvanskim proizvodima, koji je takođe potvrđen, uspostavljaju se pravila za suzbijanje nezakonite trgovine duvanskim proizvodima na globalnom nivou kroz kontrolu lanca snabdevanja duvanskim proizvodima i jačanje međunarodne saradnje.Potvrđen je Sporazum Srbije i Rumunije o socijalnoj sigurnosti, koji se odnosi kako na zdravstveno osiguranje, tako i na ostvarivanje prava i iz oblasti penzionog i invalidskog osiguranja.Ratifikovana je i Konvencija o Evropskom šumarskom institute, čiji je cilj širenje vrednosti u pogledu pošumljavanja prostora i razvoja posebnih sorti.Potvrđeni su i Doha Amandmani na Kjoto protokol uz Okvirnu konvenciju UN o promeni klime, koji se odnose na smanjenje emisije štetnih gasova koji imaju efekat staklene bašte.Skupština je ratifikovala i Sporazum o učešću u Srednjoevropskom programu univerzitetske razmene ("CEEPUS III"), čiji je cilj da omogući veću razmenu studenata.

Predvidjejeno je 415 stipendija za mlade iz Srbije i 149 stipendija za strane studente u našoj zemlji.Takođe, potvrđen je i Sporazum Vlade Srbije i ostalih članica Inicijative za reformu obrazovanja u Jugoistočnoj Evropi o sedištu Sekretarijata Inicijative, koji predviđa da novo sedište sekretarijata bude u Beogradu.Ratifikovan je i Sporazum vlada Srbije i Češke o saradnji u oblasti kulture, obrazovanja, nauke, omladine i sporta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track