ŠTRBAC O HAŠKOJ PRESUDI: Ni sam Šešelj je ne bi bolje napisao!
Foto: Beta Miloš Miškov

Direktor Dokumentaciono-informativnog centra Veritas

ŠTRBAC O HAŠKOJ PRESUDI: Ni sam Šešelj je ne bi bolje napisao!

Politika -
Direktor Dokumentaciono-informativnog centra "Veritas" Savo Štrbac je rekao da ni sam lider radikala Vojislav Šešelj ne bi bolje napisao obrazloženje oslobađajuće haške presude.

Štrbac je istakao da veće u obrazloženju presude kompleksno sagledalo situaciju, što neće ići u prilog ni Hrvatima u Hrvatskoj, ni muslimanima u BiH, jer ovo potpuno baca drugo svetlo na sve prethodne presude i zaključke raznih pretresnih i žalbenih veća.

"Napravio je, zaista, obrazloženje koje je 'pogodilo' suštinu stvari. Mislim da to niko ni od nas Srba ne bi tako napisao, ni da je sam Šešelj pisao presudu ne bi je bolje napisao obrazloženje zašto ga oslobađa", rekao je Štrbac.On je istakao da je obrazloženje kompletne presude lekcija svim učesnicima u tom postupku, najprije tužiocima, koji su "pukli", a koji su se ponašali dosta komotno sve ovo vreme suđenja.

"Zaista je fantastično. To je lekcija svima koji su učestvovali, od onih koji su prikupljali od istražilaca, tužilaca, pa i onih sudija u svim drugim postupcima, kako treba da se razmišlja, kako ne možeš samo razmišljati o tome šta se desilo u Ovčari, a ne znati pozadinu šta su Hrvati pre toga uradili", kaže Štrbac.Da bi sud pravilno doneo odluku, navodi on, treba gledati kompleksnu situaciju u celosti - od secesionističkih odluka o izdvajanju republika iz SRJ, šta je bio njihov cilj, do želje Srba da žive u istoj državi, što je bilo poptuno normalno, s obzirom na to da su tu državu imali i da im je neko rastura.Štrbac je istakao da očekuje veoma burne reakcije, maksimalna nezadovoljstva i proteste, i kod Hrvata i kod muslimana na ovakvu presudu i da ga pomalo plaši to što će se Haško tužilaštvo žaliti da bi "opralo obraz", jer im je "pao u vodu" sav trud.

"Bojim se nekog žalbenog veća. Bojim se sudije Merona da bi on bio u nekom žalbenom veću, pa da se desi kao što se desilo sa vrlo korektnom presudom Pretresnog veća u slučaju hrvatskih generala, kada su oslobođeni. Od toga malo strahujem, ali ovo je fantastično i ja sam kao dugogodišnji sudija, krivičar i advokat, oduševljen profesionalnošću, logikom i, naravno, konačnim ishodom", istakao je Štrbac.

(Srna)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track