(VIDEO) PROTESTI ŠIROM SRBIJE: Studenti poručili: Ograđujemo se i od vlasti i od opozicije
Foto: Slađana Stojanović

Novi Sad, Subotica, Niš, Kraljevo,Valjevo, Smederevo, Loznica, Čačak, Sombor

(VIDEO) PROTESTI ŠIROM SRBIJE: Studenti poručili: Ograđujemo se i od vlasti i od opozicije

Politika -

Protesti protiv diktature i protestne šetnje održani su i danas u nekoliko gradova širom Srbije. Današnja sedma šetnja u Novom Sadu je bila najmasovnija do sada i okupila više od deset hiljada učesnika. Manji protestni skupovi su održani i Nišu, Kraljevu i drugim gradovima Srbije.

20.40 - Protestna kolona se zaustavila pred zgradom Pokrajinske vlade, gde je završen današnji najmasovniji skup do sada, u kome je učestovovalo vise od 10.000 građana.

Događaj je prošao bez incidenata iako je bilo dve provokacije na Bulevaru oslobodjenja, kada je sa jedne zgrade bačena kesa puna vode. Preko puta te zgrade bačeno je nekoliko petardi, ali protestanti nisu reagovali.

Protest je zavrsen ispred zgrade Pokrajinske vlade, pesmom "Ko se boji vuka još..."

Protest se nastavlja sutra u isto vreme u 18 časova.

20.30 - Protesna kolona prolazi pored Srpskog narodnog pozorišta.

19.50 - Kolona je nastavila šetnju, i vraća se u centar grada, uz poruku da se neće umoriti i povike "Nema predaje".

19.48 - Kolona se zaustavila na rasrksnici na kraju Bulevara oslobođenja, a prisutni su posedali na zemlju, uz pesme "Vuče, vuče bubo lenja" i "Onesvesti se".

19.30 - Posle kraćeg zastoja ispred zgrade "Dnevnika", protestna kolona je nastavila šetnju Bulevarom oslobođenja, uz povike "Vratićemo penzije".

19.16. Protestna kolona je zastala ispred zgrade "Dnevnika".

- Ovo je zgrada Dnevnika, novina koje su se pravile slepe i gluve. Svaka apstinencija i medijska tišina je učestovanje u ovoj manijakalnoj vlasti, istakao je Miran Pogačar i pozvao studenta da uzvikuju parolu "Hoćemo u rubrike" i "Slobodni mediji".

On je istakao da studenti moraju da se bore za slobodu medija.

19.03 - Protestna kolona se kreće ulicama Novog Sada, uz muziku sa ozvučenja, zviždanje i povike "Izlazite napolje". Na čelu kolone nose transparent "Potiv sistema", a nose i transparente "Pegla je za veš, a ne za listiće", "Srbija nije ničija firma", "Mi ostajemo, ti ideš", kao i zastavu Vojvodine i Srbije.

Foto: Slađana Stojanović
Foto: Slađana Stojanović

18.39

- Počinje protestna šetnja. Maršruta danasnje protestne šetnje u Novom Sadu je: Trg republike, Zmaj Jovina, Bulevar Mihajla Pupina, Bulevar oslobodjenja (stajanje kod redakcije Dnevnika), kralja Petra, Kisačka i vraćanje u centar.

18.30 - Student Miran Pogačar je u svom govoru pozvao ostale društvene grupe da im se pridruže i naglasio da protestanti ne podržavaju ni vlast ni opoziciju. On je takođe pročitao usaglašene zahteve studenata.

Foto: Slađana Stojanović
Foto: Slađana Stojanović

- Ograđujemo se od onog dela građanstva koji ističu nove izbore kao jedini zahtev, i od onih koji pokušavaju da odgovornost za katastrofalno stanje u zemlji svedu samo na jednu ličnost. Ograđujemo se i od onih koji osuđuju ljude koji su glasali za Vučića, jer su oni uglavnom zavedeni ili prisiljeni. Ograđujemo se od svih zvaničnih studentskih organizacija koje su stale na stranu vlasti.

