ŠEF HRVATSKE DIPLOMATIJE: Ne blokiramo Srbiju, ali ona ne može da bude sudija
Foto: Ap

Rešavanje međudržavnih problema nakon izbora u Srbiji

ŠEF HRVATSKE DIPLOMATIJE: Ne blokiramo Srbiju, ali ona ne može da bude sudija

Politika -

Šef hrvatske diplomatije Miro Kovač negirao je da Hrvatska blokira Srbiju u njenim pristupnim pregovorima sa EU, ali je dodao da "držžava iz koje su potekli planovi za ratove 1990-ih ne može biti sudija i policajac za ratne zločine za sve zemlje bivšše Jugoslavije - uključujući Hrvatsku".

On je na konstataciju da se sada govori o "hrvatskoj blokadi Srbije", odgovorio: "Ma kakva blokada". "Reč je o ispunjavanju kriterijuma u "poglavlju svih poglavlja", onom posvećenom pravosuđu i temeljnim pravima. Radi se, dakle, o vrednostima koje čine identitet naše evropske obitelji, među ostalim o poštovanju vladavine prava i ljudskih prava, uključujući prava manjina", kazao je on.

Kovač je istakao da jasno da je potpuna saradnja s Haškim sudom kriterijum u pregovorima.

"Isto tako je vrlo jasno da držžava iz koje su potekli planovi za ratove 1990-ih ne možže biti sudija i policajac za ratne zločine za sve zemlje bivše Jugoslavije - uključujući Hrvatsku. Zamislite. To je apsurdno, istorijska perverzija, i onemogućava dobrosusedsku saradnju", ocenio je Kovač.

Jasno je, kako je naveo, da Srbija mora primenjivati načelo vladavina prava u slučaju međudržžavnog sporazuma o zašštiti manjina.

Kovač je dodao da Hrvatska "svoju obavezu već dugo sprovodi nezavisno od tog sporazuma".

"Očekujemo da hrvatska manjina bude zastupljena u Narodnoj skupšštini, i to na temelju zakona, kao što to predviđa međudržžavni sporazum. Srbija će se tokom pregovora menjati jer će usvajati zajedničke evropske vrednosti", kaže Kovač.

Na pitanje da li je Hrvatska svoj stav obrazložžila drugim članicama EU i Evropskoj komisiji i koliko je hrvatska diplomatija sada angažžovana u tome, Kovač je odgovorio potvrdno.

"Naravno da su upoznate i naravno da je služžba spoljnih poslova angažžovana na tom planu", rekao je hrvatski ministar.

Na pitanje da se u Briselu govori da će na Hrvatsku biti "diplomatskog pritiska" i da li oseća takav pritisak, Kovač je odgvorio odrečno.

"U Srbiji traje izborna kampanja, mi se u to ne meššamo. Čekamo da se formira nova vlada. Nakon toga ćemo moći nastaviti strukturirano graditi bolje, po mogućnosti partnerske odnose i reššavati probleme - pitanja ratnog nasleđa, nestalih, otetog kulturnog blaga, granice na području Dunava", kaže Kovač.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track