RASPAD KOALICIJE: Čeda Jovanović ulazi u vladu s Vučićem!
Foto: Dragana Udovičić, Dado Đilas

Koalicija ČBČ razbijena i pre ulaska u skupštinu

RASPAD KOALICIJE: Čeda Jovanović ulazi u vladu s Vučićem!

Politika -

Lider SNS trenutno je bliži odluci da umesto socijalista i Ivice Dačića pozove Jovanovića, a taj dil raskrinkao je i Boris Tadić

Lider LDP Čedomir Jovanović postao je glavni kandidat za ulazak u Vladu Srbije koju naprednjaci prave s pojedinim manjinskim listama, saznaje Kurir od izvora bliskih pregovorima. Lider SNS Aleksandar Vučić, kako otkriva naš sagovornik, planira da pod svoje skute stavi i Čedinog predizbornog partnera Nenada Čanka, čiji će LSV najverovatnije biti deo vladajuće garniture u Vojvodini.Vučić kao mandatar razmišlja da će ovim potezom dobiti suvislo opravdanje što je uopšte raspisao vanredne izbore, ali i bolju odbranu protiv proevropskih stranaka u parlamentu. On još nije prelomio, ali trenutno je bliži odluci da, umesto socijalista, u vladu zove Čedu i njegov LDP. Time bi se stvorio utisak da je Srbija posle vanrednih izbora zaista dobila novu, promenjenu vladu. Imajući u vidu da će evropske integracije igrati značajnu ulogu u budućem Vučićevom mandatu, LDP se čini kao bolji saveznik naprednjacima - objašnjava izvor Kurira.Posvađao se sa TadićemNije zanemarljivo da je ovu moguću pogodbu između Vučića i Jovanovića indirektno nagovestio upravo Čedin koalicioni partner Boris Tadić, koji je rekao da njegov SDS neće praviti nikakve dilove s naprednjacima u republičkoj i pokrajinskoj vlasti, ali da je „svaka članica koalicije SDS-LDP-LSV vlasna da sama odluči o tome“. I u predizbornoj kampanji bilo je očigledno da su Tadić i Jovanović u ne baš prisnim i partnerskim odnosima, što je kulminiralo u izbornoj noći, kad je lider SDS pred novinarima vikao na Čedu da ga ne prekida dok govori, o čemu je Kurir već pisao.

Politički analitičar Milan Nikolić ocenjuje da će Vučić iskoristiti svaku priliku da poremeti „kratkotrajno jedinstvo opozicije stvoreno ispred RIK“.- Naravno da će pokušati to da razbije i možda to uradi ako zaista uzme LDP u vladajuću koaliciju. Sve je moguće. Vučić bi time dobio pre svega nešto simbolično, a to je da uz sebe ima najautentičnijeg zastupnika zapadnih sila. On je taj koji usmerava stvari, ali koji može samo da sanja dvotrećinsku većinu. Ne treba zaboraviti ni Šešelja, za koga tek treba da vidimo kako će se ponašati u odnosu prema vlasti - napominje Nikolić.Pokrajinske kombinacijeO postojećim i nepostojećim pozivima niko od funkcionera pomenutih stranaka juče nije želeo da se izjašnjava. Jedino je zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš pristao da govori o ovoj kombinatorici.- To je apsolutno spinovanje jer nas apsolutni pobednik izbora, a to je SNS, još nije zvao. Oni prave program za pokrajinu i videćemo da li će nas uopšte zvati. Nama je veliki kompliment uputio SVM, koji priželjkuje da LSV uđe s njima i naprednjacima u vojvođansku vlast. Ali to ne zavisi ni od nas ni od SVM - napominje Kostreš.Naprednjaci su nas upućivali na informativnu službu stranke, u kojoj nije bilo odgovora na naše pozive. Iako ih je Tadić prozvao na izjašnjavanje, LDP se odlučio da uporno ćuti.

Smeši mu se resorBABIĆ TURISTAPrema saznanjima Kurira, dojučerašnji šef poslaničke grupe SNS Zoran Babić trebalo bi da u novoj vladi dobije resor turizma, koji bi zbog određenih prekrajanja ministarstava mogao da se spoji sa saobraćajem. Gotovo je sigurno da će novi Vučićev kabinet imati i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, umesto dosadašnjih kancelarija.

Pobuna zbog Maje u VojvodiniPovratak Maje Gojković, članice Predsedništva SNS, u vojvođansku politiku izazvao je pravi bunt u pokrajinskom taboru naprednjaka, saznaje Kurir. Mada je u stranci nagrađena prvom pozicijom na izbornoj listi za Vojvodinu, izvor našeg lista otkriva da Maja Gojković u trci za prvog čoveka pokrajinske vlade ima protiv sebe gotovo ceo pokrajinski vrh SNS.- Reputacija koju ima u stranci nije nimalo zavidna, ali je procena SNS da nju treba skloniti iz republičkog parlamenta zbog Šešelja, pa je nađeno rešenje za Vojvodinu. Međutim, ako bi bila izabrana za vojvođanskog premijera, u pokrajinskom odboru SNS ozbiljno bi se produbio ovaj revolt unutar stranke jer ona tamo gotovo da nema nikakvu podršku. I odluka da Majino ime bude prvo na listi naprednjaka izazvala je bes kod stranačkih prvaka u pokrajini, koji joj nisu zaboravili „podvige“ iz vremena kad je ona personifikovala vlast u Novom Sadu - objašnjava naš izvor.Prema našim saznanjima, najviše šansi da sedne na mesto Bojana Pajtića ima i dalje Igor Mirović, ali i gradonačelnik Sremske Mitrovice Branislav Nedimović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track