Foto: Slađana Stojanović
Foto: Slađana Stojanović

Odbijamo da se delimo na one koji su glasali i koji ne, ili one koji su glasali za Vučića ili protiv njega, i time stvaramo netrpeljivost. Jedinu podelu koju prihvatamo je podela na nas, ogromnu većinu opljačkanih, i njih, šačice lopova. Zbog svega gore navedenog ističemo zahteve i od njih nećemo odustati. Borićemo se za njihovo ostvarenje do samoga kraja. istakao je Miran Pogačar koji je zatim naveo zahteve studenata.

Foto: Slađana Stojanović
Foto: Slađana Stojanović
Foto: Slađana Stojanović
Foto: Slađana Stojanović

Protest u Nišu

Protest u Nišu je počeo danas oko 19 časova, a više stotina građana je krenulo u protestnu šetnju centralnim gradskim ulicama.

Nekoliko hiljada Nišlija učestvovalo je kasno popodne i večeras u protestnoj šetnji i "Protestu protiv diktature", koji je omi put zaredom organizovan u Nišu.Kao i prethodnih dana učesnici protesta su se okupili na Trgu kralja Milana, a potom prošetali glavnim gradskim bulevarima do Gradske kuće.Na čelu kolone i ove večeri nalazili su se mladi sa bubnjevima i velikim transparentom na kome piše "Ovo je zemlja za nas"."Nije naš predsednik, pokrao si izbore, gotov je" samo su neke od parola koje su učesnici protesta uzvikivali za vreme protestne šetnje, uz stalno zviždanje iz pištaljki i vuvuzela.Mukla tišina u koloni vladala je i ove večeri kada je kolona prolazila pored Kliničkog centra.

Uz skandiranje "onesvesti se, onesvesti se", učesnici protesta su u nekoliko navrata sedanjem i čučanjem na kolovoz simulirali padanje u nesvest.Kao i prethodnih dana u koloni je bilo najviše studenata, ali su šetale i porodice sa malom decom, radnici propalih društvenih firmi, profesori niškog Univerziteta, čak i nekoliko ljudi u invalidskim kolicima.Jedan od njih, Ivan Novković rekao je za Betu da je najstrašnije od svega što je pre 21 godine učestvovao u protestima protiv tadašnje vlasti u Srbiji, a dočekao je da učestvuje u protestima koje nove generacije organizuju.

Bivši radnik Mašinske industrije Aleksandar Bogosavljević kazao je da svakog dana izlazi na proteste sa mladima jer veruje da su izbori pokradeni.Ni ove večeri nije bilo obraćanja, ali je jedan od studenata pozvao sve okupljene da na proteste ne dolaze bilo kakva stranačka obeležja, jer kako je istakao protest ne organizuju stranke već mladi.Za sutra je najavljeno novo okupljanje na Trgu kralja Milana.

Najuporniji Kraljevčani prošetali gradskim ulicama

U Kraljevu najupornijih stotinak građana u ponedeljak uveče iz protesta prošetalo gradskim ulicama, noseći samo jedan transparent na kome je pisalo "Bilo bi nas više, al' nemamo autobuse".Uglavnom mladi Kraljevčani okupili su se na Trgu srpskih ratnika, a i ovaj protest zakazan je preko društvenih mreža.

Odatle su oni duvajući u pištaljke krenuli u šetnju gradskim ulicama u pokušaju da animiraju sugrađane da im se pridruže.Oni su usput skandirali "Ustani, Srbijo!" Učesnici protesta odbijaju da govore za medije, tvrdeći da više nikome ne veruju i da svima u državi sve treba da je jasno kad mladost izađe na ulice.

Zahtevi učesnika "Protesta protiv diktatute 2017. i u Kraljevu, kao i u drugim gradovima su poništavanje izbora i raspisivanje novih, smena članova Republičke izborne komisije zbog, "slugeranskog odnosa prema vlasti i kršenja Ustava Srbije, smena direktora i urednika Radio-televizije Srbije, zbog neobjektivnog informisanja građana o životu u Srbiji".

Nekolicina građana se okupila i u Vlasotincu.

U Loznici bez protestne šetnje

Foto: T.I.
Foto: T.I.

