REAKCIJE IZ SRBIJE NA SPOMENIK STEPINCU: Jasna poruka Srbima da je zločin protiv njih nekažnjiv
Foto: Marina Lopičić

Zašto EU ćuti?

REAKCIJE IZ SRBIJE NA SPOMENIK STEPINCU: Jasna poruka Srbima da je zločin protiv njih nekažnjiv

Politika -

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić oštro je danas kritikovao podizanje spomenika nadbiskopu Alojzu Stepicu u Hrvatskoj i ocenio da to pokazuje da je u toj zemlji uobičajena antisrpska politika, opravdavanje zločina nad Srbima i rehabilitacija fašističke ustaške NDH.

"Žalosno je to što se dešava u Hrvatskoj, što potvrdjuje činjenica da je povodom podizanja spomenika Stepincu, ratnom zločincu iz vremena fašističke ustaške NDH, najoštrija kritika došla zbog toga što je uz parking", naveo je Dačić u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Foto: Printsscreen Youtube
Foto: Printsscreen Youtube

Spomenik Stepincu otkriven je danas u Osijeku, dan uoči godišnjice njegove smrti.Dačić je naveo da je to "pokazatelj da je u Hrvatskoj stvorena atmosfera da je antisrpska politika, opravdavanje zločina nad Srbima i rehabilitacija fašističke ustaške NDH, uobičajena stvar".

"To je i jasna poruka Srbima da je zločin protiv njih dozvoljen i nekažnjiv. Zašto Evropska unija ćuti o rehabilitaciji fašizma i ratnih zločina? Da li ćutanje znači odobravanje? Ili će me neko iz EU, najzad, demantovati", rekao je Dačić.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

Spomenik Stepnicu su otkrili župan Vladimir Šišljagić i gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić, prenela je Hina.Vrkić je, upitan da li je primereno da se spomenik Stepincu postavi u blizini parkirališta, odgovorio je da je spomenik u skladu s mišljenjem struke postavljen na otvorenom prostoru, u središtu ulice koja nosi njegovo ime.

Na to je reagovao osiječki arhitekt Tomislav Prgomet jer je spomenik, po njegovu mišljenju, postavljen na neprimerenoj lokaciji, na ulazu u parkiralište.

SNS: Upozoriti EU na širenje fašizma u Hrvatskoj

Srpskа nаprednа strаnkа (SNS) osudila je današnje otkrivanje spomenikа kardinalu Alojziju Stepincu u Osijeku i zatražila da državni organi Srbije "upozore EU na širenje fašizma u jednoj od njenih članica"."Potpuno je jаsno dа Hrvаtskа i ovаkvim porukаmа želi dа proterа ono mаlo preostаlih Srbа", ocenila je SNS.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

Spomenik zagrebačkom nadbiskupu, kardinalu Alojziju Stepincu otkriven je danas u Osijeku, dan uoči 57. godišnjice njegove smrti. Spomenik je podiglo osiječko udruženje "Auxilium" u saradnji s gradom, Osječko-baranjskom županijom, Djakovačko-osječkom nadbiskupijom, zadužbinom "Vigilare" i udruženjem "Braća Hrvatskog Zmaja", javila je Hina.Postavljanje spomenika deo je projekta "Sećanje" uduženja "Auxilium", spomenik su otkrili župan Vladimir Šišljagić i gradonačelnik Ivan Vrkić, a blagoslovio ga je biskupski vikar za pastoral grada Osijeka Vladimir Dugalić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track