USVOJENE IZMENE ZAKONA: Lokalnim samoupravama 4,8 milijardi dinara manje
Foto: Beta

Zahtev MMF-a

USVOJENE IZMENE ZAKONA: Lokalnim samoupravama 4,8 milijardi dinara manje

Politika -

BEOGRAD - Skupština Srbije usvojila je izmene Zakona o finansiranju lokalne samouprave kojim se preraspoređuje 4,8 miliona dinara sa lokala na republički budžet.

Prema predloženim izmenama zakona, od ukupnih prihoda od poreza na zarade gradovima će, umesto sadašnjih 80 odsto, ostajati 77 odsto, opštinama 74 odsto, a Beogradu 66 odsto, dok će ostalo ići u budžet Srbije.

Na osnovu ovakve računice, od gradova će biti uzeto 1,3 milijarde dinara, od opština 1,6 milijardi, a od Beograda najviše - 1,9 milijardi.

Prepraspodela sredstava bila je jedan od zahteva Međunarodnog monetarnog fonda.

Ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Ana Brnabić rekla je ranije da je cilj izmena zakona fiskalna konsolidacija, smanjenja budžetskog deficita i očuvanjam makroekonomske stabilnosti.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Rasprava o amandmanima na ključni propis na ovoj sednici - izmenama Zakona o finansiranju lokalnih samouprava završena je pola sata posle ponoći.

Poslanici vladajuće većine ocenili su tokom rasprave da su predložene izmene Zakona o finansiranju lokalne samouprave dobre jer je prethodni akt iz 2011. godine "narušio budžetsku ravnotežu i napravio minus od 40 milijardi u budžetu, dok je novac trošen na tekuću potrošnju".

Prema rečima poslanika opozicione Srpske radikalne stranke Zorana Krasića, suštinski problem lokalnih samouprava u Srbiji je neracionalno i neefikasno trošenje sredstava.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track