Trećeg dana protesta na mestu okupljanja, kod Vukovog doma kulture, bilo je tek dvadesetak Lozničana. Oni su stajali pored državne zastave i povremeno se oglašavali duvanjem u pištaljke. Mada se je na šetalištu bilo građana nisu im se pridruživali. Prisustvo policije bilo je vidljivo, a ove večeri izostala je šetnja protestanata centralnim gradskim ulicama. (T.I.)

U Čačku održan peti protest protiv diktature

Oko 50 Čačana, učenika srednjih škola, studenata i gradajna protestovalo je večeras u Čačku protiv diktature, medijske cenzure i rezultata predsedničkih izbora.Učesnici protresta okupili su se oko 18.30 časova na gradskom trgu u centru grada, a pola sata nakon toga krenuli su u protestnu šetnju centralnim gradskim ulicama.Oni su nosi transparente na kojima je pisalo "RTS=SNS", "Isključi TV, isključi mozak", "Izadji na ulice", "Koju peglu koristite", "Mali Alek napolje", "Ako vam je dobro, onda ništa", "Ovo je zemlja za nas", "Neću da se selim", "Ja ovde ostajem", "Gotov je".Pas Miško, koji je svako veče na protestu zajedno sa vlasnicom, nosio je parolu prikačenu za kaiš na ledjima na kojoj je pisalo "Neću kosku, hoću protest".

Nekoliko učesnika protesta nosili su list Danas u znak podrške tim dnevnim novinama.Tokom protestne šetnje, koja se kretala trotoarima i jednom stranom kolovoza, nije bilo zastoja u saobraćaju, a demonstranti su uzvikivali "Izadjite na ulice", "Vi ste samo duše prodane", "SNS mafija", "Vučiću, lopove", "Bando prodana, kolko košta Srbija".Protestna kolona zaustavila se ispred zgrade Srpske napredne stranke gde su demonstranti uzvikivali "SNS bratija najača je mafija", "Šta to pada - pada vlada".Zapaljene su i dve baklje.Protestna šetnja završena je oko 19.30 časova, a deo demonstranata ostao je da sedi na stepenicama na gradskom trgu sa parolama koje su nosili tokom protestne šetnje.I na večerašnjim potestima, koji su završeni bez incidenta, bilo je prisutno više policajaca u civilu, kao i na prethodnim protestima, dok uniformisanih nije bilo."Protest protiv diktature" održan je peti put u Čačku.

Protesti su održani i u Kragujevcu i Valjevu, Somboru

http://www.youtube.com/watch?v=sl94xlJ1VrM

Mladi u Subotici okupili su se večeras sedmi put na centralnom trgu na "Protestu protiv diktature" i ponovili da je Subotica jedan od gradova iz kojeg je otišlo najviše mladih.Jedna od organizatorki protesta rekla je da je veliki broj Subotičana otišao da studira u druge gradove i da se neće vratiti, a da su mnogi otišli da rade u inostranstvo jer ne mogu da prežive i da izdržavaju svoje porodice."Mnogo je onih koji su gladni u Srbiji. Gladni su kvalitetnog obrazovanja i posla, ali su i preplašeni, žive u nenormalnom strahu od gubitka posla i roditelja, koji su primorani da hleb zaradjuju u inostranstvu, a decu moraju da ostavljaju svojim roditeljima da ih čuvaju dok zaradjuju za život i njihovo školovanje", kazala je ona.Ona je pozvala gradjane da sutra povedu na protest bar jednog prijatelja i da im objasne zašto je važno da budu ovde.

Učesnici protesta nosili su papirne novčanice od 1.000 dinara na kojima je bio lik Aleksandra Vučića i transparente na kojima je pisalo "Pastore, prodao si svoje stado vuku", "Nismo ovce", "Protiv diktature", "DANAS je sutra", "Srbija nije tvoje igralište", "O(ne)svesti se", "Političari - marš iz sporta", "Namešteni izbori = sigurna propast".Za sutra je najavljeno novo okupljanje ispred zgrade Narodnog pozorišta u ;19 časova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track