UŽIVO FAJT U SKUPŠTINI Pinokio, kolači i Švaba tralala! Vučić, Radulović i Obradović!
Foto: Printscreen Narodna Skupština

UŽIVO FAJT U SKUPŠTINI Pinokio, kolači i Švaba tralala! Vučić, Radulović i Obradović!

Politika -

Skupština Srbije nastavila je danas u 10 časova sednicu a poslanici su početak rada iskoristili za postavljanje pitanja i traženje obaveštenja od predstavnika vlasti. Na Predlog budžeta za 2017. godinu podneto je skoro 300 amandmana, a na izmene Zakona o budžetskom sistemu nešto više od 30 amandmana.

Predsednica skupštinskog Odbora za finansije Aleksandra Tomić je rekla da će odbor najverovatnije u sredu, 7. decembra po podne razmatrati podnete amandmane, kada dobije mišljenje Vlade Srbije.

UŽIVO SEDNICU SKUPŠTINE MOŽETE PRATITI OVDE

18.17 - Poslanica Demokratske stranke (DS) Aleksandra Jerkov ocenila je danas na sednici Skupštine Srbije, u načeljnoj raspravi o predlogu državnog budžeta za 2017, da su dnevnice za vojnike i policajce nedovoljne, a nadležni ministri rekli su da su dnevnice više nego što ona tvrdi. Jerkov je rekla je da budžet ne rešava nijedno pitanje, kao što ne rešava ni probleme lekara, poljoprivrednika, niti vojnika "koji za 75 dinara dnevno čuva granicu Srbije"."Za njih para nema, ali ima za plaćanje kredita propalih kompanija, ima za firme koje ljude plaćaju 20.000, a oni posle stoje 15 sati na traci i nose pelene. Ovde nema ni para za Vojvodinu", rekla je Jerkov.

Ministri unutrašnjih poslova i odbrane, Nebojša Stefanović i Zoran Đordjević, reagovali su na tu izjavu i kazali da pripadnici Združenih snaga Vojske Srbije i policije, koji rade na granici, dobijaju dnevnicu od 1.800 dinara, kao i da toliku dnevnicu dobijaju i vojnici u Kopnenoj zoni bezbednosti. Jerkov se izvinila što je rekla da su dnevnice 75 dinara, ali je dodala da su i dalje male i zatražila da joj kažu kolike su dnevnice policajaca koji na primer obezbedjuju derbi utakmice.

Stefanović je rekao da je poslednji derbi obezbedjivala posebna jedinica iz Beograda, koja je to radila u sklopu svog radnog vremena i da je cilj da skupove obezbedjuju "mesne jedinice". On je kazao da MUP godišnje obezbeđuje oko 100.000 skupova, velikih i malih, kao i da žele da rade na nabavci zaštitne opreme i dodao da više nije potrebno da pozajmljuju opremu od policija iz regiona.

16.50 Odgovarajući na primedbe predsednika Dosta je bilo Saše Radulovića, Vučić mu je poručio da je on njegova najveća politička greška i dodao da "ima transfer blama kada ga gleda".

- Kao što vam neće pomoći ni nedostatak argumenata, neće ni histerično ponašanje - rekao je Vučić Radulović i naveo da je odlučio da promeni Radulovića mesec dana nakon što je izabran za ministra privrede.On je za Radulovića rekao da nije mogao ni sat i po dnevno da provede na radnom mestu u Vladi Srbije, kao i da je za nekoliko meseci otpustio pet vozača.

15.50 Lider DJB Saša Radulović se obratio medijima rekao je da se posle njegovog obraćanja serija laži i podmetanja i da je Vučića pozvao na Duel." Država sama nije nigde uštedela niti uvela red, a deficit ostvarila tasko što je građanima posegnula u džep. Kad dodamo akcize za struju, pa onda ono što je uzeto od javnih preduzeća, koji se zadužuju od Komercijalnih banaka to je preko 72 milijardi dinara. Pored toga što su povećani svi porezi PDV, akcize, to je dodatnih 63 milijarde, kad uporedimo vidimo da je deficit ostao isti i da je nakon svih promena ponovo izlazi na 200 miliona. Glavno pitanje šta je država uradila, odgovro je ništa uzela od građana. Upitao sam i premijera kako EMS radi odmaralište na kopaniku i kako se to ukalapa u štednjuPodsetimo u Skupštini Srbije u toku je rasprava o budžetu za 2017. godinu, koja je započela u nedelju popodne, kada je ministar finansija Dušan Vujović počeo da u svom ekspozeu obrazlaže budžet za 2017.Sednica je juče i danas nastavljena, a u odbranu budžeta uključio se i premijer Vučić koji je ušao u oštru polemiku sa pojednim opozicionim poslanicima.

