STEFANOVIĆ: Brutalno i grubo mešanje OEBS-a u unutrašnje stvari Srbije
Foto: Fonet

Slučaj Savamala

STEFANOVIĆ: Brutalno i grubo mešanje OEBS-a u unutrašnje stvari Srbije

Politika -

BEOGRAD - Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da će tražiti objašnjenje od OEBS-a zbog izjave višeg savetnika te organizacije o događajima u Savamali, a koju je ocenio kao brutalno i grubo mešanje u unustrašnje stvari Srbije.

"Optuživati, iznositi insinuacije i na bilo koji način dovoditi organe Srbije u bilo kakvu vezu sa izvršenjem krivičnog dela, a da za to ne postoji ni trunka dokaza, smatramo veoma nekorektnim", rekao je Stefanović novinarima u Beogradu i dodao da je bio neprijatno iznenađen tom izjavom.

OEBS duguje objašnjenje Srbiji da li je njihov savetnik Mauricio Salustro izneo zvaničan stav organizacije ili to nije stav OEBS, a u tom slučaju Srbija očekuje izvinjenje ili demanti, rekao je Stefanović.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

Kako je rekao, takva izjava grubo je mešanje u unutrašnje stvari Srbije, na način na koji se ne poštuje ni tužilačka istraga ni činjenica da nikakav sudski postupak nije okončan.

Stefanović je rekao i da će tokom dana pokušati da ostvari komunikaciju sa sedištem OEBS u Beogradu, kako bi zajedno videli šta Srbija nije ispunila, a druge zemlje jesu.

"Mislim da su sve reforme u oblasti policije bile veoma efikasne i da smo mnogo bolji, brži od mnogih drugih zemalja u okruženju", rekao je Stefanović.

Naveo je i da postoji ozbiljan napredak po svim pitanjima koji se tiču bezbednosti, čemu svedoče i izveštaji Evropske komisije o napretku Srbije.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

"Pogledajte šta EK kaže o Srbiji i o vladavini prava, reformi policije i u pravosuđu u izveštajima 2008, 2009,2010,2011, 2012. godine i od 2013. pa do danas. Postoji dramatična razlika u ocenima", kaže Stefanović.

Salustro je juče, kako prenosi N1, na radionici o izazovima sistema kontrole rada policije u Srbiji u organizaciji Misiji OEBS-a u Srbiji rekao da se iz izveštaja Zaštitnika građana može zaključiti da je rušenje u Savamali bilo "planirano na visokom nivou".

Zvaničnik OEBS je rekao i da postoje neoborivi dokazi da je postupanje policije namerno i planirano na veoma visokom nivou, jer u suprotnom ne bi bilo moguće.

Unutrašnja kontrola dostavlja izveštaj tužilaštvu

Stefanović je izjavio danas da ne zna da li je Unutrašnja kontrola MUP-a dostavila svoj izveštaj Višem javnom tužilaštvu u Beogradu o slučaju rušenja objekata u Savamaloj, te da će samo tužilaštvo odlučiti da li će i kada taj izveštaj proslediti zaštitniku građana.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

“U skladu za zakonom o krivičnom postupku izveštaje o postupcima koji su u toku i nalazima policije dostavljamo tužilaštvu, a ono može da ih prosledi kome god smatra da treba”, rekao je Stefanović odgovarajući na pitanje zašto Unutrašnja kontrola MUP-a nije dostavila ombusmanu pomenuti izveštaj.

On je napomenuo da ne zna šta je do sada uradio sektor unutrašnje kontrole i u kojoj je fazi.

“Kada budu smatrali da treba da dostave tužilaštvu, ili ako su dostavili tužilaštvu izveštaj - kada tužilaštvo bude smatralo da treba da postupi dalje ono će to učiniti”, naveo je Stefanović ističući da se ombdusmanu inače dostavljaju svi izveštaji koje traži osim onih koji se direktno mešaju krivični postupak.

Ministar je takođe ukazao da se ni u ovom postupku ministri neće biti ti koji donose presude, jer za to postoji pravosudni sistem

Po novom zakonu o policiji ministar u istražnom smislu nema nikakvu ulogu, niti može da ima saznanja dokle je istraga stigla, ukazao je Stefanović.

“Istragama se bavi tužilaštvo i daje istrukcije policiji što se odnosi i na sektor unutrašnje kontrole koje ne podnosi ministru izveštaj o tome šta traži tužiaštvo niti šta su procesne radnje vezane za istragu u tom slučaju”, naglasio jke on.

Foto: Beta Zoran Živković
Foto: Beta Zoran Živković

On je podsetio da se o ovoj temi dosta govorilo i da su svi rekli svoje političke stavove, te da što se tiče istrage slučaj treba prepustiti nadležnim organima.

Dačić: Neprihvatljivo da činovnici u Misiji OEBS daju političke izjave

Prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je neprihvatljivo da pojedini savetnici i činovnici u Misiji OEBS u Srbiji daju političke izjave.

Time se dovodi u pitanje dosadašnja korektna saradnja Misije sa državnim organima Srbije, rekao je Dačić, koji je u oproštajnu posetu primio dosadašnjeg šefa Misije OEBS-a u Srbiji Petera Burkharda, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Ministar Dačić zahvalio je Burghardu na četvorogodišnjoj saradnji koju je ocenio veoma dobrom i konstruktivnom i poželeo mu puno uspeha na novom angažmanu.

Obostrano je ocenjeno da je saradnja sa Misijom OEBS-a u Srbiji bila od posebnog značaja tokom prošlogodišnjeg predsedavanja Srbije OEBS-u.

Burkhard je istakao da je Srbija ostvarila veliki napredak za vreme njegovog mandata od 2012. godine do danas.Za novog šefa Misije OEBS-a u Srbiji imenovan je italijanski diplomata Andrea Oricio, kaže se u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track