POLITIČKI RING: Istoričar Predrag Marković vs Aleksandar Nedić, praunuk Milana Nedića

6 rundi

POLITIČKI RING: Istoričar Predrag Marković vs Aleksandar Nedić, praunuk Milana Nedića

Politika -

1. RUNDA

Da li ste očekivali da će se Srbija i 2016, zbog sudskog postupka rehabilitacije, deliti na pristalice i protivnike politike Milana Nedića, predsednika vlade u vreme nemačke okupacije u Drugom svetskom ratu?

PREDRAG MARKOVIĆ: Sasvim anahrona rasprava. Nikome u Evropi ne bi palo na pamet da rehabilituje taj nivo saradnika okupatora. Čak ni Mađari nemaju taj problem. Admiral Horti je saveznik Nemaca, a ne saradnik i sluga okupatora.

ALEKSANDAR NEDIĆ: Nisam očekivao ni da će otpočeti proces rehabilitacije, a kamoli da će se ovako odvijati.I deja zahteva za rehabilitaciju je da istina izađe na videlo. I istina izlazi na svetlost. Ovaj proces skida ljagu sa srpskog naroda kad je reč o Jevrejima, te sa svega onoga što se Srbima pripisivalo. Takođe, važno je da dokažemo da Nedić nema nikakve veze sa Sajmištem, sa logorom Crveni krst, da nije osnovao Banjicu.

2. RUNDADa li je početak postupka rehabilitacije Nedića zapravo pokušaj izjednačavanja fašizma i antifašizma?

PREDRAG MARKOVIĆ: Nadamo se da će to ostati pokušaj. Nijedan narod u Evropi nije dao srazmerno veći broj antifašista od Srba. U odnosu na svoj broj, Srbi su dali najveći broj boraca protiv fašizma, nekoliko puta više od Francuza, Norvežana...

ALEKSANDAR NEDIĆ: Ne, ne... Ja i ne znam šta je fašizam, pošto on u Srbiji nikad nije postojao. Nemci su nacionalsocijalisti, te su tako bili nacisti. Milan Nedić nije bio političar i nema nikakve veze s političkom temom po kojoj se nameće da je on bio nacista, pronemački čovek... On je samo pokušao da spase što više Srba.3. RUNDAKo je Nedić: izdajnik, kvisling, saradnik nacističke Nemačke i sprovodilac politike Adolfa Hitlera ili „srpska majka“ i general koji se žrtvovao za Srbiju?

PREDRAG MARKOVIĆ: On je, svakako, saradnik Hitlera i kvisling. Možda je smatrao da je izdaja zemlje žrtva. Njemu i svim njegovim pristalicama koji su se „žrtvovali“ u ratu je bilo udobno i dobro. Kome je to dobro za vreme nacističke okupacije? U to vreme čak i patrijarh i vladika Nikolaj sede u logoru, a kamoli antifašisti... Mnogi njegovi funkcioneri su debelo naplatili saradnju s Nemcima. Postoji, naravno, priča o spasavanju izbeglica. Za to su, pre svega, zaslužni komesar za izbeglice Toma Maksimović i rukovodilac Crvenog krsta Petar Zec. Ako je Nedić zaslužan za izbeglice, zaslužni su i nemački zapovednici koji su ih pustili u Srbiju.

ALEKSANDAR NEDIĆ: Milan Nedić je bio general, Srbin, čovek koji je pokušao i uspeo da spase 450.000 Srba iz NDH, te 50.000 Slovenaca. To je čovek koji nije dozvolio da ijedan Srbin ode na Istočni front. Za vreme nemačke okupacije je pokušavao da ljudi u Srbiji rat i teške trenutke provedu dostojno čoveka. Nedić je žrtvovao ono što je najčasnije svakom oficiru - svoj obraz, a bio je bio svestan šta ga čeka posle rata, jer je znao da Nemačka ne može dobije taj rat. Srbi i Srbija ne bi postojali da nije bilo generala Nedića. On je srpski narod spasavao od izumiranja.

4. RUNDABeograd je 1942, u vreme Nedićeve vlade, očišćen od Jevreja. Ima li njegove direktne odgovornosti za Holokaust?

PREDRAG MARKOVIĆ: Nijedan jevrejski muškarac nije bio na slobodi u vreme kad je Nedić stupio na vlast u septembru 1941. Do proleća 1942. pobijeni su i žene i deca. Logor Sajmište je bio u drugoj državi i cela organizacija ubijanja je bila u nemačkim rukama, čak i oni kamioni-dušegupke, koji su vozili žrtve do Jajinaca. Nedićeve snage nisu čak ni hapsile Jevreje u značajnijem broju. Jevreje su sakupljali Nemci i specijalna policija pod njihovom komandom.

ALEKSANDAR NEDIĆ: Nedić do januara 1943. nije imao vlast nad svojom policijom, to su imali Nemci. Jevrejsko pitanje su radili isključivo Nemci. I to je suština svih današnjih tobože napada na postupak za rehabilitaciju Nedića. Naime, Nemcima je vrlo važno da speru ljagu sa svog imena zbog jevrejskog pitanja, i to su uspeli u baltičkim zemljama, Mađarskoj, Hrvatskoj, Poljskoj i Ukrajini.5. RUNDADa li je realno da Nedić nije znao kakve zločine na terenu čine oružane snagenjegove vlade?

PREDRAG MARKOVIĆ: A znala je Desanka Maksimović. Ona je napisala „Krvavu bajku“ kad je čula za strahotu u Kragujevcu. Najveći problem je u tome što Nedić ni na koji način nije kaznio zločince pod njegovom komandom, mnoge je čak i unapredio.

ALEKSANDAR NEDIĆ: Nema nijednog dopisa, nijednog dokumenta s potpisom bilo kog Srbina o zločinima na terenu. To ne postoji.6. RUNDAKakav ishod sudskog postupka očekujete? Hoće li Srbija biti jedina zemlja na svetu koja će rehabilitovati kvislinšku vlast?

PREDRAG MARKOVIĆ: I ne samo kvislinšku vlast. Rehabilitacija Nedića bi bila rehabilitacija nacističkog poretka. Ako rehabilitujemo Nedića, zašto ne i mnoge druge zapovednike u Trećem rajhu?ALEKSANDAR NEDIĆ: Samo ću vam navesti primer danskog kralja. On je sve vreme okupacije Danske bio u zemlji, ali posle rata nije osuđen. A kakav ishod očekujem, to ostavljam sudu da kaže, ne bih se izjašnjavao.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track