15.35 Boško Obradović pred novinarima u holu Skupštine.

- Aleksandar Vučić više ne shvata geopolitičku promenu. EU više nije tema. U bugarskoj Vućićev prijatelj je izgubio izbore i podneo ostavku, u Italiji Vučićev prijatelj je izgubio izbore. Očekujemo da će talas pormena doći u Srbiju. Za Srbiji je važno kada će prekinuti pogubni put u EU, a ne otvaranje tri poglavlja.

15.10 - U toku je jednočasovna pauza u skupštinskom zasedanju posle koje će poslanici nastaviti načelno razmatranje predloženog državnog budžeta za 2017. godinu i pratećih zakona. Poslanici sednicu nastavljaju u 16 časova. Premijer neće prisustvovati, a budžet će braniti ministri.

Foto: Printscreen Narodna skupština
Foto: Printscreen Narodna skupština

14.49 - Radulović ne može da sedi i u vladi nije provodio više od dva sata... Ne znam šta je to... Ja sam već posle mesec dana odlučio da ga smenimo... - rekao je Vučić. U trenutku kada je Vučić počeo da se obraća Skupštini, odgovarajući na repliku Radulovića, lider DJB je izvukao parče hartije na kojem je bio odštampan lik Pinokija, na šta mu je Vučić rekao: A, Raduloviću, vidim da ste danas poneli svoj portret."

Na jednom parčetu papira Radulović je pokazao sliku Pinokija, a na drugom papiru pisalo je: Govornik vređa. To se odnosilo na uvrede koje je Vučić uputio Raduloviću rekavši mu da Americi duguje milion dolara poreza kao i da se u Vladi Srbije, dok je tamo bio zaposlen, nije zadržavao više od dva sata dnevno.

Foto: Printscreen Narodna skupština
Foto: Printscreen Narodna skupština

14.44 - O kolačima. Mislim da kolači dobro dođu i da bi trebalo češće da ih jede... A Saša Radulović ih je pojeo i to na moj račun... On ih je pojeo, a ja sam ih platio iz svog džepa - rekao je Vučić dodajući da ih je naručio samo jednom u životu i odgovarajući lideru DJB Saši Raduloviću koji mu je prvo rekao da je radni vek proveo u skupštinskom restoranu naručivao kolače. Vučić je dodao i koliko je vozača Radulović promenio dok je sedeo u vladi jer mu je bilo ispod časti da razgovara sa vozačima. Vučić je dodao i da je ukrao milion dolara ne plativši toliki porez u Americi..

14.24 - Poslaniče, to pismo ste nam već čitali... O budžetu molim vas... Predsednik DJB Saša Radulović ponovo je pročitao pismo penzionera Mileta Delića koji je pisao premijeru i naglasio da mu je reformama od penzije uzeto više od 130.000 dinara, koje on "kao mator neće u budućnosti dočekati da mu se vrate najavljivanim boljitkom u državi..."

Vučić i Vujović prate izlaganje Radulovića (Foto: Printscreen Narodna skupština)
Vučić i Vujović prate izlaganje Radulovića (Foto: Printscreen Narodna skupština)

Na to mu je predsednica Gojković rekla: Poslaniče, poslaniče, molim vas o budžetu... Pismo ste već čitali... posle čega je Radulović nastavio da kritikuje budžet.

Foto: Printscreen Narodna skupština
Foto: Printscreen Narodna skupština

14.20 - Ministar rada Aleksandar Vulin rekao je da napadi na njega nikada neće prestati jer se usudio da razbije monopol nevladinog sektora.

Foto: Printscreen Narodna skupština
Foto: Printscreen Narodna skupština

14.00 - Poslanicima se obratila Zorana Mihajlović koju je Šešelj prozvao zbog navodnih dugova na državnoj kartici. Ona se zahvalila Vučiću što je reagovao u njegovu odbranu i rekla da ni ona ni njena porodica nikakvih dugova nemaju, te da iza nje stoji samo njen rad. Ona je Šešelja podsetila na uvrede koje joj je upućivao i mržnju prema ženama, pogotovo prema njoj, rekavši da joj je govorio i kako će da je "natakne na svoje koplje" i slično...

