REAKCIJE REGIONALNIH MEDIJA: Vučić presekao, Srbija ide na vanredne izbore
Foto: Ap 25 Apr 2013

Izbori 2016

REAKCIJE REGIONALNIH MEDIJA: Vučić presekao, Srbija ide na vanredne izbore

Politika -
Elektronski mediji u regionu preneli su kao udarnu, uglavnom bez komentara, vest o odluci premijera Aleksandra Vučića da vanredni parlamentrni izbori u Srbiji budu održani istovremeno sa pokrajinskim I lokalnim, te da je za to dobio petomenutne ovacije stranačkih kolega.

Pod naslovima:” Vučić presjekao”, “Vučić odlučio”, “Srbija ide na vanredne izbore”, mediji citiraju premijera i lidera SNS sa Glavnog odbora stranke da ne želi vlast bez volje naroda. Kao ključnu rečenicu prenose objašnjenje srpskog premijera da je takvu odluku doneo zato što je Vladi Srbije “potrebna puna stabilnost i pun četvorogodišnji mandat, nakon kojeg više neće biti povratka na staro”.

"Zato je moja odluka, a ne poziv, da se danas izjašnjavamo da idemo na izbore. U pobedu za budućnost Srbije", prenela je Radio televizija Crne Gore. Podgorički portal CdM je objavio da je Vučić rekao da je odlučio da ide na izbore da bi, kako se navodi, razrešio društveni sukob koji blokira reforme u Srbiji. "Izbori su takmičenje, ništa drugo. Srbija treba da kaže hoće li u EU. Nećemo da vodimo ovo društvo dalje u sukobe", naveo je ovaj portal reči premijera Srbije.

Zagrebački portal Index. hr preneo je vest iz Beograda o odluci premijera Vučića, kao I njegovo obrazloženje da je Srbiji potreban stabilan četvorogodišnji mandat do 2020. Zagrebački Jutarnji list je vest o prevremenim parlamentarnim izborima u Srbiji preneo kratko, primetivši da zasad nije poznat datum njihovog održavanja List istovremeno konstatuje da bi, sudeći prema trenutnoj popularnosti srpskog premijera I njegove stranke, Vučić mogao preuzeti apsolutnu vlast u državi. “Za ponovljene rezultate potreban je karakter", preneo je Vučićeve reči, inače veoma posećeni, sarajevski portal Klix.ba.

Ovaj portal napominje da je premijer Srbije ukazao članovima GO SNS-a da je to njegova odluka, a ne poziv da se to stranačko telo izjašnjava o izborima. Banjalučke Nezavisne novine su, takođe, prenele vest o odluci premijera Vučića. "Idemo na izbore, idemo u pobedu", kazao je Vučić , preneo je portal ovog dnevnika I citirap reči premijera: ”Otpočeli smo sukob I sa njima (opozicija) I sa onima među nama kojima je vlast samo način za lično bogaćeje”.

“Predsednik SNS-a je rekao da je Srbija od kako su naprednjaci preuzeli vlast u stanju latentnog društvenog sukoba, i nailazi na ogroman otor upravo stoga je nastojala da razbije blok koji su činili tajkuni, političari I kriminalci, kojima nije bilo u interesu da Srbija napreduje I da se bilo šta menja”, prenela je Radio televizija Republike srpske. Ova banjalučka televizija je dodala I da je srpski premijer upozorio da će “izbori biti veoma teški, te da bi potcenjivanje protivnika unapred glupost”. I gotovo svi makedonski portal preneli su da je “Vučić odlučio da Srbija ide na prevremene parlamentarne izbore.

Portal “Reportal” je preneo da je Vučić rekao da je takvu odluku doneo I zbog toga što je Vlada Srbije, uprkos dobrim rezultatima, stalno na udaru kritika, napada, lažnih skandala I laži. Ovaj skopski portal navodi I da je odluka premijera Vučića propraćena “petominutnim ovacijama” Glavnog odbora SNS-a, a posebno njegova opaska da se, eto, on “razlikuje od onih koji po svaku cenu žele da zadrže svoj mandate.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track