POTPAROL MUP-A BAVARSKE: Nemačka neće u Srbiju vraćati migrante sa Bliskog istoka
Foto: AP

Vraćaju ih u zemlje EU

POTPAROL MUP-A BAVARSKE: Nemačka neće u Srbiju vraćati migrante sa Bliskog istoka

Politika -
Nemačka neće u Srbiju vraćati ljude sa Bliskog istoka i iz Afrike koji su preko teritorije Srbije uspeli da se domognu EU i potom zatražili azil u Nemačkoj

Uprkos tome što Brisel ističe da podrška Evropske unije Srbiji ne uključuje planove za izgradnju bilo kakve vrste masovnih centara za migrante. Bavarska, kao jedna od nemačkih pokrajina najviše pogođenih talasom izbeglica, podržava ovakvu ideju. Na pitanje da prokomentariše izjavu Momira Stojanovića, predsednika skupštinskog Odbora za odbranu i bezbednost, o tome da bi na teritoriji Srbije uskoro mogao da nikne centar za 400.000 azilanata, portparol bavarskog ministarstva unutrašnjih poslova Oliver Placer kaže da Minhen podržava otvaranje takvih centara.

„Mi podržavamo otvaranje takvih centara u Mađarskoj, Italiji, Grčkoj i u Srbiji. Smatramo da bi te ljude trebalo registrovati čim stupe na evropsko tlo, pre nego što dođu ovde”, kaže Placer, ali dodaje da Nemačka neće u Srbiju vraćati ljude sa Bliskog istoka i iz Afrike koji su preko teritorije Srbije uspeli da se domognu EU i potom zatražili azil u Nemačkoj.

„Te ljude, u skladu sa Dablinskom regulativom, vraćamo isključivo u zemlje EU, poput Mađarske, Austrije ili Italije, u koje su oni prvo ušli i registrovali se kao tražioci azila.”

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track