STEFANOVIĆ: Očekujem optužnicu za Ubij, zakolji, da Srbin...
Foto: Tanjug Rade Prelić

Utvrđuju se okolnosti

STEFANOVIĆ: Očekujem optužnicu za Ubij, zakolji, da Srbin...

Politika -
Nećemo da napravimo bilo kakvu grešku koja bi mogla da bude okarakterisana kao nešto što bi nanelo štetu Srbiji, već da se proces završi sa što više dokaza i da se, onda kada podignemo optužnice, zna zašto smo to uradili, kaže ministar

BEOGRAD - Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da policija u saradnji sa Višim tužilaštvom u Vranju radi na utvrđivanju svih okolnosti u vezi sa skandaranjem Albanaca u Bujanovcu, nakon plasmana fudbalske reprezentacije Albanije na Evropsko prvenstvo, kao i na pronalaženju počinilaca.

"Očekujem da će optužnica biti uskoro, ali se ovaj slučaj radi vrlo detaljno i temeljno", rekao je Stefanović odgovarajući na pitanje novinara o skandiranju "Ubij, zakolji, da Srbin ne postoji", čime su Albanci u nedelju uveče na ulicama u Bujanovcu proslavili plasman fudbalske reprezentacije Albanije na Evropsko prvenstvo.

"Nećemo da napravimo bilo kakvu grešku koja bi mogla da bude okarakterisana kao nešto što bi nanelo štetu Republici Srbiji, već upravo da se proces završi sa što više dokaza i da se, onda kada podignemo optužnice, zna zašto smo to uradili", kazao je Stefanović. Navodeći da ne želi da kvalifikuje to delo, Stefanović kaže da očekuje da će ga tužilac okvalifikovati kao izazivanje rasne i verske netrpeljivosti. Proširenje kapaciteta, čekamo veću pomoć EU

Stefanović očekuje da će se raditi na proširenju postojećih kapaciteta za prijem izbeglica kao najefikasnijem rešenju, kao i znatno veću podršku EU Srbiji nego do sada u rešavanju migrantske krize.

"Očekujem da ćemo raditi na proširenju postojećih kapaciteta pošto se pokazalo da je to sada najefikasnije. Kako se menjaju okolnosti na terenu, mi se prilagođavamo, i o tome smo razgovarali sa partnerim iz EU", rekao je Stefanović odgovarajući na pitanje o tome da li će se graditi novi privremeni prihvatni centar za izbeglice. Navodeći da je pitanje o novom privremenom centru u nadležnosti ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandra Vulina, Stefanović kaže da očekujemo značajniju podršku EU nego što je bila do sada.

"I to mnogo značajniju, ali nećemo moliti za novac. Ako EU ne smatra da Srbiji treba da da više novca za rešavanje ove krize, mi ćemo se snaći. U svakom slučaju građani Srbije neće trpeti, a mi ćemo i dalje biti pristojan i normalan domaćin prema svim migrantima", rekao je ministar Stefanović.

Odgovarajući na pitanje novinara, Stefanović je naveo da za sada među izbeglicama koji su došli u Srbiju nema onih koji predstavljaju opasnost po bezbednost države. "Mi se trudimo da sva ta lica identifikujemo, i ona za koja smo utvrdili da su možda učestvovala u ratnim sukobima u Siriji na bilo kojoj od strana. Za sada nismo imali borce islamske države, imali smo neke koji su učestvovali u ratnim sukobima, odložili oružje i rešili da napuste Siriju. Mi smo ta lica dokumentovali i potrudili se da znamo kada su ušli, a kada izašli iz Srbije", naveo je Stefanović.

Ministar je dodao da je Srbija o tome upozorila partnerske službe u zemljama sa kojima sarađuje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track