Foto: Printscreen Narodna skupština
Foto: Printscreen Narodna skupština

13.45 - O Đinđiću i Miloševiću. Šešelj i Vučić nastavili su polemiku o Đinđiću i Miloševiću. Šešelj je rekao da Đinđića ne treba upoređivati s Karađorđem i Obrenovićem. - Milošević je umro za srpstvo, a Đinđić ga isporučio na Vidovdan, time je na sebe navukao veliko prokletstvo - rekao je Šešelj. Vučić je na to rekao da će se zalagati za obe opcije i za one koji cene ono što je Milošević uradio kao i ono što je Đinđić uradio.

13.35 - Skupštini se ponovo obraća premijer Vučić. - Nemačka će podržati otvaranje poglavlja 5,25 i 26 do kraja godine... Kada vas podrži jedna od najmoćnijih zemalja EU i najmoćnijih ekonomija sveta, zatim SAD, a ništa protiv nemaju Rusi to je velika stvar - rekao je Vučić pobrojavši poglavlja, među kojima i broj 5, koja će uskoro biti otvorena.

VUČIĆ U SKUPŠTINI: Nemačka će podržati otvaranje još 3 poglavlja do kraja godine

Odgovarajući Šešelju, Vučić je rekao da je izdvojeno neuporedivo više novca za Maticu srpsku, pomoć Republici Srpskoj... Vučić se složio sa Šešeljem da su platni razredi problem pogotovo kada direktor Srbijagasa ima platu milion, pa u kontroli letenja, a nisu ništa ni vredniji, ni marljiviji.

Foto: Printscreen Narodna skupština
Foto: Printscreen Narodna skupština

- Moja lična odluka je fondacija Zoran Đinđić, razgovarao sam i sa njegovom suprugom da to rešimo na sistemski način - rekao je Vučić nastavivši izlaganje o polomljenom dvojnom spomeniku Karađorđu i Obrenoviću u Pariskoj koji je porušen u antiobrenovićevskom naletu, a nikada nije obnovljen. Iako cenim hrabrost Karađorđevića, za srpsku državnost mnogo više je učinio Obrenović, rekao je Vučić dodavši da je hteo upravo to da pokaže sa fondacijom Zoran Đinđić. Da li je najbolji ili najgori, neka istorija sudi, ali državni je posao da prema njemu pokažemo poštovanje - rekao je Vučić odgovarajući na Šešeljeve opaske.

Kada je reč o Egzitu, Vučić je Šešelju odgovorio da država daje velike pare za to, ali da se to vraća dobrom slikom o Srbiji koja ne može tek tako da se kupi, kao i brojem od 185.000 turista. Vučić je Šešelju rekao i da Zorana Mihajlović nema nikakvih dugova i da sve što je bilo potrošeno na državnoj kartici vraćeno je Vladi Srbije.

13.20 - Gojković: Raspisaću javnu nabavku za flastere. Nezadovoljna prepucavanjem poslanika, predsedavajuća Maja Gojković je rekla da ne bi želela ali da po Poslovniku mora da reaguje i da će raspisati javnu nabavku za flastere da može kad nekom ne odgovara nečije izlaganje... samo da poslanici izaberu boje...

13.17 - Skupštini se obratio Zoran Živković (NS) odgovarajući na Šešeljev stav o novcu za fondaciju Zorana Đinđića. On je rekao da ne zna kome smeta ta fondacija i da je to samo jedan mali deo novca koji je Zoran Đinđić zaslužio... Istim povodom reagovao je i Goran Ćirić (DS)...

Foto: Printscreen Narodna skupština
Foto: Printscreen Narodna skupština

12.58 - Skupštini se obraća lider radikala Vojislav Šešelj. - Ja se vama divim, vi ste mlađe, pametnije generacije, brže čitate, a šta ćemo mi gluplji, a ja sam predstavnik gluplje generacije... Izgleda ste svi vi pročitali, ali samo ja nisam... Ko mi je kriv što sam glup... Dobili smo ove papire u petak, a u poslovniku piše 15 dana... Dajte mi mojih 15 dana da se pripremim... Meni treba šest dana da pročitam i još jedan da se pripremim... Nemojte vi svojom efikasnošću da gušite demokratiju.... Zakon nalaže da predlog budžeta uđe u Skupštinu 1. novembra, a danas je 6. decembar, zakon nalaže i da rasprava počne 15. novembra... Vratite mi mojih 15 dana da pročitam budžet... - naglasio je Šešelj.

