TAČI POZIVA NA MOBILIZACIJU: Srbija hoće podelu Kosova
Foto: Zorana Jevtić

Uoči nove runde pregovora u Briselu

TAČI POZIVA NA MOBILIZACIJU: Srbija hoće podelu Kosova

Politika -

PRIŠTINA - Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas da Kosovo u odnosima sa Srbijom, kako je rekao, čekaju teški dani i da je potrebna politička i gradjanska mobilizacija u suprotstavljanju takvim aktivnostima Srbije.

"Svi treba da se mobilišemo - kako politički, takodje i u gradjanskom smislu - da se suočimo sa pritiscima koje će Srbija vršiti na Kosovu, jer je njihov plan podela Kosova i prisajedinjenje severa Srbiji. Mi to nikako nećemo dozvoliti", rekao je Tači je u izjavi za agenciju Beta.

Foto: AP
Foto: AP

On je rekao da će se Kosovo tim pritiscima i provokacijama odupreti snagom ustavnih rešenja i koristeći sve raspoložive ustavne i zakonske mogućnosti."To ćemo danas jasno reći i predstavnicima Evropske unije, i mi nećemo dozvoliti da se dovede u pitanje teritorijalni integritet i suverenitet Kosova", kazao je Tači iz Brisela uoči današnjeg sastanka delegacija Srbije i Kosova.

Tači je rekao da današnji sastanak u Briselu predstavlja "otvaranje poslednjeg poglavlja" u razgovorima sa Srbijom koje će rezultirati uzajamnim priznanjem.Ocenio je da nema potreba da se dve zemlje vraćaju na sporazum o normalizaciji odnosa iz 2013. godine, od kada su neki sporazumi ostvareni, a drugi su na putu sprovodjenja, već treba gledati napred i učiniti sve što je moguće na normalizaciji odnosa izmedju dve zemlje.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Srbija treba da prestane s teškim provokacijama koje čini protiv Kosova, kao što su nalozi za hapšenje, voz i zid u Mitrovici, kazao je on.

Kometarišući kritike opozicije zbog nastavka dijaloga sa Srbijom, kosovski predsednik je izrazio zahvalnost što su neke od političkih stranaka bile deo razgovora i čiji su predstavnici učestvovali u dijalogu Kosova i Srbije i što su u Skupštini Kosova glasali za prvi sporazum iz 2013. godine.

"Sada je potrebna politička i gradjanska mobilizacija u suprostavljanju pritiscima koje čini Srbija. Čekaju nas teški dani u odnosima sa Srbijom", rekao je Tači.Bonus video

Kurir TV: Zašto su ovi pregovori drugačiji od ostalih

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track