(UŽIVO) BEOGRADSKA ARENA: Nastavljen Ministarski samit OEBS
Foto: Dado Đilas Diplomatija, Beograd, Ar

Treća plenarna sednica

(UŽIVO) BEOGRADSKA ARENA: Nastavljen Ministarski samit OEBS

Politika -
Dvodnevni 22. Ministarski samit OEBS nastavlja se danas u Beogradu sastankom Trojke sa azijskim partnerima za saradnju i trećom plenarnom sednicom, a završiće se usvajanjem odluka.

UŽIVO KONFERENCIJU U ARENI MOŽETE PRATITI OVDE

20.25 - U okviru samita Ministarskog saveta OEBS, Beograd je tokom prethodna dva dana posetilo više od 1.500 delegata i šefova diplomatija 57 zemalja članica te organizacije, kao i 11 zemalja mediteranskih i azijskih partnera, saopšto je danas Sektor za odnose sa javnošću Turističke Organizacije Srbije.

19.00 - Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poklonio je večeras nemačkom kolegi i budućem predsedavajućem te organizacije Franku Valteru Štajnmajeru ćilim, jedan od nacionalnih brendova Srbije, uz poruku da mu treba upravo "leteći ćilim da bi stigao svuda". "Nemačkog šefa diplomatije čeka teška godina i biće mu potrebno mnogo sreće, vremena, ali i leteći ćilim da stigne svuda", rekao je u šali Dačić

Frank-Valter Štajnmajer, Foto TANJUG - Marko Ðoković
Frank-Valter Štajnmajer, Foto TANJUG - Marko Ðoković

18.58 - Ivica Dačić izjavio je danas da je predsedavanje Srbije uspelo da revitalizuje ulogu i značaj te zahtevne organizacije, a zemlja pokažala da može da bude ozbiljan partner na međunarodnoj sceni.

18.39 - Ministar inostranih poslova Nemačke Frank-Valter Štajnmajer, novi predsedavajući OEBS-a u narednom jednogodišnjem mandatu, najavio je da će glavni prioritet Nemačke biti jačanje bezbednosti na prostoru koji ova organizacija pokriva. Preuzimajući predsedavanje od srpskog kolega Ivice Dačića, Štajnmajer je rekao da je njegov utisak da je na beogradskom sastanku ministara OEBS vladao otvoreniji pristup i pomirljiviji ton, nego na ranijim skupovima. U završnom obraćanju, nemački šef diplomatije je kazao da svet živi u turbulentom vremenu sa brojnim i velikim izazovima, što su i bile teme beogradskog skupa. „"Želeo bih da imamo više usaglašavanja i po nacrtima izjava skupa. Međutim imao sam utisak da smo na ovom sastanku u Beogredu nešto otvorenije prišli jedni drugima i u pomirljivijem tonu razgovarali, nego ranije“", ukazao je on pozdravljajući takav pristup.

Frank-Valter Štajnmajer i Ivica Dačić, Foto TANJUG - Marko Ðoković
Frank-Valter Štajnmajer i Ivica Dačić, Foto TANJUG - Marko Ðoković

18.29 - Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc istakao je, povodom završetka Ministarske konferencije OEBS u Beogradu, da je glavni izazov u ovom trenutku jačanje poverenja među državama.

18.05 - Predsedavajući OEBS-u, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić pozvao je učesnike ministarskog sastanka OEBS-a da pokažu spremnost za postizanje kompromisa i dogovora. Dačić je na završnoj sednici rekao da su probijeni rokovi tokom današnjeg dana i najavio pauzu do 19 časova posle čega bi trebalo da se donesu odluke. "Pozivam sve delegacije da pokažemo sada u praksi smisao za postizanje kompromisa i dogovora", rekao je Dačić. Isprva je planirano da završni sastanak OEBS-a počne do 14.30, ali su termini pomerani, pa je je sednica počela nešto pre 18 časova.

Foto TANJUG - Marko Ðoković
Foto TANJUG - Marko Ðoković

16.10 - Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa zamenikom ministra spoljnih poslova Japana Jođi Mutom u vili Bokeljka.

Aleksandar Vučić i Jođi Muto, Foto TANJUG - Srdjan Ilić
Aleksandar Vučić i Jođi Muto, Foto TANJUG - Srdjan Ilić

15.18 - Predsedavajući OEBS i srpski šef diplomatije Ivica Dačić se sastao sa zamenikom ministrom spoljnih poslova Japana Jođi Mutom.

Ivica Dačić i Jođi Muto, Foto TANJUG - Sava Radovanović
Ivica Dačić i Jođi Muto, Foto TANJUG - Sava Radovanović

14.54 - Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ministrom spoljnih poslova Turske Mevlutom Čavušogluom.

Aleksandar Vučić i Mevlut Čavušoglu, Foto TANJUG - Srđan Ilić
Aleksandar Vučić i Mevlut Čavušoglu, Foto TANJUG - Srđan Ilić

14.30 - Oko 200 volontera angažovano je na 22. Ministarskom savetu OEBS koji se održava u Beogradu, a sa ciljem da pomognu u svim aspektima organizacija tog velikog diplomatskog događaja, saopšteno je danas iz Turističke organizacije Beograda.

12.40 - Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se, na marginama samita OEBS u Beogradu, sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim.

