VUČIĆ: Olimpijcima novac u petak, očekuje ih 3 miliona evra!
Foto: FOTO TANJUG, TANJA VALIĆ

VUČIĆ: Olimpijcima novac u petak, očekuje ih 3 miliona evra!

Politika -

BEOGRAD - U 18 časova u Pres sali Vlade Srbije počelo je obraćanje javnosti predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića.

Olimpijcima novac u petak

Srpski sportisti, osvajači medalja na Olimpijskim igrama dobiće novac već u petak, najavio je Vučić i dodao da ih očekuju premije od oko 3 miliona evra. On je čestitao srpskim sportistima jer su zemlju predstavljali na najbolji način i podsetio da je prognozirao da će naši sportisti osvojiti osam medalja.

- Za razliku od drugih, nisam prisvojio ovaj uspeh, niti sam ikada išao na velike sportske manifestacije. Ja sam rekao da ćemo uzeti osam medalja, upravo ovde na ovom mestu - izjavio je premijer i dodao da prognozira barem 15 medalja za Srbiju na Olimpijadi u Tokiju.

On je podvukao da su sve nagrade sportistima isplaćene i pre vremena za vreme njegovog mandata.

- Želim da kažem da, od kada sam premijer sve nagrade sportistima su isplaćene u rekordnom roku, roku od sedam dana. To nije pitanje odnosa prema sportu, već prema građanima Srbije. Imamo dobro stanje finansija - rekao je Vučić.

Preko Olimpijskog komiteta je izdvojeno 8 miliona evra za pripreme olimpijaca, obelodanio je premijer.

- Od 2000. godine smo osvojili 201 medalju, U poslednje 4 godine smo osvojili 42 odsto medalja i to ne može biti slučajno. 40 i 45.000 evra se dobija za zlatnu medalju, a 30 i 35.000 evra za srebro i bronzu. Nacionalna penzija iznosi 160.000 dinara mesečno od 40. godine života - dodao je Vučić.

Jedan čovek - jedna funkcija

On je naveo da je uveden sistem da jedan čovek može da obavlja samo jednu funkciju u sportu i da veruje da se to, uz jedan izuzetak, doslovno sprovodi. Takođe, nijedan savez ili klub ne može da dobije više od 20 odsto, danas se finansiraju mali sportovi i lokalne samouprave moraju da ulažu više u sport, a ne samo u fudbal, što je ranije služilo za malverzacije. - Uveli smo i to da visina članarine ne može za maloletne sportiste da bude veća od deset odsto od prosečne zarade u Srbiji - rekao je Vučić.

Foto: Tanja Valič

Neću da odgovaram ološu

Premijer je sa govornice poručio da nikako ne razume kako to da šta god da uradi nikada nije dobro.

- Ali, ja sam na to u Srbiji navikao i naučio sam to - rekao je Vučić i istakao da ne želi da odgovara "raznom ološu", koji je u stanju da vređa olimpijce zato što im se ne sviđa njihov stav po određenim pitanjima.

- Toj vrsti ološa nikad neću da odgovaram, ali hoću da uđem u ozbiljnu debatu o finansiranju sporta - poručio je Vučić.

Još nisam odlučio da li ću ići u Dubrovnik

Premijer je izjavio da verovatno neće ići na Kroacija forum u Dubrovniku koji počinje u četvrtak, 25. avgusta, ali da još nije doneo konačnu odluku.

"Večernji list" je ranije objavio da će Vučić učestvovati na tom forumu na poziv odlazećeg hrvatskog premijera Tihomira Oreškovića, koji je poziv uputio svim premijerima u regionu.

Stopa nezaposlenosti najmanja od 2007, prvi put pala ispod 18 odsto

Ima prostora za povećanje plata u javnom sektoru, izjavio Aleksandar Vučić, istakavši da će Vlada Srbije u septembru ili oktobru krenuti u razgovore sa MMF-om o tom povećanju.

Za koliko procenata veću mesečnu zaradu mogu da očekuju zaposleni u javnom sektoru, premijer nije mogao da precizira, ali je rekao da veruje da će biti u većem procentu nego što je bilo prethodno povećanje,

- A ni prošli put povećanje nije bilo malo - podvukao je na konferenciji.

Vučić je istakao da vlada ima prostora, a kako je naveo, veruje da za to ima i snage.

U tom smislu on je rekao da je poslednji fiskalni rezultat nakon osam meseci, što je, primetio je, dve trećine godine, budžet u suficitu od preko 20 milijardi dinara.

- Imamo suficit nakon od 12 meseci. To je dve trećine godine, a na kraju godine ćemo verovatno imati za najmanje 95 do 100 milijardi dinara bolji rezultat od onoga što je predviđeno kao dobar rezultat i što je dogovreno sa MMF -objasnio je premijer.

On je rekao da će neki reći i "zašto se hvalimo i slušamo to, neki ne žive bolje", ali neki, primetio je i žive bolje.

Primera radi, rekao je on, prosečna plata je 3,9 odsto veća u junu.

Foto: Tanjug/Tanja Valič
Foto: Tanjug/Tanja Valič

Mir i stabilnost zaštitni znak politike Vlade Srbije

Vučić je istakao da će Srbija nastaviti sa politikom očuvanja punog mira i stabilnosti, te da će nastaviti da zida i gradi odnose posebno sa Albanijom i Bosnom i Hercegovinom.

On je naglasio da će Vlada Srbije sa predstavnicima drugih zemalja, posebno navodeći Albaniju i Bosnu i Hercegovinu, da zida i gradi, uprkos brojnim i nagomilanim problemima, regionalnu stabilnost.

Kako je rekao, politika mira i stabilnosti zaštitni je znak Vlade Srbije, koliko su i zaštita suvereniteta i slobode.

Više nećemo komentarisati izjave iz Hrvatske

Rekao je da mu je žao što hrvatski zvaničnici neće da sagledaju činjenice i pogledaju istini u oči i poručio da će od danas članovi vlade Srbije da se uzdržavaju od bilo kakvih reakcija na izjave koje dolaze iz Hrvatske na račun Srbije.

- Ne zato što smo ih se uplašili, već zato što zelimo da prestanu sa politikom u kojoj hoće Hrvatsku i Srbiju da predstave kao dve nedorasle i nezrele države koje igraju ping pong - rekao je Vučić na konferenciji za novianre.

On je rekao da mu je žao što zvaničnici Hrvatske neće da se odreknu te vrste fašističke prošlosti, koja je ispoljena u njihovim komentarima na godišnjice stradanja Srba koje smo ovih dana obeležili, te da kažu da nisu saglasni sa tim i da je najstrašnije osuduju te zločine.

- Ne tražimo da kažu da je to bio genocid, iako jeste, već samo da izraze saučešhe i kajanje porodicama žrtava, a ne da osuđuju u svojim izjavama unuke žrtava, a veličaju dede dželate - rekao je Vučić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track