Prištinski mediji: Srbija započela kolonizaciju Kosova!
Foto: Profimedia

Zabrinuli se

Prištinski mediji: Srbija započela kolonizaciju Kosova!

Politika -

Polaganje kamena temeljca za izgradnju srpskog povratničkog naselja "Sunčana dolina" u opštini Zvečan je udarna vest u prištinskim listovima na albanskom jeziku.

Prištinski mediji u tom projektu vide početak "kolonizacije" i "povratak Srbije na Kosovo".Listovi "Zeri" i "Koha ditore" informaciju o početku gradnje "Sunčane doline" objavili su na naslovnim stranama, prvi pod naslovom "Srbija započela kolonizaciju Kosova", a drugi - "Vlada nemoćna povodom kolonizacije Srba na severu".

"Koha ditore" konstatuje da su vlasti u Prištini pokazale nemoć u sprečavanju podizanja ove "kolonije", jer, iako su procenile da je reč nezakonitoj gradnji, nisu preduzele nikakve korake da spreče radove. Prištinski listovi na albanskom prenose komentar pokrajinskog premijera Ise Mustafe da je gradnja "Sunčane doline" protivzakonita, ali i konstatuju da je reč o najvećem građevinskom projektu Srbije na Kosovu od završetka rata.

Mediji na albanskom takođe prenose izjavu ministra životne sredine i prostornog planiranja Ferida Aganija da će Priština sprečiti gradnju "Sunčane dolina", koja se, prema njegovim rečima, gradi bez neophodnih dokumenata iz oblasti prostornog planiranja.

Prostor u medijima je ovim povodom dobila i opozicija, koja zahteva od vlade da preduzme mere kako bi se sprečila gradnja naselja. U saopštenju Alijanse za budućnost Kosova navodi se da "Vlada Kosova ima ustavnu obavezu da brani zemlju od stranih uticaja" i "povreda suvereniteta i teritorijalnog integriteta". "Nijedna Vlada ne može Srbiju da učini vlasnikom Kosova i nereagovanje vlade i drugih institucija Republike Kosovo je jednako sa nacionalnom izdajom. Nastavak dijaloga Priština-Beograd u ovakvoj situaciji, kada Srbija ne poštuje državu niti Vladu u Prištini, nema nikakvog smisla”, navodi se u saopštenju ABK.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track