PREDSEDNIŠTVO LDP OBAVEZALO ČEDU: Jovanović kandidat za predsednika ako se Jeremić kandiduje
Foto: Kurir/ Dragana Udovičić I Dragan Kadić

Oko kandidata proevropske opozicije

PREDSEDNIŠTVO LDP OBAVEZALO ČEDU: Jovanović kandidat za predsednika ako se Jeremić kandiduje

Politika -

BEOGRAD - Predsedništvo Liberalno-demokratske partije obavezalo je svog predsednika Čedomira Jovanovića da se kandiduje za predsednika Srbije ukoliko kandidat proevropske opozicije bude Vuk Jeremić, saznaje Danas.

Neimenovani izvor Danasa navodi da Jeremić, imajući u vidu njegove stavove o Rusiji, EU i Americi, ni u kom slučaju neće biti kandidat koji će Srbiju jasno opredeliti prema Zapadu, te da je Jovanović, koji je uvek zastupao evropske vrednosti, jedini kandidat koji bi u predsedničkoj trci bio neko za koga se ni u kom slučaju ne može reći da zastupa interese Ruisje.

U LDP-u smatraju da bi Jeremićeva kandidatura u ime građanske proevropske opozicije bila rušenje ideje o zajedničkom kandidatu evropskih građanskih snaga.

Zamenik predsednika LDP Nenad Milić je za Tanjug ranije rekao da je predsedništvo LDP-a podržalo stav Jovanovića da treba raditi na formiranju evropske izborne platforme i konsolidovanju građanskog bloka, i zaključilo da je njihova dužnost da, ako izostane podrška takvoj politici, aktivno učestvuju na svim izborima.

Milić je ocenio i da je najava Vuka Jeremića da će se kandidovati na predsedničkim izborima rušenje ideje o zajedničkom kandidatu evropskih građanskih snaga."Zbog toga je, kao i uvek, dužnost Čedomira Jovanovića da brani one vrednosti koje su i u prošlosti osporavali svi kandidati politike koja nam je uništila živote, od Miloševića, preko Koštunice, Nikolića i Jeremića, koji u velikoj meri sa njima deli političke stavove i uverenja", naveo je Milić.

Milić smatra i da je Jeremiću dobro poznato da građanska opozicija ne može stati iza njegove kandidature ni pod kojim uslovima, zbog njegovih stavova koji su nas, kako kaže, u bližoj prošlosti konfrontirali sa onima sa kojima Srbija treba da gradi najbliže odnose.

Srbiji je, ističe Milić, potreban predsednik koji će je približiti Zapadu, a ne neko ko će nas ponovo uvesti u sukobe sa Evropom i Amerikom, samo zbog toga što to dobro utiče na njegov rejting.

"Najava Jeremićeve kandidature je previsoka cena za ovako napaćenu zemlju i nema potrebe da je ponovo plaćamo, kao što je to bio slučaj toliko puta do sada kada su Jeremić i oni koji ga podržavaju zbog svojih interesa žrtvovali interese Srbije", naveo je Milić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track