PRIZNAO: Dačić stan dobio od Slobe, a ni na grob mu ne ide
Foto: Marina Lopičić, Fonet

Ivica Dačić rekao kako se dokopao nekretnine

PRIZNAO: Dačić stan dobio od Slobe, a ni na grob mu ne ide

Politika -

Lider SPS kaže da je 1997. na rate otkupio društveni stan na Dedinju za tadašnjih milion dinara, što je duplo manje od tržišne cene

Ivica Dačić, prvi potpredsednik vlade Srbije i lider SPS, kome je Zorana Mihajlović, ministarka građevinarstva, pomogla da dobije saglasnost za legalizaciju bespravno dograđenog stana od 119 kvadrata na Dedinju, vlasnik ove nekretnine postao je 1997. godine u otkupu društvenog stana po ceni duplo nižoj od tržišne.Dačić je za Kurir priznao da je nekretninu u elitnom delu Beograda dobio tako što je za vreme vladavine Slobodana Miloševića otkupio društveni stan od 90 kvadrata, a 29 kvadrata kupio je od stambenog kredita koji je vratio.

On kaže da je na osnovu tadašnjih pravilnika mogao da dobije maksimalno 90 kvadrata, a stan je bio 119. Onda je odlučio da tih 29 kvadrata kupi, za šta je podigao kredit.

- Nisam ja izvadio gotovinu i kupio stan. Ja sam bio funkcioner partijski i partija mi je to obezbedila. Milioni ljudi su dobijali društvene stanove od preduzeća i onda je to moglo da se otkupi. Stan sam otkupio po zakonu i to je važilo za sve građane.

Otkup je koštao milion i nešto dinara, ko sad to zna koliko je bilo tada... Ali stan je imao građevinsku i upotrebnu dozvolu, nije bila potrebna legalizacija - izjavio je Dačić.Kvadrat stana na Dedinju 1997. vredeo je oko 2.500 evra, pa je tržišna cena Dačićevih 119 kvadrata oko 300.000 evra. Ali ako se Dačićevih milion i nešto dinara preračuna u nemačke marke, pa onda u evre, dolazi se do sume od oko 150.000 evra.

I to nije morao da plati odmah, već u ratama. Istina, takvu pogodnost imali su i svi drugi građani Srbije, ali ne za stanove na Dedinju. U vreme kupovine stana Dačić je bio portparol SPS i poslanik u Skupštini Savezne Republike Jugoslavije s platom od 920 maraka.E. K.

Želi da raščivija legalizacijuTAJNA ZORANINOG SPISKAIvica Dačić kaže da ne želi da se vraća na kupovinu stana, ali da želi da raščivija odakle on na spisku kojim mu je Ministarstvo građevine zajedno sa Zoranom Mihajlović pribavilo saglasnost za legalizaciju.- Obratio sam se Gradu i opštini i kod njih nema nikakvog mog zahteva za legalizaciju, obratiću se i Ministarstvu građevine - dodao je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track