PREDSEDNIK VLADE U POSETI SARAJEVU: Vučić danas na sastanku premijera zemalja Zapadnog Balkana
Foto: Vlada Srbije

Pripreme za četvrti samit Berlinskog procesa

PREDSEDNIK VLADE U POSETI SARAJEVU: Vučić danas na sastanku premijera zemalja Zapadnog Balkana

Politika -

Predsednik srpske vlade Aleksandar Vučić doputovao je u Sarajevo gde će danas učestvovati na sastanku premijera zemalja Zapadnog Balkana, u sklopu priprema za predstojeći, četvrti samit Berlinskog procesa, planiran za juli u Trstu.

Domaćin sastanka je predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić, a prisustvovaće mu i evropski komesar za proširenje i susedstvo Johanes Han, kao i predstavnik Vlade Italije, naredne zemlje domaćina Samita zemalja Zapadnog Balkana.

Foto: Vlada Srbije
Foto: Vlada Srbije

Prema programu, u 11.00 sati u holu zgrade zajedničkih institucija BiH planiran je doček premijera iz regiona i zajedničko fotografisanje, nakon čega će u 11.30 sati Zvizdić održati pozdravni govor u Plavoj sali.

Za 14.00 sati zakazana je konferencija za novinare na kojoj će govoriti predsedavajući Saveta ministara BiH, komesar za evropsku politiku susedstvo i pregovore o proširenju Johanes Han i ministar spoljnih poslova Italije Angelino Alfano.

Za medije će u 15.30 sati biti otvorena i dodela diploma za državne službenika, u okviru projekta “EU-zapadni Balkan: Regionalni program razmene državnih službenika”, najavljeno je iz Veća ministara BiH.

Zvizdić je uoči skupa potvrdio da će glavne teme biti regionalni projekti i povezivanje, i precizirao da će biti reči o transportnoj i energetskoj infrastrukturi.

VUČIĆ IZ SARAJEVA PORUČIO VLASTIMA U PRIŠTINI: Potezom pera se ništa ne može oteti

"Zajedno sa predstavnicima EU ići ćemo na jačanje regulatornog okvira i na formiranje jedinstvenog tržišta od prostora Zapadnog Balkana, kako bismo imali bolje kapacitete i ambijent za privlačenje stranih investicija", objasnio je "premijer" BiH .

Jedan od ključnih projekata koji će biti među glavnim temama je i autoput Niš - Priština, između ostalog i zbog izuzetne zainteresovanosti nemačke kancelarke Angele Merkel za taj projekat.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Vučić je posle razgovora sa Merkel potvrdio da ga je kancelarka zamolila da prenese određene poruke Hanu, koje se, kako je rekao, tiču "razvoja različitih projekata o kojima smo pričali i sa BiH, i sa Prištinom i sa Albanijom...".

VUČIĆ POSLE DOLASKA U SARAJEVO: Važno je da se razgovara, to smiruje tenzije u regionu

Dopala joj se, primetio je, njegova inicijativa za formiranje regionalne carinske unije. Merkel želi da Srbija aktivnije uđe u realizaciju autoputa Niš-Priština, a da komesar Han to dogovori u četvrtak u Sarajevu sa ostalim premijerima.

SASTANAK PREMIJERA ZAPADNOG BALKANA: Vučić sa kolegama na večeri u sarajevskom restoranu

Premijer Vučić je juče po dolasku u Sarejevo poručio da je važno da se razgovara, jer to smiruje tenzije u regionu, kao i da će se danas razgovarati o konkretnim stvarima, uz želju da se vidi što više konkretnih projekata.

(Tanjug/Fokus)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

VESTI KURIR TV 16.03.2017

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track