ŠVEDSKI PREMIJER STIGAO U BEOGRAD: Sa Vučićem prošetao po Kalemegdanu i Knez Mihailovoj
Foto: Tanjug Sava Radovanović

Diplomatija

ŠVEDSKI PREMIJER STIGAO U BEOGRAD: Sa Vučićem prošetao po Kalemegdanu i Knez Mihailovoj

Politika -

BEOGRAD - Švedski premijer Stefan Leven doputovao je večeras u Beograd i u pratnji domaćina, predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića, pošao u šetnju centralnom pešačkom zonom.

Leven i Vučić, po prijatnoj letnjoj večeri, šetaju Kalemegdanom i Knez Mihailovom ulicom, gde i veliki broj građana uživa u toplom vremenu i ugodnoj atmosferi.

Švedski premijer će sutra imati zvanične razgovore sa Vučićem i predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Švedski premijer Stefan Leven izjavio je večeras u Beogradu da je došao u Srbiju da bi pohvalio razvoj koji je naša zemlja učinila i naglasio da je Švedska podržavala i podržava put Srbije ka Evropskoj uniji."Srećan sam jer naše dve zemlje imaju odlične odnose. Želim da pohvalim razvoj koji je Srbija ostvarila, postoji jaka saradnja sa EU, cilj je da postanete članica i mi to podržavamo", rekao je Leven, koji je večeras sa domaćinom, premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, prošetao Kalemegdanom i Knez Mihailovom ulicom.

Foto: Tanjug Sava Radovanović
Foto: Tanjug Sava Radovanović

Švedski premijer je istakao da dve zemlje već imaju snažne odnose i da je 80 švedskih kompanija i distributera u Srbiji."Naš izvoz je duplo veći od izvoza Srbije, tako da postoji potencijal da Srbija više izvozi u Švedsku. Znam da ćemo proširiti i razviti našu trgovinsku razmenu", kazao je on.Lenev je naglasio da će se sarađivati i po pitanju migranata i izbegličke krize, gde je Srbija, kako je istakao, preuzela ogromnu odgovornost."Jako je dobro što Srbija i premijer Vučić paze i na to da razvijaju dobre odnose u susedstvu, što je jako dobro za Evropu", rekao je Leven.

Prema njegovim rečima, Švedska je podržavala Srbiju od prvog dana na putu evropskih integracija i još je podržava."Srećni smo što su otvorena dva poglavlja, znam za ambiciju da se zatvore sva poglavlja narednih godina i mi podržavamo taj napredak", kazao je predsednik švedske vlade.

Foto: Tanjug Sava Radovanović
Foto: Tanjug Sava Radovanović

Premijer Srbije Aleksandar Vučić naglasio je da su nam najpotrebniji mir i stabilnost."Ako to budemo imali, za druge stvari, ja se ne plašim. Mi ćemo sa našim prijateljima umeti te druge stvari da rešavamo", kazao je Vučić."Zahvalan sam Levenu na poseti koja je za nas od izuzetnog značaja, što je došao samo u Beograd, i to nije usputna stanica. Građani Srbije, uveren sam, posebno će da cene što je pokazao da je veliki prijatelj Srbije, i Švedska je od prvog dana podržavala Srbiju na njenom evropskom putu putu", rekao je Vučić.

Sutra ćemo, naveo je on, imati razgovore sa švedskim privrednicima i očekujemo dobar znak za još veći i ubrzaniji dolazak švedskih investitora, da uvećamo našu trgovinsku razmenu i da nastavimo da tu saradnju pravimo još boljom.

"Zahvali smo Švedskoj na brojnim donacijama, što je uvek podržavala Srbiju. Računamo da švedski prijatelji mogu da nam pomognu u pravljenju najboljih mogućih odnosa u regionu, jer odnosi u regionu, kako je to i Leven primetio, osnov su za dobru ekonomiju", rekao je Vučić.

Foto: Tanjug Sava Radovanović

On je naveo da u ovom trenutku nemamo problema sa budžetskim deficitom ni sa rastom privrede, sve to ide dobro i bolje nego u većem delu EU, ali moramo još mnogo da radimo da bismo stigli razvijene zemlje."Sa druge strane, hoćemo da budemo vredni i marljivi kao Šveđani i hoćemo da učimo od njih. Njihove kompanije bi značile i dolazak te vrste odgovornosti i ozbiljnosti kod nas, a istovremeno bismo time i sebe menjali", rekao je srpski premijer. Vučić je naveo da je ova poseta za nas ima i veliki politički značaj, jer je Švedska od prvog dana podržavala Srbiju na putu ka EU.

"Važno da imamo takve prijatelje. Švedska je jedna od najrazvijenijih, protestantskih zemalja severne Evrope. Jedna od zemalja koja se uvek trudila da na miran način rešava sve probleme, nama je njihova podrška i po tom pitanju dobrodošla", kazao je Vučić.Pokazali smo večeras Kalemegdan, deo naše istorije, a nadam se da ćemo već sutra da pokažemo i deo naše budućnosti, zaključio je srpski premijer.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track