SESTRA TITOVE UDOVICE ZA KURIR: Kuću moje Jovanke sređuju za nekog važnijeg
Foto: Zorana Jevtić, Profimedia

Razočaranje

SESTRA TITOVE UDOVICE ZA KURIR: Kuću moje Jovanke sređuju za nekog važnijeg

Politika -

Sada, tri i po godine nakon njene smrti, država kreće u generalku - planirano je da za njenu rekonstrukciju bude utrošeno čak 40,5 miliona dinara

Vest da država sada ima para da renovira kuću u kojoj je živela Jovanka Broz u nehumanim uslovima, tri i po godine posle njene smrti, Nadu Budisavljević, njenu sestru, nije zatekla jer je zbog odnosa prema njoj već mnogo razočarana.Nije tajna da je udovica doživotnog predsednika SFRJ Josipa Broza Tita živela u kući bez grejanja, sa krovom koji prokišnjava. Sada, tri i po godine nakon njene smrti, država kreće u generalku - planirano je da za njenu rekonstrukciju bude utrošeno čak 40,5 miliona dinara.

- Sređuju verovatno za nekoga važnijeg - kaže Nada Budisavljević i dodaje:- Prema tome, nemam ja tu šta da kažem. Ona šta je proživela, proživela je. Pazite, to traje 30 godina i to nisu samo ovi, nego svi. Za ceo život sam se razočarala i ovo sada nije nikakvo novo razočarenje. Progon traje više od 30 ili 40 godina.A zašto država nije omogućila Brozovoj pristojnu starost? Prema rečima ministra Rasima Ljajića, Jovanka nije želela da napusti kuću, te je zato bilo nemoguće izvesti bilo kakve veće radove.

- Kuća je delimično bila renovirana. Dovodio sam građevince i arhitekte i oni su procenili da je za sveobuhvatnu rekonstrukciju potrebno šest meseci i znatna finansijska sredstva i da bi za to vreme njoj trebalo da se nađe drugi smeštaj - kaže Ljajić i dodaje:

- Međutim, ona se plašila da ode iz kuće zbog onog što joj je već jednom bilo učinjeno. Kada su je izbacivali iz Užičke, rekli su joj da je privremeno, a bilo je trajno i ona se plašila da to nije način da je opet izbace iz kuće.K. B.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Ko je zapravo bio Tito?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track