- Nisam ja protiv Egzita, shvatam da on ima neku turističku ulogu... Al ne može toliko para... Ja više volim operske arije, Matica srpska za koju nema para širi kulturu, a Egzit nam unosi velike kolićine droge...- rekao je Šešelj.

Govoreći o kontroli letenja, Šešelj je rekao da kontrolori letenja treba da imaju velike plate, ali da direktor i ostali treba da imaju neki prosek plate... Ne može čistačica u kontroli letenja da ima veću platu od profesora univerziteta... - dodao je Šešelj, koji je govoreći i o drugim stavkama buždeta rekao da nema novca u budžetu za finansiranje fondacije Zorana Đinđića i da ne treba da ima kad nema ni fondacije Laze Kostića...

- Jedini novac koji treba da postoji jeste novac u budžetu za rasvetljavanje njegovog ubistva - rekao je Šešelj prethodno naglasivši da Zapad stalno govori o primatu organizacija civilnog društva koje, prema Šešelju, uništavaju državu.

12.30 - Čist sam kao suza i pobeđivaću vas dokle god budem hteo. Vaš problem je u tome što sam ja, za razliku od vas, pošten čovek i čist kao suza i pobeđujem i pobeđivaću vas dokle god ja budem hteo, dokle god budem hteo da se bavim politikom - rekao je Vučić obraćajući se lideru Dveri posle njegovog ponovnog izlaganja.

LONČAR: ZA MANJE OD DVE GODINE ZAPOSLENO 3.200 ZDRAVSTVENIH RADNIKA

U Srbiji je za manje od dve godine zaposleno 3.200 zdravstvenih radnika, od toga 1.400 lekara, izjavio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar.Prema njegovim rečima, juče je raspisan konkurs za zapošljavanje 50 medicinskih sestara u Kliničkom centru Niš, i to 25 na neodređeno i 25 na određeno vreme.Govoreći o izgradnji Kliničkog centra Niš, Lončar je naveo da 2012. godine ništa nije bilo urađeno, a da je deo novca za izgradnju bio potrošen bez ikakvog opravdanja, jer su svu rokovi u ugovoru sa Evropskom bankom bili probijeni.

"Do 2012. godine je trebalo, ne da bude završen, nego da se rekonstruiše. To je istina. Zatekli smo na mestu gde je trebalo da se gradi Klinički centar Niš u jednom jezeru, u jednoj bari. Našli smo tu dokumentaciju, ispravili i KC Niš će u martu, aprilu biti useljen", rekao je Lončar u skupštini.

On je dodao da je vlada odvojila preko 2,2 milijarde dinara za najsavremeniju opremu u njemu."U niškoj Kardiohirurgiji koju smo 2012. godine zatekli u korovu, danas se radi preko 300 operacija godišnje", rekao je Lončar.Ministar zdravlja kaže da je Klinički centar Niš dobio magnetnu rezonancu, dva aparata za zračenje, te da se očekuje da u narednih nekoliko meseci nema liste čekanja za zračenje, dok je lista čekanja za magnetnu rezonancu već smanjena.

12.04 - Posle izlaganja premijera Vučića, Obradović je zatražio pravo na repliku, ali pre toga mu je Maja Gojković rekla da se prvo lepo prijavi i da joj je veoma teško da vodi ovu sednicu sa dobacivanjima... Ja moram sve vreme da budem ovde, vi uđete, izađete, napravite neku foru, a ja sve vreme moram da budem tu - rekla je Gojkovićeva apelujući da ne dobacuju pogotovo što je žensko, što se i vidi...

VUČIĆ U SKUPŠTINI: Mišković mi nikad nije dao ni dinara, ja obraz ne prodajem ni za milijardu

Foto: Printscreen Narodna skupština
Foto: Printscreen Narodna skupština

11.30 - Deficita sada nemamo, predviđamo konzervativan budžet, ali vi ste u to ne razumete... Zanima vas samo skupštinska plata, koliko ćete selfija i tvitova da napravite... - rekao je Vučić u Skupštini. Premijer je zatim nastavio izlaganje o smederevskoj železari koja radi, zatim o LSK kojim i nije baš zadovoljan, ali radi...

Foto: Printscreen Narodna skuština
Foto: Printscreen Narodna skuština

- Ja radim za građane Srbije i za Republiku Srbiju, radim svim srcem i ulažem ogromnu energiju i ogroman napor za razliku od vas koji ne radite ni dva sata dnevno... Što izmišljate da radim za NATO? Je l’ treba neko pare da vam da za to? Ja sam u NATO rekao svakom u lice da Srbija nije zainteresovana za članstvo... Što izmišljate? - rekao je Vučić odgovarajući na pitanja lidera Dveri Boška Obradovića i dodajući da tajkuni više nikada neće vladati Srbijom.

