RASPLET U DS: Šutanovac 10. jula udara na Pajtića
Foto: Nemanja Pančić

Izbori za predsednika demokrata

RASPLET U DS: Šutanovac 10. jula udara na Pajtića

Politika -

Obojici odgovara da glasanje bude što pre kako bi izbegli da se pojavi treći kandidat

BEOGRAD - Demokrate će 10. jula najverovatnije birati novo stranačko rukovodstvo, a zasad su u opticaju dva kandidata za predsednika - Bojan Pajtić i Dragan Šutanovac.

Međutim, još nije sigurno da li će se predsednik stranke birati direktno, a o tome će biti doneta odluka u subotu, na sednici Glavnog odbora DS, kaže izvor Kurira.

- Pajtić može da promeni stav u vezi sa datumom, ali su male šanse da se do 10. jula pojavi treći kandidat. On je praktično kapitulirao i rešio da ubrza s datumom izbora, kao da je sklopio neki pakt sa Šutanovcem, jer obojici zapravo odgovara da izbori budu što pre. U septembru je sasvim sigurno da bi se pojavio treći kandidat koji bi ih pobedio - objašnjava izvor Kurira. Šutanovac do zaključenja broja nije odgovarao na naše poruke, dok je Pajtić kratko rekao za Kurir da će izbore raspisati što pre.

- Neposredne izbore ću raspisati u najkraćem terminu koji bude definisala Radna grupa, koju je formiralo Predsedništvo, a pošto nisu počele izborne radnje, niko još nije kandidat - rekao je Pajtić.Ako je suditi po dosadašnjim dešavanjima u DS, poslednjih godina nije pobeđivao lider, nego njegov protivkandidat. Zoran Živković izgubio je od Borisa Tadića, Dragan Đilas od Pajtića, a da li će Pajtić imati više sreće, videćemo uskoro.Osim trke za predsednika, tema žestokih previranja u DS je bila i raspodela poslaničkih mandata nakon parlamentarnih izbora. Mnogi koji su najavili ustupanje svog mesta u skupštinskim klupama naprasno su odustali od toga.Pored Dragoljuba Mićunovića, koji je povukao raniju najavu da će svoj mandat dati nekom drugom, slično je uradio i potpredsednik DS Goran Ješić, pre svega zbog poslaničkog imuniteta, jer je suočen sa sve ozbiljnijim optužbama.(N. M.)

Milan NikolićKLADIO BIH SE NA ŠUTANOVCAPolitički analitičar Milan Nikolić smatra da u ovom trenutku Pajtić nema neke šanse, a da tek treba videti da li bi Šutanovac bio bolji lider.- DS je stranka koja je navikla da menja lidere posle izbornih neuspeha. To ne znači da je birala bolje. U ovom slučaju kladio bih se na Šutanovca, jer mislim da ima podršku većeg broja lokalnih odbora. Pajtić je, s druge strane, napravio nekoliko vidljivih gafova - objašnjava Nikolić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja