STOLTENBERG VUČIĆU: Žalim za nevinim žrtvama NATO kampanje!
Foto: Beta/Slobodan Miljević

Susret u Briselu

STOLTENBERG VUČIĆU: Žalim za nevinim žrtvama NATO kampanje!

Politika -

Premijer Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u sedištu NATO u Briselu sa šefom Alijanse Jensom Stoltenbergom.

Generalni sekretar NATO poručio je, na pres konferenciji nakon sastanka sa premijerom Vučićem, da je Srbija izvoznik stabilnosti u regionu.

"Žalim za nevinim žrtvama NATO kampanje, to je tragedija, a cilj je bio da se zaštite civili. Poštujemo vojnu neutralnost Srbije. Srbija je u srcu Balkana, što je u srcu Evrope i značajno doprinosi na različite načine regionalnoj stabilnosti", poručio je Stoltenberg, nakon što je na srpskom prisutnima poželeo dobar dan.

Vučić mu se zahvalio na poruci da žali za žrtvama NATO bombardovanja.

VUČIĆ SA STOLTENBERGOM U BRISELU: Bez NATO nema stabilnosti u regionu, a ni napretka Srbije

Poručivši Vučiću da je dobrodošao u sedište NATO, on je dodao je srpski premijer imao odličan sastanak sa predstavnicima Atlantskog saveta i to je prvi susret premijera sa tim telom.

"Imali smo odličan sastanak sa Savetom i to pokazuje da radimo na jačanju saradnje između NATO i Srbije. Ponosan sam sam na prijateljstvio sa vama, zahvalan što ste ovde. Razgovarali smo o različitim pitanjima, uključujući i naše zajedničke bezbednosne izazove", rekao je Stoltenberg.

Foto: Fonet/AP
Foto: Fonet/AP

Severnoatlantska alijansa u potpunosti poštuje politiku neutralnosti Srbije, poručili su iz sedišta NATO pred današnji sastanak premijera Vučića i generalnog sekretara Alijanse Jensa Stoltenberga.

"U potpunosti poštujemo politiku neutralnosti Srbije i pridajemo veliki značaj pravu suverenih zemalja da same donose odluke", poručio je zvaničnik NATO i istakao da očekuje da će osnovna tema razgovora dvojice zvaničnika biti saradnja Srbije i Alijanse.

Foto: AP
Foto: AP

"NATO i Srbija dele iste bezbednosne izazove i vrednosti. Mi pozdravljamo produbljivanje kako političkog dijaloga, tako i praktične saradnje sa Srbijom na pitanjima koja su od zajedničkog interesa", istakao je taj zvaničnik NATO.

Prema istim izvoru, Severnoatlantska alijansa naglašava da pozdravlja i napredak postignut u dijalogu Beograda i Prištine, kome posreduje EU.

VUČIĆ PUTUJE U SEDIŠTE NATO: Premijer na sastanku sa Stoltenbergom u Briselu 23. novembra

"NATO će nastaviti da pomaže u izgradnji stabilnosti i bezbednosti na Zapadnom Balkanu", zaključio je NATO zvaničnik.

Iz Alijanse takođe podsećaju da je generalni sekretar NATO posetio Beograd u novembru 2015. godine, kada se sastao sa premijerom Vučićem.

OČUVANJE MIRA I STABILNOSTI: Vučić se sastao sa Stoltenbergom u Njujorku

Dodaje se da je Srbija u januaru 2015. godine usaglasila Individualni akcioni plan partnerstva (IPAP) sa NATO, što je dovelo dubljeg dijaloga i praktične saradnje, prvenstveno u oblasti reforme odbrane.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track