PREDMET PROTIV TROJE RADIKALA: Vlada Srbije izvestiće SB UN o problemu koji joj je napravio Hag
Foto: Dado Đilas

Saradnja s Tribunalom

PREDMET PROTIV TROJE RADIKALA: Vlada Srbije izvestiće SB UN o problemu koji joj je napravio Hag

Politika -
BEOGRAD - Vlada Srbije će podrobno izvestiti Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija o problemu koji joj je napravio Haški tribunal predmetom protiv troje srpskih radikala, kao i s njim povezanim predmetom protiv lidera radikala Vojislava Šešelja, navodi se u izveštaju Vlade, koji je u utorak podnet Tribunalu.

Takođe se navodi da će slučaj troje radikala uskoro ponovo biti razmatran pred Vladom Srbije, kao i mogućnost za pokretanje postupka za njihovo izručenje. Izveštaj je podnet na zahtev Tribunala da ga Vlada Srbije na svake dve nedelje obaveštava o merama koje preduzima da ispuni nalog za hapšenje i izručenje članova SRS Petra Jojića, Vjerice Radete i Jova Ostojića.

U izveštaju se napominje da je nakon podnošenja naloga za hapšenje Ministarstvo pravde Srbije sprovelo opsežne konsultacije u saradnji s drugim nadležnim organima, detaljne bezbednosno-politicke procene situacije koja bi nastala izvršenjem hapšenja i predaje troje optuženih. Pravni zastupnik Srbije pred Tribunalom Saša Obradović u izveštaju je pored ostalog naveo da je na sastanku s ministrom pravde u Beogradu 20. februara 2016. godine, obavešten sam da će predmet biti iznet pred Vladu na ponovno razmatranje narednih dana, s predlogom da bude prosleđen na dalji redovan postupak nadležnom organu.

"Po Zakonu o saradnji sa Medunarodnim tribunalom, taj nadležžni organ je sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu", naveo je u izveštaju Obradović. To znači da će Vlada razmatrati da li da pokrene postupak za izručenje troje radikala, u kom bi sudija za prethodni postupak utvrđivao ispunjenost činjenica za ekstradiciju. U izveštaju Obradović je ukazao da su razlozi dosadašnjeg zastoja za ispunjenje zahteva Tribunala poverljivi, te da nema ovlašćenje da sa Pretresnim većem podeli poverljive detalje o ozbiljnim problemima s kojima se nadležni organi Republike Srbije suočavaju u izvršenju naloga od 19. januara 2015. godine, "a koji su doveli do daljeg zastoja".

"S druge strane, Pretresno vece je svojim dosadašnjim odlukama i stavovima pokazalo da ih ti razlozi nadalje i ne interesuju, jer po pravilima Medunarodnog tribunala oni ne predstavljaju osnov za odlaganje izvršenja sudskog naloga. O nevoljama koje joj je Medunarodni tribunal stvorio u ovom i s njim povezanim predmetom protiv optuženog Vojislava ŠŠeššelja, Vlada će podrobno izvestiti Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija", naveo je Obradović.

U izveštaju se takođe ističe da Vlada Republike Srbije još jednom želi da uveri Pretresno veće Tribumala da joj nije cilj da štiti optužene od krivičnog gonjenja. "U dosadašnjem procesu saradnje sa Medunarodnim tribunalom, Srbija je postigla rezultate kakve još nijedna država članica Ujedinjenih nacija nije postigla u saradnji sa Međunarodnim krivičnim sudom. Tu činjenicu ne bi trebalo nikad gubiti iz vida.

Stav Vlade u pogledu gonjenja i kažnjavanja odgovornih za zlocine protiv međunarodnog humanitarnog prava jasno je izražen u njenoj Nacionalnoj strategiji za procesuiranje ratnih zločina koja je upravo usvojena, 20. februara 2016. godine", ističe se u izveštaju. Takođe se napominje da, pošto će predmet troje srpskih radikala narednih dana biti iznet na razmatranje pred Vladu, novi izveštaj o postignutom napretku u izvršenju naloga od 19. januara 2015. biti dostalvjen Pretresnom veću tribunala 9. marta 2016. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track