SVETI NIKOLIĆ: Toma bi da ga sahrane kao sveca!

Predsednik Srbije kao Nemanjići

SVETI NIKOLIĆ: Toma bi da ga sahrane kao sveca!

Politika -
Šef države planira da u crkvi Svetog velikomučenika Dimitrija koju gradi u rodnoj Bajčetini napravi i kriptu u kojoj će ga sahraniti

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je, osim crkve koju gradi na svom imanju u rodnoj Bajčetini, predvideo i izgradnju kripte (videti okvir), u kojoj, po svoj prilici, želi da počiva kad ode na onaj svet, saznaje Kurir.- Predsednik želi da ga, kad za to dođe vreme, sahrane u kripti Crkve Svetog velikomučenika Dimitrija, koju gradi i čiji je ktitor. On je veliki vernik i oduvek je bio - kaže izvor Kurira.Crkveni kanoniPatrijarh srpski Irinej u razgovoru za Kurir kaže da svako ko je ktitor crkvenog hrama ima pravo da sagradi i kriptu.- Koliko je meni poznato, predsednikova crkva treba da bude pripojena Eparhiji šumadijskoj - rekao je patrijarh.Na naše pitanje da li je predsednik Srbije od njega tražio blagoslov i za kriptu odgovara:- Od mene nije tražio, ali možda je od drugih. To ne znam. Svako ko svojim novcem izgradi crkveno imanje može da izgradi i kriptu sebi. Tako je u crkvenim kanonima napisano.U Eparhiji šumadijskoj nisu odgovarali na naše pozive, tako da nismo uspeli da saznamo da li je episkop Jovan blagoslovio predsednikov poduhvat i želju.

Nije vladarKako objašnjava verski analitičar Draško Ðenović, da bi neko sebi napravio kriptu, crkva mora biti izgrađena isključivo od njegovih para, a ne iz donacija, kakav je slučaj s predsednikom.- Prvo, Nikolić nije vladar kao Nemanjići ili Obrenovići, nego je predsednik koji je to postao na izborima. Mi smo sekularna država. Drugo, postavlja se pitanje odakle predsedniku toliki novac za crkvu. Ako se pogleda njegovo finansijsko stanje, on nema toliko para da sam svojim novcem izgradi crkvu, a to je jedini način da mu crkveni velikodostojnici dozvole da napravi i kriptu za sebe. Ali očigledno je sad sve moguće. Nijedan predsednik Srbije nije tako sahranjen, osim Slobodana Miloševića, koji mimo svih procedura počiva u dvorištu - zaključuje Ðenović.Ni predsednik Tomislav Nikolić, kao ni njegova savetnica za medije Stanislava Pak nisu odgovarali na pozive i poruke novinara Kurira.Temelj crkve u Bajčetini osveštan je 15. oktobra 2013.

Patrijarh: Svako ko od svog novca gradi crkvu može to da uradi
Patrijarh: Svako ko od svog novca gradi crkvu može to da uradi

Evo od koga prepisujeInače, poznato je da su vladari iz najpoznatije srpske dinastije Nemanjića u srednjem veku gradili svoje zadužbine, a u kasnijim periodima to su nastavili i Obrenovići. Tako su izgrađeni Hilandar, Studenica, Mileševa, kao i brojni srpske crkve i manastiri. Njihove mošti počivaju u ovim crkvenim zdanjima.

Radovi se finiširaju...  Unutrašnjost Nikolićeve crkve
Radovi se finiširaju... Unutrašnjost Nikolićeve crkve

UkratkoŠTA JE KRIPTAKripta je prostorija ispod posvećene ili javne građevine. Prvobitno je u ranom hrišćanstvu bila prostorija u katakombama koja je služila za obrede i sahranjivanje mučenika. Kripta je kasnije u crkvama postala prostor za grobnicu sa sarkofagom u kojem su se sahranjivali vladari.

Uporno ćutiTOMA ZA CRKVU DAO 500.000 €Kako je Kurir ranije pisao, pomenuta crkva našeg predsednika košta tričavih 500.000 evra. Sama gradnje crkve košta oko 150.000 evra, dok oslikavanje freskama košta oko 350.000 evra. Nikolić nikad nije odgovorio odakle mu pola miliona evra za gradnju crkve, odnosno kako je uspeo da zaradi, tj. uštedi toliki novac.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track