KURIR TV KRAJ KONSULTACIJA KOD NIKOLIĆA: Predsednik razgovarao s predstavnicima 11 lista
Foto: Dragana Udovičić

Andrićev venac

KURIR TV KRAJ KONSULTACIJA KOD NIKOLIĆA: Predsednik razgovarao s predstavnicima 11 lista

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić nastavio je danas u 10 časova konsultacije o vladi sa predstavnicima lista koje su ušle u parlament.

1 / 3 Foto: Nebojša Mandić

Nakon razmene mišljenja s predstavnicima izbornih lista, predsednik Srbije Tomislav Nikolić daće danas izjavu za medije u 15.30 sati, u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike na Andrićevom vencu, saopštila je Služba predsednika za saradnju s medijma.

VIDEO ZAVRŠENE KONSULTACIJE NA ANDRIĆEVOM VENCU Vučić: Nikoliću sam predočio plan u 10 tačaka

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Evo kako će danas izgledati dan u Predsedništvu Srbije:

10.00 - Predstavnici koalicije SPS-JS Ivica Dačić i Dragan Marković Palma ušli su u 10 časova u Generalni sekretarijat predsednika Republike na Andrićevom vencu. Njihove konsultacije s Nikolićem završene su u 10.30 sati.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

10.30 - Dačić posle konsultacija: U interesu Srbije nastavak saradnje SPS i SNS. Predsednik SPS Ivica Dačić izjavio je danas da je stav te stranke da je i dalje u najboljem interesu Sribje da se saradnja sa SNS nastavi. "Svako bi mogao da navede po neki razlog i protiv te ideje, ali je jedan jedini najvažniji, a to je budućnost Srbije", rekao je Dačić novinarima nakon konsultacija o vladi sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

On je rekao da novinarima ne može da iznese ništa novo jer se dobro zna da je izborna lista oko SNS osvojila parlamentarnu većinu na izborima. "Mi smo veoma zadovoljni što su naše dve izborne liste, SNS i SPS, kao predstavnici vladine politike, osvojile toliko mandata, što je potvrda da je politika koju smo vodili bila ispravna", rekao je Dačić.

DAČIĆ POSLE KONSULTACIJA S NIKOLIĆEM: Nastavak saradnje SPS i SNS u interesu Srbije

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

10.30 - Nikolić napustio konsultacije s radikalima. Predstavnici SRS Nataša Jovanović i Nemanja Šarović došli su na konsultacije kod predsednika Nikolića. Međutim, to su verovatno bile najkraće u istoriji konsultacija. Naime, Jovanovićeva i Šarović su se u Predsedništvu kod Nikolića jedva pola minuta, a u čitavoj zgradi tek 5-6. Izašli su ekspresno pošto je Nikolić demonstrativno izašao iz kabineta jer su ga radikali pozvali da podnese ostavku. Šarović je rekao i da na konsultacije nije došao predsednik stranke Vojislav Šešelj jer "Šešelj i Nikolić treba da se sretnu pred javnošću, ali u drugo vreme i na drugom mestu".

KURIR TV BURA NA ANDRIĆEVOM VENCU: Nikolić posle 30 sekundi napustio konsultacije s radikalima!

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Lider radikala Vojislav Šešelj nije došao kao što je i najavio.

11.00 - Na konsultacije su došli predstavnici DS Bojan Pajtić, Veroljub Stevanović i Dušan Petrović. Oni su u zgradu Predsedništva ušli nešto pre 11 časova i izali tačno pola časa kasnije.

11.30 - Pajtić posle konsultacija: Ne pada nam na pamet da budemo u vladi. Lider Demokratske stranke Bojan Pajtić izjavio je posle konsultacija o vladi da je predsedniku Tomislavu Nikoliću preneo eksplicitan stav demokrata da im "ne pada na pamet da budu u vladi sa SNS za koju i Nikolić snosi odgovornost". Demokrate su rekle i da je predsednika zanimalo ima li Demokratska stranka ikakvih dokaza o krađi izbora.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Pajtić je dodao da je na pitanje Nikolića ima li dokaza za izbornu krađu, odgovorio da ih ima pregršt, među kojima su prepravljeni zapisnici, "bugarski voz", zloupotrebe na KiM i da će zbog toga u parlametnu tražiti formiranje anketnog odbora.

PAJTIĆ POSLE KONSULTACIJA: Ne pada nam na pamet da budemo u vladi

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Pajtić nije želeo da komentariše unutarstranačka dešavanja, navodeći da je danas bio fokusiran na razgovor sa predsednikom, a upitan ko mu je veći protivnik, Vučić, Šutanovac ili Ješić, Pajtić je uzvratio pitanjem: "Da li ima ozbiljnih pitanja". U delegaciji DS, koja u novom sazivu parlamenta ima 16 mandata, bili su i Veroljub Stevanović i Dušan Petrović, a posle njih su na razgovore sa Nikolićem došli predstavnici Pokreta Dosta je bilo.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

11.30 - Kod Nikolića na konsultacije stigli su predstavnici pokreta "Dosta je bilo" na čelu sa liderom pokreta Sašom Radulovićem.

