ŠEŠELJ NA SLOBODI: Hag ga šalje kući da ne umre u zatvoru!
Foto: Rojters

Tribunal bezuslovno šalje kući lidera SRS

ŠEŠELJ NA SLOBODI: Hag ga šalje kući da ne umre u zatvoru!

Politika -
Šef radikala, kome je rak metastazirao, najkasnije u ponedeljak u Beogradu, pošto ga sudsko veće privremeno pustilo na slobodu

BEOGRAD - Lider radikala Vojislav Šešelj stiže kući pošto ga je juče Pretresno veće Haškog tribunala bezuslovno pustilo na privremenu slobodu, kako ne bi nosilo na duši još jednog Srbina.

Šešelj, koji ima metastaze raka na jetri, možda će već danas ili najkasnije u ponedeljak sleteti u Beograd, odakle je 24. februara 2003. s trubačima ispraćen put Haga.Portparol Tribunala Magdalena Spalinska rekla je sinoć da je sudsko veće na sopstvenu inicijativu zbog pogoršanja zdravstvenog stanja optuženog, „imajući u vidu nove okolnosti i kako bi izbeglo najgore“, naložilo privremeno puštanje Šešelja na slobodu, za šta nije neophodan pristanak optuženog. Veće je je zaključilo da će Šešelj poštovati uslove - da ne utiče na svedoke i žrtve i da će se pojaviti pred Tribunalom kad mu to bude naloženo. Odluka je doneta glasovima dvojice sudija, dok je Senegalac Mandaje Nijang izdvojio mišljenje.

Zaključana kapija...Šešeljeva kuća
Zaključana kapija...Šešeljeva kuća

Stiže redovnim letom- Šešelj u Srbiju dolazi kao slobodan čovek. Haški tribunal ga je usmeno obavestio da je on bezuslovno pušten na slobodu i od njega nije traženo da prihvati garancije Vlade Srbije. Sudsko veće je u odluci navelo da su uvereni da Šešelj neće uticati na svedoke ni na integritet postupka i da će se po pozivu suda pojaviti na izricanju presude, ako ikad bude napisana. To znači bezuslovno puštanje na slobodu - rekao je za Kurir zamenik predsednika SRS Nemanja Šarović.On je obelodanio da bi Šešelj mogao da dođe u Srbiju već danas ili u ponedeljak, ali da je realnije da će lider radikala doputovati u ponedeljak.- Šešelj će u Srbiju doći redovnim letom, jer ni mrtav ne bi ušao u avion Vlade Srbije. Tačno vreme njegovog dolaska zavisi od tehničkih pitanja, poput garancije holandske vlade za prebacivanje Vojislava od pritvorske jedinice u Sheveningenu do aerodroma u Amsterdamu - rekao je Šarović i najavio da će radikali u subotu 15. novembra organizovati veliki doček Vojislava Šešelja.

Sin Aleksandar: Presrećni smo. Tata će se baviti politikom
Sin Aleksandar: Presrećni smo. Tata će se baviti politikom

Kombinovana terapijaŠešeljev sin Aleksandar rekao je sinoć za Kurir da mu je otac veoma nedostajao svih 11 i po godina, koliko je bio u pritvoru, i da će se potruditi da nadoknadi izgubljeno vreme.- Presrećni smo. Tata ničim neće biti ograničen i baviće se politikom i kritikovati Hag - rekao je Aleksandar.Milovan Bojić, šef Šešeljevog lekarskog konzilijuma, kaže da se nedavno sastao s rukovodstvom Tribunala i saopštio mu da će Šešelj, ukoliko ga ne puste da se leči u Srbiji, umreti!On dodaje da će Šešelj, kome je dijagnostikovan rak debelog creva, a nedavno i metastaze na jetri, biti podvrgnut kombinovanoj terapiji - u bolnici i kod kuće.Šešeljeva kuća je sinoć bila zaključana, a nigde se nije pojavljivala supruga Jadranka.

Slavlje u ZemunuPUCALO SE NA SVE STRANESlavlje radikala počelo je sinoć oko 20.30 sati, kad su ispred sedišta stranke u Zemunu odjeknule prve petarde i „topovski udari“, a sa džipa su se začule četničke pesme i numere o Šešelju. Najveseliji su bili Šarović, Vjerica Radeta i Zoran Krasić, dok su mladi pili pivo.

Florens ArtmanFIJASKO SUDANekadašnja portparolka glavne tužiteljke Haškog tribunala Karle del Ponte Florens Artman izjavila je da je neizricanje presude Šešelju još jedan fijasko u radu Tribunala.- Ako se slučajno desi da optuženik umre pre presude, a imate četiri godine od kraja suđenja, onda su krivi sudija i sud, a ne bolest - rekla je ona.

ReagovanjaVeselin Šljivančanin, bivši haški pritvorenikŠEŠELJ ME MRZI, ALI TREBA MU OMOGUĆITI DA SE LEČI Dok smo bili u Hagu, Vojislav Šešelj me nije podnosio. Ali ono što se njemu dešava u Hagu je strašno. Da posle 12 godina nikad nije pušten na slobodu, to nije pravda, a nije kriv. Vidim da je teško bolestan i treba mu omogućiti da se leči.Naser Orić, bivši haški pritvorenikIMA PRAVO NA LEČENJENe mogu ja sad da branim Srbe više od Srba. Poštujem svaku odluku međunarodnog suda. Kao i sa svima, tako sam provodio vreme i sa Šešeljem. Svako ima pravo da se leči i da se brani. Eto, to mogu reći.Milan Milutinović, bivši haški pritvorenikIZBORIĆE SE S BOLEŠĆUNadam se da će uspeti da se izbori s bolešću.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track