- Govorite o mojim prijateljima... Borisov i Renci jesu moji prijatelji, a da li me čeka ista sudbina... Verovatno... Ono što je vaš problem jeste što vi prijatelja nemate... U tome se razlikujemo - dodao je Vučić.

Foto: Printscreen Narodna skupština
Foto: Printscreen Narodna skupština

Prekinite da glumatate srpskog patriotu

- Neizdavanjem fiskalnih računa vi pljačkate sirotinju... Vi pozivate da ne plaćaju porez... To je sramota, to nijedna zemlja Evrope ne radi i ne čini... Sasvim sam siguran ni da u afričkim zemljama ne tuku žene kad ne pređu cenzus... Prekinite sa tim glumatanjem... Ovde mi glumatate nekog srpskog patriotu, a veze sa Srbijom, srpstvom nemate... - rekao je premijer odgovarajući na kritike Boška Obradovića.

O Miškoviću i njegovoj pomoći

- Vi meni pričate o Dinkiću, pa ja sam ga smenio... Vi ste mu ruku ljubili kad ste uzimali pare malo od njega, malo od Koštunice... - dodao je Vučić, koji je prethodno rekao da je Miroslav Mišković jednom prilikom na TV ispričao da je Vučiću ponudio pomoć kad mu je bio bolestan jedan član porodice, ali da ga je Vučić odbio."

Ko Švaba tra-la-la

- Domaći privrednici napreduju, primetio je Vučić, pa naši su privrednici podržali budžet, ne znam s kim ste to razgovarali kad kažete da nam privreda ne ide napred, da više plaćamo strance koji otvaraju ovde pogone...O rezultatima i brojevima pojma nemate, ponavljate laži kao Švaba tra-la-la, kazao je Vučić i negirao da su veća davanja stranim investitorima, nego za zdravstvo.

11.20 - Parlamentu se obratio premijer Aleksandar Vučić odgovarajući mahom na pitanja Boška Obradovića. Vučićevo izlaganje nekoliko je puta prekidano aplauzima poslaničkog kluba SNS.

Foto: Printscreen Narodna skupština
Foto: Printscreen Narodna skupština

11.00 - Posle desetominutne pauze, sednica Skupštine je nastavljena nešto posle 11 časova. Posle predaha Skupštini se prvi obratio Boško Obradović (Dveri) kritikujući predlog budžeta, aktuelnu vlast, poziv premijeru da podnese ostavku, broju ljudi koji su napustili Srbiju, izgovoru reči "bežite"...

10.50 - Poslanik SNS Aleksandar Martinović zatražio je odgovor da li su predstavnici bivše vlasti znali da su gardisti Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović ubijeni u vojnom objektu Karaš. To pitanje je uputio Borisu Tadiću, Draganu Šutanovcu i Vuku Jeremiću.

Foto: Printscreen Narodna skupština
Foto: Printscreen Narodna skupština

10.40 - Poslanik DJB Saša Radulović obratio se Skupštini pročitavši pismo jednog penzionera koji se žali na ogromno smanjenje svoje penzija zarad reformi i budućeg boljitka i pitao premijera Vučića da li zna da Elektroprivreda gradi luksuzno odmaralište.

Foto: Printscreen Narodna skupština
Foto: Printscreen Narodna skupština

10.00 - Današnja sednica počela je postavljanjem pitanja poslanika Milije Miletića (USS) na temu bolesti stoke, plavog jezika..., zatim Boška Obradovića, poslanika Dveri, na temu NATO, nekadašnjeg kombinata Godomin, te poslanika SPS Neđa Jovanovića koji je govorio o nasilju nad ženama i zatražio konkretno rešenje za njihovo zapošljavanje.

Foto: Printscreen Narodna skupština
Foto: Printscreen Narodna skupština

Tomić je navela da je na Predlog budžeta podneto 286 amandmana, a na izmene Zakona o budžetskom sistemu 33 amandmana. Skupština je sednicu, na čijem dnevnom redu je i predloženi budžet za narednu godinu, počela juče, kada je utvrđen dnevni red i otvorena rasprava.

Rok za podnošenje amadmana je bio do otvaranje načelne rasprave o predloženom budžetu.

U današnjoj skupštinskoj raspravi učestvovao je i premijer Aleksandar Vučić, koji je najavio da će i sutra doći u parlament.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track