KRVNIK OSTAJE U FRANCUSKOJ: Odložena odluka o izručenju Haradinaja, konačan stav suda 27. aprila
Foto: Printscreen

Optužen za ratne zločine na Kosovu

KRVNIK OSTAJE U FRANCUSKOJ: Odložena odluka o izručenju Haradinaja, konačan stav suda 27. aprila

Politika -

U Apelacionom sudu u Kolmaru održano je treće ročište o zahtevu Srbije za izručenje bivšeg kosovskog premijera i jednog od vođa OVK Ramuša Haradinaja koji je optužen za ratne zločine na Kosovu tokom rata 1998. i 1999. godine.

Foto: Fejsbuk Indeksonlajn printskrin
Foto: Fejsbuk Indeksonlajn printskrin

Sednica suda počela je nešto posle 14 sati, i na njoj su razmatrani eventualni odgovori srpskog Ministarstva pravde na pitanja suda.

16.41 -Haradinaj je po izlasku iz sudnice izjavio za medije da ne priznaje nadležnost Srbije i da je sva istina utvrđena pred haškim tribunalom 2012 godine.

" Mi smo u pravu i pravo će pobediti. Očekivao sam da sud neće danas doneti odluku. Čekamo naredne tri nedelje, 28. novembra 2012. je potvrđena istina. Pravosuđe Srbije to ne zna, a dobiće odgovor kad ga zatraži", rekao je Haradinaj.

16.32 - Sud u Kolmaru doneo je odluku da odloži odluku o izručenju Ramuša Haradinaja Srbiji za 27.april.

16.23 - Haradinajeva advokatica je u nastavku rasprave rekla i da se on nepravedno zadržava u Francuskoj, na osnovu zahteva srpske strane, gde ne postoji nikakva istina. Ona je dodala i da je Haški tribunal oslobodio Haradinaja, jer nije bilo nikavih dokaza protiv njega.

15.48 - Haradinajeva advokatica Rejčel Lindon, osporila je dokaze koje je srpska strana predala kao dokaze u slučaju Haradinaj.

14.45 - Tužilac pročitao optužnicu protiv lidera Alijanse za budućnost Kosova Haradinaja, u kome se on tereti za ubistvo romskih civila na Kosovu, tokom rata. Sednica u toku.

14.22 - U holu zgrade suda takođe se nalaze Haradinajeve pristalice koje iščekuju da čuju odluku suda.

14.10 - U sudnicu je stigla i sudija. Zasedanje počelo sa zakašnjenjem od oko desetak minuta.

13.45 - Ramuš Haradinaj stigao je u Apelacioni sud u Kolmaru 15 minuta pred zakazan početak rocišta.

13.10 - Među Haradinajevim pristalicama našao se i bokser, "albanski Tajson", Nuri Seferi.

12.54 - Ispred zgrade suda prisutne su jake policijske snage.

12.21 - Pristalice Ramuša Haradinaja već su se okupile ispred zgrade suda u Kolmaru, noseći albanska obeležja. Oni su ispred suda počele da se okupljaju četiri sata pre zakazanog početka ročišta.

Foto: Indeksonlajn printskrin
Foto: Indeksonlajn printskrin

Foto: Indeksonlajn printskrin
Foto: Indeksonlajn printskrin

Primetno je da su Haradinajeve pristalice razvukle i zastavu Albanije.

Foto: Fonet/AP
Foto: Fonet/AP

Ministarstvo pravde Srbije je pre desetak dana prosledilo francuskom sudu odgovore na dodatna pitanja, koje je dalo srpsko Tužilaštvo za ratne zločine koje vodi istragu protiv Haradinaja zbog sumnje da je počinio ratne zločine na Kosovu i Metohiji.

Povodom današnjeg ročišta, juče se oglasio i sam Haradinaj koji je izjavio da je moguće da i nakon današnjeg pretresa sud u Kolmaru ne donese odluku o njegovom oslobađanju.

Prethodno ročište Apelacionog suda u Kolmaru održano je 2. marta kada je za danas odloženo donošenje odluke o zahtevu Srbije za izručenje Ramuša Haradinaja zbog sumnje da je izvršio ratne zločine na Kosovu i Metohiji.

Istražno veće je, tada, u skladu sa zahtevima Tužilaštva, naložilo dostavljanje dodatnih informacija. Haradinaj nije mogao da napušta teritoriju Francuske.

Haradinaj je priveden 4. januara na teritoriji Francuske, na osnovu poternice koju je protiv njega izdala Srbija za ratne zločine počinjene tokom rata na Kosovu 1998. i 1999. godine.

Sud je Haradinaja 12. januara, uz određene mere, pustio da odluku o zahtevu Srbije za ekstradiciju čeka na slobodi.

Istraga protiv Haradinaja pokrenuta je 2004. godine. U međuvremenu je proširena novim optužbama i dokazima koji nisu bili predmet razmatranja u Haškom tribunalu koji je 2012. Haradinaja oslobodio po svim tačkama optužnice.

MINISTARSTVO PRAVDE: Stigla DODATNA pitanja suda u Kolmaru o Haradinaju

SUD U KOLMARU U ČETVRTAK O ZAHTEVU SRBIJE: Odluka o izručenju Haradinaja naknadno

(VIDEO) SUD U KOLMARU: Haradinaja izveli iz sudnice! Odluka 6. aprila!

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

EVO KO SU UBIJENI SVEDOCI ZLOČINA OVK

(EPK, Foto: Indeksonlajn printskrin)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track