Foto: Kurir/Zorana Jevtić
Foto: Kurir/Zorana Jevtić

Premijer Vučić je, na zajedničkoj konferenciji u vili "Bokeljka", istakao da Republika Srbija i Ruska federacija tradicionalno imaju dobre odnose i da je ova poseta to i potvrdila.

"Dug Srbije prema Gaspromu od 20 miliona evra vratićemo do kraja godine, a još 6,5 miliona početkom iduće, dok će dug NIS-a od 23 milijarde dinara biti namiren u ratama do 2018. godine. Srbija dugove ume da vraća i ispunjava svoje obaveze. Zahvalni smo Rusiji na podršci u UNESCO i Savetu bezbednosti UN. Razvijamo dalje naše odnose i želimo da budu još dinamičniji, pogotovo u ekonomskoj sferi", rekao je Vučić i dodao da je ponosan što je premijer Rusije Dmitrij Medvedev prihvatio njegov poziv da u drugoj polovini sledeće godine poseti Srbiju.

Lavrov je dodao da Srbija i Rusija jedna drugu uvažavaju i da stalno podižu političke dijaloge na viši nivo.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

"Naši odnosi nisu opterećeni ispolitizovanim mišljenjim. Prošle godine se naša robna razmena drastično pojačala, što je odličan znak, jer se ta tendencija i nastavlja. Rusija nastavlja da sakuplja investicije za Srbiju, pogotovo u naftno-gasnoj sferi", naveo je Lavrov i dodao da su Srbija i Rusija uvek kroz istoriju bile saveznici i da će to uvek i ostati.

11.38 - Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa državnim sekretarom za odnose sa državama Vatikana, nadbiskupom Polom Ričardom Galagerom, o odnosima Beograda i Vatikana, položaju katoličke zajednice u Srbiji, situaciji u regionu i migrantskoj krizi.

Na sastanku sa šefom diplomatije Vatikana, Vučić se zahvalio na principijelnoj i doslednoj poziciji Vatikana po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije, kao i na podršci u očuvanju srpskog verskog i kulturnog nasleđa na KiM.

11.09 - Ministar odbrane Bratislav Gašić i gradonačelnik Beograda Siniša Mali posetili su danas banjičku kasarnu "Vasa Čarapić", gde je obnovljena pista koja se trenutno koristi za smeštaj vozila za prevoz učesnika Ministarskog samita OEBS.

Foto: Tanjug/Rade Prelić
Foto: Tanjug/Rade Prelić

Reč je o vozilima specijane namene koja su pod posebnim merama zaštite i parkiraju se na obnovljenoj pisti.

Foto: Tanjug/Rade Prelić
Foto: Tanjug/Rade Prelić

09.35 - Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se jutros, na marginama samita OEBS u Beogradu, sa ministrom spoljnih poslova Nemačke Frankom Valterom Štajnmajerom.

Foto: Kurir/Zorana Jevtić
Foto: Kurir/Zorana Jevtić

Vučić je, na zajedničkoj konferenciji za medije u vili "Bokeljka", istakao da su tema njihovog razgovora bili bilateralni odnos Srbije i Nemačke, jer je Nemačka jedan od najvećih investitora koji u Srbiji zapošljava 30.000 ljudi.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Štajnmajer se osvrnuo na doprinos Srbije tokom predsedavanja OEBS u rešavanju ukrajinske krize i nedavnog konfilkta između Rusije i Turske, ali i pohvalio reforme u Srbiji koje su na kraju dovele do otvaranja prvih pregovaračkih poglavlja za pristup EU.

Nemački šef diplomatije dotakao se i teme dijaloga Beograda i Prištine i istakao da sve što je u dijalogu dogovoreno, mora biti implementirano.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

08.43 - Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas, u okviru 22. OEBS Ministarske konferencije, sa ministrom spoljnih poslova Turske Mevlutom Čavušogluom.

Kako je saopštila Kancelarija Vlade Srbije za saradnju sa medijima, sastanak će biti održan u 14:45 sati u Vili "Bokeljka".

Premijer Srbije će se danas sastati sa ministrom spoljnih poslova Nemačke Frankom Valterom Štajnmajerom, ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovim i ministrom spoljnih poslova Japana Joji Mutom.

08.35 - Policijska vozila blokirala su Bulevar Zorana Đinđića, povodom nastavka samita OEBS, i vozila trenutno ne mogu da prolaze ovom ulicom.

Zbog zatvaranja saobraćaja počele su da se stvaraju velike gužve u ovoj i obližnjim ulicama, dok se još veći zastoji oko Beogradske arene očekuju u toku dana.

Bulevar Zorana Đinđića ostaće zatvoren za saobraćaj do večeras u 19 časova.

08.15 - Kako su organizatori najavili, na sastanku Trojke sa azijskim partnerima, u Beogradskoj areni, govoriće predsedavajući OEBS i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, a nakon sastanka uslediće treća plenarna sednica, koja će biti zatvorena za javnost.

Predsedavajući OEBS i srpski šef diplomatije Ivica Dačić izjavio je sinoć da se za završni dan Ministarskog sastanka priprema nekoliko odluka, a da će od političke volje i spremnosti na konsenzus zavisiti koje će biti i usaglašene. Dačić je rekao da se odluke odnose na podršku aktivnosti OEBS u Ukrajini, borbu protiv terorizma, migrantske krize, trgovine narkoticima. Kako je dodao, postoje i predlozi odluka koje se odnose na borbu protiv diskriminacije, nasilja, fobije prema pripadnicima određenih religija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track