RIK: Otkriven još jedan pokušaj falsifikovanja
Foto: Stefan Jokić

Sporna lista Mađarskog pokreta

RIK: Otkriven još jedan pokušaj falsifikovanja

Politika -

Republička izborna komisija (RIK) saopštila je danas da je naknadnom proverom otkriveno da je izborna lista Mađarski pokret - za promene - DZVM podnela izjave birača overene pečatom Prvog osnovnog suda u Beogradu, koji se ne koristi

BEOGRAD - Kako je rečeno na sednici RIK-a, pokušaj falsifikovanja otkriven je zbog sumnje što je veliki broj izjava birača bio overen u Prvom osnovnom sudu. Nakon zatražene provere, šefica overe tog suda je kazala da se pečat sa rimskim slovom III, kojim su overene izjave birača, ne koristi još od januara 2015. godine jer je oštećen i zapečaćen u sefu Prvog suda.

To je potvrdjeno i zvaničnim dopisom suda, u kome stoji i da se u tom sudu ne nalaze primerci overenih izjava birača na navedenoj izbornoj listi. Predsednik RIK-a Dejan Djurdjević rekao je da je na taj način falsifikovano 1611 izjava birača, kao i da su obavešteni policija i Osnovno javno tužilaštvo, koje će dalje postupati po krivičnom postupku. "Rezigniran sam ovim, kao i postupkom Upravnog suda, koji poništava naše odluke i daje šansu strankama, koje se služe falsifikovanjem da dobiju mogućnost da učestvuju na izborima", rekao je Djurdjević.

Članovi RIK-a su potom izglasali da se odbije izborna lista "Madjarski pokret - za promene - DZVM", jer nije imala dovoljan broj pravno valjanih izjava birača. Istovremeno, članovi RIK-a su proglasili listu "Partija za demokratsko delovanje - Ardita Sinani", koja će na predstojećim izborima nastupiti kao politička stranka nacionalne albanske manjine, i delegirali njena dva predstavnika u prošireni sastav RIK-a.

Na sednici je odlučeno i da se naknade za rad u biračkim odborima, članovima RIK-a u proširenom sastavu, ne isplaćuju više "na ruke", već preko tekućih računa, kako bi se izbegle zloupotrebe. saopšteno je i da je izbornu listu povukla lista "Nijedan od ponudjenih odgovora". Do sada je prog

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track