SI ĐINPING ZAKUPIO 3 SPRATA HAJATA: Detalji posete predsednika Kine Srbiji
Foto: AP

Otkrivamo

SI ĐINPING ZAKUPIO 3 SPRATA HAJATA: Detalji posete predsednika Kine Srbiji

Politika -

Lider svetske velesile boraviće 17. i 18. juna u Beogradu, a za to vreme u hotel niko neće smeti da uđe bez dozvole

Predsednik Kine Si Đinping biće 17. i 18. juna u poseti Srbiji i najverovatnije će biti smešten u hotelu „Hajat“ u Beogradu, saznaje Kurir! Za to vreme bezbednosne mere biće podignute na najviši nivo, o čemu svedoči i podatak da su tri sprata „Hajata“ zakupljena ta dva dana, te da niko bez dozvole neće smeti da uđe u objekat!Kako tvrdi izvor Kurira, sve osobe koje su na bilo koji način uključene u pripremu njegove posete morale su da prođu najstrožu bezbednosnu proveru.- Zajedno s njim doputovaće i kinski privrednici. Službenici kineskog protokola su vrlo izričiti po pitanju obelodanjivanja informacija u vezi sa boravkom Đinpinga i zahtevaju da se ništa ne objavljuje. Zasad je poznato da će se Đinping sastati s premijerom Aleksandrom Vučićem i predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem. Kineskog predsednika će na vazdušnoj granici Srbije dočekati naši vojni „migovi“, a u vreme sletanja vazdušni saobraćaj neće biti dozvoljen - objašnjava naš sagovornik.Trasa kolone u tajnostiPripreme za posetu kineskog predsednika uveliko se privode kraju, a prema našim informacijama, sutra će konačno biti poznato kako će tačno izgledati njegov boravak u Srbiji.- Kako posete svih državnika obezbeđuje 3.000-4.000 policajaca, pretpostavlja se da će tako biti i ovog puta. U skladu s pravilima, trasa kojom će proći kineski predsednik biće do najsitnijeg detalja proverena, a uoči njegovog dolaska biće uklonjeni svi automobili s deonice kojom će prolaziti. Dok bude krstario ulicama Beograda, na krovovima zgrada stražariće snajperisti, a kako protokol nalaže, oni koji žive na trasi prolaska kolone Đinpinga neće smeti da otvaraju prozore - kaže izvor Kurira.

Prestižni hotel biće pretvoren u tvrđavu... „Hajat“
Prestižni hotel biće pretvoren u tvrđavu... „Hajat“

Delegacije Srbije i Kine razgovaraće, između ostalog, o infrastrukturi, poljoprivredi, industrijskim zonama i privatizaciji preduzeća u restrukturiranju.Za bolji ugled zemljeBivši diplomata Pavle Jevremović ocenjuje da je ovo politički veoma značajna poseta.- Poboljšaće ugled Srbije u svetu. Naša zemlja je veličine omanje kineske opštine i strateški je veoma važna zbog poslova prema Evropi. To je značajna prednost, nadam se da ćemo znati da je iskoristimo - napominje Jevremović.

Deo programaOTKRIVA SPOMENIK KONFUČIJUSi Đinping će, kako je najavljeno, za vreme boravka u Beogradu otkriti spomenik Konfučiju, kineskom filozofu, a planirano je da bude potpisan i niz sporazuma. Srpske vlasti obavezale su se da će kompletirati dokumentaciju koja će omogućiti da na jesen počnu građevinski radovi na pruzi Beograd-Budimpešta, koja je kinesko-srpsko-mađarski projekat.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track