SERŽ BRAMERC NEZADOVOLJAN: Srbija skrenula sa puta
Foto: Marina Lopičić

kORAK UNAZAD

SERŽ BRAMERC NEZADOVOLJAN: Srbija skrenula sa puta

Politika -

NJUJORK - Predsednik Haškog tribunala Karmel Ađijus izrazio je danas razočaranje nedavnim odlukama Suda u Beogradu da ne izruči troje radikala i naglasio da Srbija ima obavezu da u potpunosti sarađuje sa Tribunalom.

"To je ozbiljan korak unazad po pitanju saradnje sa Tribunalom i neprihvatljivo nepoštovanje prvenstva zakona Tribunala nad domaćim zakonima Srbije", rekao je Ađijus na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija posvećenoj radu Haškog tribunala i tužilaštva u proteklih šest meseci i saradnji Srbije sa tim međunarodnim sudom za ratne zločine izvršene na teritoriji bivše Jugoslavije.

On je naveo da su pred Tribunalom u toku još dva prvostepena i dva žalbena postupka a da nerešeno pitanje ostaje postupak za nepoštovanje suda s obzirom da nalozi za hapšenje troje optuženih iz Srbije nisu izvršeni više od 16 meseci.

"Republika Srbija je dužna da u potpunosti sarađuje s Međunarodnim sudom u skladu s rezolucijama Saveta bezbednosti i Statutom Međunarodnog suda, kojima je utvrđen primat nad nacionalnim zakonom Srbije. To znači da Srbija ima obavezu da preduzme sve neophodne mere kako bi sprovela i odredbe rezolucija Saveta bezbednosti i odredbe Statuta, uključujući i obavezu da postupa u skladu sa zahtevima za pomoć i nalozima koje je izdalo Pretresno veće", kazao je Ađijus.

foto: FoNet Zoran Mrđa
foto: FoNet Zoran Mrđa

On je ocenio da ometanje sprovođenja pravde potkopava "integritet celog našeg sistema", ali je izrazio nadu da se može pronaći rešenje kojim će se obezbediti postupanje u skladu s obavezama.

MKSJ je, kako je rekao, odlučan da zajedno sa Savetom bezbednosti UN obezbedi efikasno i uredno okončanje rada do kraja 2017.

"Moramo i nastavićemo da se borimo protiv kulture nekažnjivosti i za pozivanje na odgovornost i sprovođenje pravde", rekao je Ađijus.

Tužilac Serž Bramerc rekao je da kancelarija Tužilaštva žali što je "Srbija skrenula sa puta pune saradnje". Ponavljajući stav predsednika Tribunala, Bramerc je obavestio SB UN da Srbija nije uspela za godinu i po da postupi po nalozima za hapšenje Tribunala za tri lica.

On je istakao da u ovoj konačnoj fazi rada Tribunala, saradnja država ostaje ključna u cilju okončanja mandata suda.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Bramerc je ocenio da pozitivan trend u regionalnoj saradnji po pitanju ratnih zločina jenjava.

"Previše političara i javnih ličnosti demantuju već uspostavljene istine, raspirujući etničke tenzije i ponavljajući nacionalističke slogane prošlosti", ocenio je Bramerc.

Prema njegovim rečima, dok je primetna pozitivna tendencija kada je reč o nacionalnim sudovima za ratne zločine i regionalnoj saradnji, politička situacija u regionu kreće se u suprotnom smeru.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track