12.00 - Radulović posle konsultacija: Vladavina prava ne postoji. Lider pokreta Dosta je bilo Saša Radulović izjavio je danas da je predsedniku Tomislavu Nikoliću preneo da ta stranka smatra da ne postoji vladavina prava u Srbiji, te da je ekonomska situacija veoma loša, a stanje u medijima zabrinjavajuće. Radulović je novinarima posle konsultacija o vladi sa predsednikom Tomislavom Nikolićem rekao da mu je šef države preneo da ga je mandatar uverio da ima većinu da formira vladu.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

RADULOVIĆ NA KONSULTACIJAMA: Nema pravne države

Lider DJB je rekao i da je Nikoliću preneo sumnje o regularnosti izbora, na šta mu je predsednik odgovorio da bi pokret Dosta je bilo trebalo da dobije podatke koje je tražio od RIK-a. Na "primedbu" da bi trebalo da bude aktivniji i da ukazuje javnosti na određene probleme u društvu, predsednik je "diplomatski otćutao".

12.00 - Na konsultacije kod predsednika Nikolića stigli su predstavnici koalicije SDS-LDP-LSV odnosno liste Čeda-Boris-Čanak na čelu sa Čedomirom Jovanovićem.

Boris Tadić i Nenad Čanak nisu došli.

12.30 - Čeda Jovanović: Ako me Vučić pozove u vladu, pričaću s njim. Lider LDP i predstavnik liste SDS-LDP-LSV "Savez za bolju Srbiju" Čedomir Jovanović izjavio je danas da će, ako dobije poziv Aleksandra Vučića za učešće u vladi, o tome razgovarati sa njim, dodajući da za njega nije bitno da dobije mesto u Nemanjinoj već da se vodi drugačija politika.

ČEDA JOVANOVIĆ POSLE KONSULTACIJA: Ako me Vučić pozove u vladu, razgovaraću s njim!

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Đurišić: Nikolić će danas poveriti mandat Vučiću. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poveriće danas mandat za sastav vlade lideru naprednjaka Aleksandru Vučiću, preneo je novinarima funkcioner SDS Marko Đurišić. On je posle konsultacija o vladi sa Nikolićem, preneo da je predsednik predstavnike liste SDS-LDP-LSV Savez za bolju Srbiju obavestio da planira da na kraju dana da mandat Vučiću. "Predsednik pretpostavlja da Vučić ima većinu s obzirom na izborni rezultat i od njega očekuje dalje razgovore oko učešća drugih stranaka u vladi", rekao je Đurišić.

Marko Đurišić: Nikolić će danas poveriti mandat Vučiću

12.30 - Na konsultacije kod predsednika Nikolića stigli su i lideri koalicije Dveri-DSS - Boško Obradović i Sanda Rašković-Ivić.

13.00 - DSS-Dveri: Treba nam premijer manje okrenut EU, više Rusiji. Predstavnici koalicije DS S-Dveri preneli su na konsultacijama predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću dva zahteva, da se stane na put izbornoj krađi i neregularnostima, kao i da mandat ponudi nekom ko je manje okrenut EU, izjavio je lider Dveri Boško Obradović.

DSS-DVERI POSLE KONSULTACIJA: Predali smo Nikoliću dva zahteva

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Kako je dodao, ta koalicija će u parlamentu tražiti formiranje anketnog odbora koji bi utvrdio istinu o izbornom procesu, ali i promenu izbornog zakonodavstva, kako se izborne krađe ne bi ponavljale. Drugi zahtev, kako je dodao, je da se mandat poveri nekom ko je manji evrofanatik od Vučića, navodeći da je i u samoj EU došlo do promena i da u njoj sada dominira skepticizam prema ovakvoj EU. "Treba nam premijer koji je okrenut manje ka EU, a više ka Ruskoj Federaciji", rekao je Obradović.

Predsednica DSS Sanda Rašković Ivić je podsetila na sporazum između tadašnjeg predsednika SNS i lidera DS S Vojislava Koštunice u kome su se obavezali da neće biti promena Ustava, kao i da će biti raspisan referendum o ulasku Srbije u EU i NATO. "Mandatar uveliko govori o izmenama ustava, a o referendumu nema ni reči. Krajnje je vreme za referendum o pridruživanju EU", rekla je ona i dodala da se DSS protivi svakoj promeni Ustava. Obradović je na pitanje da li će i u parlamentu reagovati kao na sednici RIK-a, rekao da će na nepravdu, krađe i lopovluke uvek da reaguje.

13.00 - Na konsultacije kod Nikolića došao je lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor.

