ŠEŠELJ EKSKLUZIVNO ZA KURIR: J*bo sam majku Hagu ko što sam i obećao!
Foto: Zorana Jevtić

Intervju, lider SRS

ŠEŠELJ EKSKLUZIVNO ZA KURIR: J*bo sam majku Hagu ko što sam i obećao!

Politika -
Istu poruku koju imam za Hag imam i za Tomu Nikolića, poručio Šešelj u prvom intervjuu koji je dao kao slobodan čovek

Prvi intervju kao slobodan čovek lider SRS Vojislav Šešelj dao je Kuriru, i to nepunih sat vremena od izricanja presude.

Iako tvrdi da nije imao tremu, te da nije gledao prenos iz Haga, šef radikala ne krije zadovoljstvo zbog pobede nad Tribunalom.

- Ma nisam ja to uopšte gledao. Dosta sam ih gledao 12 godina.Pa ni kraičkom oka, čisto iz znatiželje ako ništa drugo?- Nisam, stvarno vam kažem. Znate da nikad ne lažem.Kako se osećate kao slobodan čovek?- Isto kao i pre jer sam uvek bio slobodan u duši.

Dobro, a ko vam je prvi rekao da ste slobodan čovek i da niste optuženi ni po jednoj tački optužnice za koju vas je teretio Haški tribunal?- Pa ne znam sad, neko iz stranke. Ušao je u moju kancelariju. Kad su mi uleteli u kancelariju s tim vestima, samo sam im rekao: „Bežite, bre, tamo, zauzet sam.“A šta vam je rekla supruga?- Iskreno, nisam još ni stigao da se vidim s njom. U trenutku kad su čitali, bio sam sa svoja dva sina. Čini mi se da je i ženi i deci žao što se ne vraćam u Hag.Dosadili ste im?- Pa može i tako da se kaže. Oni su mislili da će ponovo moći da se raskomote, da spavaju dokle im je volja. Da ih više ne budim svako jutro u pola šest.Znači, čvrsta spartanska ruka vlada u porodici Šešelj?- Tek ću da zavedem red.Da se malo uozbiljimo. Oslobođeni ste, šta znači presuda za vas lično, ali i za Srbiju?- Pobedio sam Haški tribunal. J*bo sam im majku! Mislim, Haškom tribunalu, kao što sam svojevremeno i obećao.To je vaša poruka građanima Srbije?- Poruka građanima je da budu uporni, snažni i složni i samo tako mogu pobediti sve. Treba da se okanu EU i da se okrenu integracijama s Rusijom.A kako će, po vama, ova presuda uticati na region?- Baš me briga za region i šta oni o tome misle.Hrvatski premijer je rekao da je bilo pritisaka na sud?- Nisam pratio. A i neka pričaju šta hoće.Da li vas je zvao premijer Vučić da vam čestita?- Ne i ne očekujem da će me zvati. A što bi me zvao.A što vas ne bi zvao?- S Vučićem nemam nikakav kontakt.Ne kažem da imate, nego dugo ste bili saradnici. Ljudski je.- A da li je vredelo i bilo ljudski što sam proveo 12 godina u Hagu?! Ma neće mene zvati Vučić.A Toma?- Ma kakav Toma. Ne bih mu se iskreno ni javio. Što bi se moderno reklo, blokiraću ga u telefonu. A i njemu poručujem isto što i Hagu.A ko vas je onda zvao?- Pa evo ima više od 200 poziva. Ne znam ko me je zvao. Siguran sam da će me zvati bivši optuženici iz Haga. E, sada koji - ne znam.Šta ste uradili prvo posle konferencije za novinare?- Otišao sam kući i dremnuo.Da li ste proslavili uz neku pesmu?- Ma, jok. Pevaću i slaviću tek posle 24. aprila. Bio sam hladan kao špricer.Da niste proslavili uz špricer?- Ne, volim crno vino i možda ću popiti jednu čašu.A neko pečenje?- Ne, koliko sam video u kuhinji, moja Jadranka je spremila kupus. Nema praseta, ne da žena, a i mala mi je penzija.S. Mališić - N. Mijušković

Misli na kumuPARE OD ODŠTETE DAĆU DRAGICI NIKOLIĆRekli ste da ćete tražiti odštetu od 12 miliona evra. Na šta ćete ih potrošiti?- Deo para od odštete daću fondaciji Dragice Nikolić jer niko osim nje u Srbiji ne voli toliko pare, a pošto je onako čežnjivo gledala u damsku tašnu vojvotkinje od Kornvola, moraću da joj pojačam sredstva da se opremi da nas predstavlja u celom svetu. Pošto ima vrlo snažnu intelektualnu podlogu, računam, treba joj novac.

ReagovanjaTomislav Nikolić, predsednik SrbijePRESUDA MERA ZA SRBINAIndiferentan sam prema presudi lideru radikala Vojislavu Šešelju i prema njemu lično. Nisam razmišljao šta bi moglo da se desi, ali mera za Srbina je da li ga je haški sud oslobodio ili osudio.Milorad Dodik, predsednik RSPRIZNANJE ZA ŠEŠELJA

Šešelju treba odati priznanje za istrajnost, sposobnost i spremnost da, iz potpuno neravnopravnih uslova i nefer suđenja, izađe kao pobednik.Biljana Plavšić, bivša predsednica RSŠEŠELJEVA POBEDAŠešelj je pobedio. On ni za šta nije kriv. Govorio je užasne stvari, ali nije imao nikakvu funkciju koja bi ga obavezivala da pazi šta govori. A osuditi ga za verbalni delikt bilo bi vraćanje na vreme Staljina, Hitlera.Nataša Kandić, Fond za humanitarno pravoIZNENAĐENJEPresuda je iznenađujuća i teško može da se održi u žalbenom postupku.Nenad Čanak, lider LSVŠOKANTNA PRESUDAŠokiran sam presudom. Svi proterani i unesrećeni devedesetih zaslužuju pravdu.Borislav Stefanović, lider Levice SrbijePOBEDA PRAVAPresuda predstavlja pobedu prava nad silom. Ipak, u moralnom smislu nema mnogo veze s realnošću i svim što se dešavalo u SFRJ.Veselin Šljivančanin, bivši oficir JNAVOJO, ČESTITAM!Čestitam, Vojo! Milo mi je što Tribunal više ne donosi presude koje su političke ili zasnovane na lažima i neistinama.

Porasli apetiti

BORIĆU SE DA BUDEM PREMIJER

Da li će vam oslobađajuća presuda pomoći u kampanji?- Hoće, siguran sam. Boriću se na izborima da budem premijer.Da li biste bili deo vlade SNS?- Ako se odreknu EU.Znači, što se vas tiče, naprednjaci treba da se odreknu EU, ali ne i Tomislava Nikolića.- Toma je svakako politički mrtav, pa ne moraju dodatno da ga se odriču.

KURIR VAM POKLANJA VIKEND MAGAZIN: Pročitajte koji je životni savet dao Srđan Đoković svom sinu

Prvi porodični magazin u Srbiji

Svakog petka dnevne novine Kurir vam poklanjaju Vikend magazin.

U ovom broju pročitajte koji je važan životni savet Srđan Đoković dao svom sinu Novaku.

Pored toga, u prvom broju vas očekuje 20 poklon iznenađenja.

Čitajte Kurir!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja