POČINJE TRKA, IZBORI 2. APRILA: Zasad više od 10 kandidata za novog predsednika Srbije
Foto: Dragana Udovičić

Broj kandidata sigurno će biti dvocifren

POČINJE TRKA, IZBORI 2. APRILA: Zasad više od 10 kandidata za novog predsednika Srbije

Politika -

BEOGRAD - Predsednički izbori 2. aprila opredeliće ko će u narednih pet godina biti šef srpske države, a sudeći prema dosadašnjim najavama, u trku sigurno ulazi dvocifren broj kandidata.

Srpska napredna stranka istakla je svog lidera i premijera Srbije Aleksandra Vučića kao kandidata, a iza njega su stale i SPS i sve druge stranke vladajuće koalicije, te će on biti zajednički kandidat stranaka koje participiraju u vlasti.

U januaru su kandidature istakli i Vuk Jeremić, iza koga su stali neki poslanici u Skupštini Srbije koji su u međuvremenu oformili i svoj poslanički klub i SDS, kao i Saša Janković koji je dobio podršku DS.

Foto: Nebojša Mandić
Foto: Nebojša Mandić

Među prvima su predsedničke kandidature na ovogodišnjim izborima najavili i lider radikala Vojislav Šešelj i predsednik pokreta Dveri Boško Obradović, kao i predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović koji kaže da će na izbore izaći kao "kandidat naroda", a da njegova Srpska narodna partija, ukoliko to želi, ima pravo da kandiduje nekog drugog.Kandidat DSS za predsednika Srbije biće Aleksandar Popović, a bivši funkcioner Pokreta socijalista Bratislav Jugović, koji je napustio tu stranku zbog predsedničke kandidature, ranije je rekao da će biti kandidat građana, jer smatra da levica mora da ima svog kandidata, te da ima podršku Samostalnog sindikata.

Predsedničku kandidaturu najavio je i predsednik stranke "Aktivna Srbija" Dušan Janjić, koji tvrdi da mu je do sada podršku dalo više od 150.000 ljudi iz Srbije. Kandidature su najavila i dva državljanina Srbije iz SAD, Danijela Sremac, koja kaže da je i član Republikanske partije novog američkog predsednika Donalda Trampa i Vladimir Rajčić, pomenut u javnosti kao čovek koji je za jedan srpski nedeljnik obezbedio intervju sa Trampom, čiju verodostojnost je kasnije demantovao Trampov izborni štab.

Takođe, kandidature su najavili i nekadašnji član SNS i estradni menadžer Saša Mirković i bivši visoki funkcioner Treće Srbije desnicar Angrej Fajgelj, koji je više puta hapšen zbog pretnji Aleksandru Vučiću i Saši Jankoviću.Kandidaturu je najavio još jedan bivši član Treće Srbije, Miroslav Parović, koji će biti kandidat Narodnog slobodarskog pokreta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track