VALENTIN INCKO: Referendum protiv suštinskih elemenata Dejtonskog sporazuma
Foto: Fonet/AP

Reakcija OHR

VALENTIN INCKO: Referendum protiv suštinskih elemenata Dejtonskog sporazuma

Politika -
Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Incko izrazio je žaljenje zbog usvojene odluke o referendumu u RS

SARAJEVO - Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Incko izrazio je žaljenje zbog činjenice da je većina delegata u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) usvojila predlog za organiziranje referenduma o pravosuđu na državnom nivou i ovlašćenjima visokog predstavnika, što izlazi iz okvira nadležnosti NSRS.

Tražiti od građana da glasaju protiv suštinskih elemenata Dejtonskog mirovnog sporazuma je neodgovorno i pokazuje spremnost moćne elite da nastavi da gura Republiku Srpsku i BiH još dublje u krizu, navodi se u saopštenju OHR.

U tom pogledu, visoki predstavnik podseća na dve ključne stvari. Prva je da je Zakon o Sudu BiH iz 2002. i Zakon o Tužilaštvu BiH iz 2003. godine usvojila Parlamentarna skupština BiH, uključujući i glasove zastupnika iz SNSD.

Nadalje, Ustavni sud, koji je i sam institucija ustanovljena Dejtonskim sporazumom, dva puta je presudio u pravcu potvrđivanja legitimiteta, ustavnosti i usklađenosti Suda BiH sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.

OHR bi pozdravio nastojanja da se poboljša efikasnost pravosuđa na državnom nivou, ali ističe da bilo kakva poboljšanja moraju opet biti usvojena u Parlamentarnoj skupštini BiH, još jednoj dejtonskoj instituciji, navodi se u reagovanju OHR.

Druga je da je mandat visokog predstavnika, uključujući i njegova izvršna ovlašćenja, uspostavljen Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma i potvrđen više puta od strane Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, te predstavlja suštinski element mirovnog sporazuma, podsetio je OHR.

OHR ističe da entitetske vlasti treba da prestanu da insistiraju na sprovođenju referenduma koji krši Opšti okvirni sporazum za mir i izlazi iz okvira njihovih nadležnosti, i da se, umesto toga, usredsrede na ispunjenje obećanja koja su dali biračima kako bi se poboljšali životni uslovi u Republici Srpskoj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track