SKANDAL: Kori Udovički vratila u vladu osumnjičenog dilera droge!

Proizvodio drogu a ponovo ga primili na posao

SKANDAL: Kori Udovički vratila u vladu osumnjičenog dilera droge!

Politika -
Milan Budimir, bivši portparol Petra Škundrića, koji je hapšen zbog šverca marihuane, ponovo radi kao savetnik u Ministarstvu energetike. Glavni pretres u Višem javnom tužilaštvu u vezi sa ovom organizovanom kriminalnom grupom biće održan 10. septembra

BEOGRAD - Ako ste mislili da čovek koji je osumnjičen da je organizovao proizvodnju i dilovanje droge ne može da radi u Vladi, prevarili ste se! Kako Kurir saznaje, Ministarstvo državne uprave, na čijem čelu je Kori Udovički, vratilo je Milana Budimira, bivšeg portparola nekadašnjeg ministra energetike Petra Škundrića, na posao u Ministarstvo energetike iako je prošle godine uhapšen zbog sumnje da je bio na čelu grupe koja je proizvodila i prodavala marihuanu! On je dobio posao savetnika u ministarstvu.Budimir je, naime, bio Škundrićev portparol dok je vremešni socijalista bio u vladi Mirka Cvetkovića. Uskoro pred sudomČlan je SPS, a 19. juna prošle godine uhapšen je u akciji MUP i Specijalne antiterorističke jedinice. Prema saznanjima Kurira, Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je 29. aprila optužnicu protiv njega i još trojice saradnika zbog sumnje da su od početka 2014. do 18. juna te godine u Beogradu i Aleksincu organizovali kriminalnu grupu i zajedno proizvodili i držali kanabis radi dalje prodaje.- Ključnu ulogu u proizvodnji imao je Budimir, koji je finansirao proizvodnju i gajenje marihuane - piše u optužnici.U Višem javnom tužilaštvu kažu da Budimira suđenje očekuje 10. septembra, a da je za krivični postupak protiv njega nadležno Posebno odeljenje za organizovani kriminal.Prošao proveruTo, međutim, nije bilo dovoljno da Budimira drže podalje od Nemanjine 11. Aleksandar Antić, ministar energetike, kaže za Kurir da je vraćen na posao na osnovu preporuke Ministarstva državne uprave, a da je njihovo mišljenje tražio zbog osetljivosti tematike.- Nakon što se javio na posao, mi smo zbog osetljivosti pitanja tražili mišljenje Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i dobili rešenje da on ostvaruje pravo iz radnog odnosa. On trenutno nema neka posebna zaduženja i čeka se okončanje postupka protiv njega - kaže Antić.Međutim, u ministarstvu koje vodi Udovički objašnjavaju da nisu imali izbora, te da po zakonu mogu da mu daju otkaz samo ako mu se na dušu stavi teža povreda radne obaveza ili ako je pravosnažno osuđen na kaznu zatvora od najmanje šest meseci, što u vezi s Budimirom još nije slučaj.Čudna procedura- Stoga, dok se ne utvrdi krivica za učinjeno krivično delo i ne donese odgovarajuća presuda, ministarstvo ne može da da otkaz zaposlenom - kažu u Korinom ministarstvu. Oni dodaju da se, u konkretnom slučaju, ovo krivično delo može posmatrati i kao narušavanje ugleda državnog organa i poverenja javnosti i građana u državnu službu, ali i da je Kodeksom ponašanja državnih službenika, koji je doneo Visoki službenički savet, utvrđeno da je u pitanju lakša povreda radne dužnosti, što ne može poslužiti za udaljenje s rada i otkaz.

Hvata se za slamkuBUDIMIR: NISAM KRIV, PITAJTE MOJU DEVOJKU!

Milan Budimir, međutim, tvrdi da je nevin.- Stan u Dalmatinskoj ulici, gde je to pronađeno, nije moj, iznajmio ga je momak koji je uhapšen i koji je priznao krivicu. Momke iz Aleksinca koji su uhapšeni nikad nisam ni video ni čuo, niti sam tamo ikad bio, što je istraga i pokazala. Uhapšen sam na prvi dan štrajka beogradskih advokata i tad sam bez advokata policiji potpisao nešto naivno, verujući im - kaže Budimir i dodaje:- Moja bivša devojka, koja radi u policiji, u UKP, s kojom sam živeo kad sam uhapšen i s kojom sam bio u vezi osam godina, reći će vam kakav sam ja kriminalac, a najviše informacija otkud ja pred Specijalnim sudom mogao bi da da njen otac, penzionisani, ali aktivni policijski general Boro Banjac. Penzionisan general je rekao da ne želi da „komentariše gluposti“.

EkspertKUPOVAO I SREDSTVA ZA RAST KANABISA?Milan Budimir se, kako saznaje Kurir u sudu, tereti da je s Nevenom Marinkovićem u stanu u Dalmatinskoj ulici u Beogradu, čiji je vlasnik bliska rođaka Milana Budimira, instalirao laboratoriju za proizvodnju kanabisa u veštačkim uslovima. Nabavljanje zasada finansirao je lično Budimir, kao i hemijska sredstva za pospešivanje i ubrzanje sazrevanja. Kanabis su gajili u tri odvojene prostorije tog stana, a takođe su rast pospešivali sredstvima za ubrzanje i sazrevanje. Redovno su obilazili i nadgledali proizvodnju - kaže sagovornik Kurira. Upravo u stanu Budimirove rođake policija je pronašla 53 saksije sa stabljikama kanabisa, kao i preko šest kilograma isušene marihuane.- U stanu u Ulici Živojina Žujovića, u kom je i uhapšen Budimir, pronađeni su 0,83 grama marihuane, kao i tri džointa - navodi on.

I ovi rade za državu

Branko Lazarević radi kao otpravnik poslova ambasade Srbije u Atini iako mu se sudi zbog optužbi da je odavao službene tajne Darku Šariću (o njemu čitajte i na strani 15)11 profesora kojima se sudi zbog korupcije vraćeno na posao na Pravni fakultet u Kragujevcu

KURIR KUVAR: Nepečeni kolači

Novi KUVAR – FINO, A JEFTINO, zbirka isprobanih recepta i saveta vrhunskih kulinara na kioscima je uz Kurir i ovog četvrtka.

U ovom broju pročitajte 10 pravila za prženje mesa, koja će koristiti i početnicima i iskusnim kuvarima.

Voditeljka Nina Lečić otkriva čitaocima da nije ljubitelj brze hrane i da svakodnevno kuva za sina i supruga, glumca Branislava Lečića, ali da ona više gricka bademe i povrće nego što jede.

Važno je da porodica ruča ili večera na okupu - kažu stručnjaci - jer je to prilika da se svi nađu za stolom, podele hranu i lepe misli.

Nedeljni jelovnik u planinskom stilu predlaže šef kuhinje hotela Mona sa Zlatibora, a tu su i recepti za osvežavajuće letnje koktele... I u ovom broju proverite da li ste možda baš vi osvojili 1.000 dinara za recept najukusnijeg jela ili saznajte kako da dobijete vrednu kuhinjsku vagu.Ne propustite Kuvar Fino, a jeftino - svakog četvrtka u Kuriru!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track