13.30 - Pastor: SVM želi da nastavi saradnju sa SNS. Savez vojvođanskih Mađara želi da nastavi saradnju sa SNS, izjavio je danas lider SVM Ištvan Pastor nakon konsultacija o vladi sa predsednikom Tomislavom Nikolićem. Pastor je novinarima rekao da oko toga postoji načelna saglasnost sa liderom naprednjaka Aleksandrom Vučićem, te da će, kad se stvore pretpostavke za konkretizaciju te saradnje, oni pristupiti narednim koracima.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Upitan da li je do sad razgovarao sa Vučićem, Pastor je rekao da je dva puta razgovarao telefonom sa njim, kao i da je imao kontakte sa predstavnicima SNS, ali pre svega kad je reč o pokrajini i vlasti na lokalu. Pastor je dodao da očekuje da se do sredine juna konstituiše vojvođanski parlament i pokrajinski organi.

PASTOR NA KONSULTACIJAMA: SVM želi da nastavi saradnju sa SNS

Upitan od čega zavisi da li će i LSV biti deo pokrajinske vlade, Pastor je rekao da to zavisi od stava SNS i LSV te da je to pitanje za njih. Na pitanje da li su ga iznenadile smene u Radio-televiziji Vojvodine, Pastor je rekao da prati dešavanja u RTV jer je to značajna i kultna institucija, ali je mišljenja da partijski političari treba da se suzdrže od komentara jer ima nadležnih organa koji treba da pokreću određene postupke.

13.30 - Predstavnici liste "Muamer Zukorlić-Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka" započeli konsultacije s predsednikom Nikolićem.

14.00 - Zukorlić: Spremni smo da budemo deo izvršne vlasti. Lider Bošnjačke demokratske zajednice Muamer Zukorlić izjavio je danas da je ta stranka spremna da bude deo izvršne vlasti i da je inicijalne razgovore o tome sa liderom SNS Aleksandrom Vučićem imao još pre nekoliko dana. "Imali smo inicijalne razgovore pre nekoliko dana i oni su se kretali u smeru utvrđivanja prinicipa saradnje i nekih okvira participacije u vlasti. Postoji principijelna spremnost da budemo deo većine, ostaje još da se precizno utvrde odgovornosti i tek tad možemo govoriti da li smo deo parlamentarne većine", rekao je Zukorlić novinarima posle razgovora sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Dodao je da je predsedniku izložio prvu varijantu po kojoj BDZ može biti deo većine, sa jasnom ambicijom otvaranja nove stranice u pogledu zastupanja Bošnjaka u parlamentu, zdravih, a ne poltronskih odnosa, nastojanja da se stvari interesi Bošnjaka rešavaju.

ZUKORLIĆ JASAN NA ANDRIĆEVOM VENCU: Spremni smo da budemo deo izvršne vlasti

"Spremni smo sudelovati u izvršnoj vlasti, ali ne kao do sad kad su bošnjačke stranke dobijale po jedno ministarstvo i na tome se završavalo, već gde bi se omogućilo mladim i stručnim kadrovima da zauzmu mesta u ministarstvima i drugim organima kako bi se vratilo poverenje i odnos kakav bi trebalo da bude između Bošnjaka i Srba i države i Bošnjaka", rekao je Zukorlić.

On je naveo da je njihova namera da Bošnjaci dobiju prava i budu u ambijentu doma i domovine. Upitan da li će moći da učesvuje u vladi u kojoj bi bio i Sulejman Ugljanin, on je rekao da nema nikakva ograničenja i uslove te vrste, da ga ne zanima ko će još biti u vladi, već da ga zanima sporazum sa većinskom strankom u parlamentu gde će insistirati na političkim principima i odgovornosti u toj vlasti. Na pitanje da li je predsedniku predočio i plan B, po kojem ne bi bio u vlasti, on je odgovorio da jeste i da će, ako bude nateran da bude u opoziciji, znati da se ponaša kao opozicionar, ali da preferira učešće u vlasti.

14.00 - Predstavnici SDA Sandžaka na čelu sa Sulejmanom Ugljanininom došli su na konsultacije kod predsednika Nikolića.

14.30 - Ugljanin: Nisu nas zvali u vladu, a i da jesu, odbili bismo. Lider SDA Sanždaka Sulejman Ugljanin izjavio je nakon konsultacija sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem da tu stranku niko nije zvao da učestvuje u vlasti, a i da jeste, oni bi to odbili. "Bilo je priče o tome da li smo pozvani za učešće u vlasti. Mi smo rekli da nismo pozvani, i da smo pozvani, ja lično ne bih prihvatio", rekao je Ugljanin i objasnio da je razlog tome nepoštovanje koalicionih sporazuma u vezi sa Kancelarijom za održivi razvoj. On je dodao da će sve što je dobro za Bošnjake podržati, a sve što je loše kritikovati.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

14.30 - Predstavnici Partije za demokratsko delovanje na čelu sa Rizom Halimijem stigli su na konsultacije na Andrićev venac.

15.00 - Predstavnici Zelene stranke došli su na konsultacije kod predsednika Nikolića.

Predsednik Srbije je konsultacije započeo u četvrtak razgovorom sa liderom SNS Aleksandrom Vučićem.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track