PODRŠKA: Voja Brajović, Nataša Ninković i Nikola Kojo glasaju za Sašu Jankovića
Foto: Damir Dervišagić, Dragan Kadić, Dragana Udovičić

Poznati bi ombudsmana na mestu predsednika

PODRŠKA: Voja Brajović, Nataša Ninković i Nikola Kojo glasaju za Sašu Jankovića

Politika -

Sto potpisnika, među kojima i mnoge javne ličnosti, smatraju da bi zaštitnik građana najbolje predstavljao Srbiju

Zaštitnika građana Sašu Jankovića mole da bude kandidat za predsednika Srbije. I to bukvalno. Naime, sto javnih ličnosti potpisalo je juče apel da Janković kao nestranački kandidat uđe u trku za šefa države.

Prema rečima Dragana Popovića, predsednika Građanskog stava, organizacije koja stoji iza ove inicijative, apel su potpisali eminentni profesori, književnici, umetnici, glumci i reditelji, a mogu ga potpisati i svi građani na sajtu pomenutog udruženja.

Između ostalog, potpisnici su bivši sudija Zoran Ivošević, bivša predsednica Vrhovnog suda Srbije Vida Petrović Škero, profesori univerziteta Vesna Rakić Vodinelić i Vladimir Vodinelić, pisac Dragan Velikić, glumci Nikola Kojo, Nebojša Glogovac, Nataša Ninković, Voja Brajović, Ana Sofrenović...

- Srbija se već godinama suočava s dubokom i teškom krizom koja prati nedovršenu tranziciju države i društva. Institucije su razorene ili pod pritiskom, nepoverenje građana u državu je ogromno, nepravda je svuda prisutna, a siromaštvo realnost za većinu ljudi - navodi se u saopštenju Građanskog stava.

- Predsednik treba svojim autoritetom i integritetom da daje primer ostalim nosiocima vlasti i bude brana svima koji ugrožavaju temeljne vrednosti demokratije, vladavine prava i zaštite ljudskih prava - smatra Popović, kao i da predsednik mora da bude čovek koji ravnopravno razgovara s partnerima iz drugih država i čijih se postupaka i izjava niko neće postideti.

- Pozivamo aktuelnog zaštitnika građana Sašu Jankovića, kome sledeće godine ističe mandat, da se kandiduje za funkciju predsednika kada za to dođe vreme, kao nestranački kandidat ispred grupe građana - navodi se još.Potpisnici apela su uvereni da Janković poseduje integritet i profesionalno iskustvo koje je potrebno kako bi Srbiju predstavljao na dostojan način.

Saša JankovićHVALA NA PODRŠCIZaštitnik građana oglasio se juče na svom sajtu i poručio da nije iznenađen apelom da se kandiduje i da je znao da se potpisuje.- Ne nalazim dovoljne reči zahvalnosti za takvu vrstu podrške mom dosadašnjem radu, za osećanje koje pristojan čovek ima kada postane svestan imena koja su apel potpisala i za vrstu obaveze koju to predstavlja do kraja života. Nastaviću da radim svoj posao onako kako sam to, sa saradnicima, svih ovih godina i činio dok ne bude vreme za nove odluke - naveo je Janković.

Katarina Blagović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track