VELIKE ŠANSE U UN: Vuk Jeremić na korak do fotelje Ban Ki Muna!
Foto: Zorana Jevtić

Srpski kandidat za genseka

VELIKE ŠANSE U UN: Vuk Jeremić na korak do fotelje Ban Ki Muna!

Politika -

Srpska javnost veruje u uspeh bivšeg ministra spoljnih poslova, koji je u drugom krugu ostavio iza sebe favorite i isplivao na drugo mesto

Kandidat za generalnog sekretara UN Vuk Jeremić, po mišljenju srpske javnosti, ima velike šanse da zauzme fotelju Ban Ki Muna, nakon što je pre dva dana zauzeo drugo mesto u drugom krugu glasanja.Međutim, politički analitičari smatraju da se zbog lobiranja velikih sila ne treba radovati unapred, ali su svi saglasni da je to veliki uspeh i za samog kandidata i za Srbiju.Uspeh i za SrbijuPotpredsednik SPS Branko Ružić kaže da ulazak u drugi krug procedure izbora svakako predstavlja potvrdu kvaliteta i ispravnost odluke vlade Srbije, koja ga je predložila.- Ukoliko se bude uvažavao kriterijum da neko iz jugoistočne Evrope zauzme ovo mesto, a da pritom opredeljujući faktor ne bude dominantno preraspodela interesa i uticaja unutar pre svega stalnih članica SB, onda kandidat Srbije ima razloga za umereni optimizam - smatra Ružić, dok je lider DS Bojan Pajtić oduševljen uspehom bivšeg kolege iz stranke.- Jako sam zadovoljan zbog njegovog ulaska u sledeći krug. Kako zbog toga što je to dobar rezultat i za Srbiju i njen ugled u svetu, tako i zbog toga što je Vuk moj dugogodišnji prijatelj. Veoma je mala razlika između njega i prvoplasiranog kandidata - poručio je Pajtić i dodao da „veruje u Jeremićeve šanse“.I potpredsednik SNS Goran Knežević ne umanjuje šanse Jeremiću, iako smatra da je o tome prerano govoriti.- Nama je drago zbog toga kako se odvija proces trke za novog generalnog sekretara UN. To je priznanje pre svega Srbiji za njenu politiku i diplomatiju, a naravno i za ono što je do sada uradio Jeremić. Nadam se da će i u sledećem krugu dobiti podršku i da postoje šanse da pobedi - kaže Knežević.Politički analitičar Dragomir Anđelković objašnjava da se ipak ne treba radovati unapred.Veliko lobiranje- Intenzivno se odvija proces lobiranja, u svemu učestvuju velike sile, koje u svakom trenutku mogu da promene odluku. Dakle, to što se neko dobro plasira uopšte ne znači da će proći kao pobednik. Nastavljaju se pregovori, cenkanja... - objašnjava Anđelković.Analitičar Branko Radun takođe smatra da je u izbor generalnog sekretara UN uključeno veliko lobiranje i da je ishod neizvestan.- Svakako je jasno da Jeremić ima podršku i na Zapadu i na Istoku, tako da nije bez šansi, ali je teško sada odavde znati kako se stvari odvijaju i koja će država za koju glasati - zaključuje Radun.

Kladionice omanuleSRPSKI KANDIDAT IZNAD SVIH FAVORITAPoznata kladionica „Vilijam Hil“ prognozirala je Jeremićevu sudbinu kao šefa UN, bar kad je reč o drugom krugu. Naime, srpski kandidat se još u aprilu ove godine popeo sa trećeg na drugo mesto na listi mogućih pobednika, iako mu je jedan od većih rivala bila Bugarka Irina Bokova. Tada se ispred Jeremića nalazila samo Helen Klark s Novog Zelanda, koja u drugom krugu nije osvojila ni četvrto mesto.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja