VIDEO MUK U PALATI SRBIJA: 80 diplomata zanemelo gledajući rušenje srpskih svetinja na Kosovu
Foto: Tanjug Rade Prelić

7 minuta stravičnih scena martovskog pogroma

VIDEO MUK U PALATI SRBIJA: 80 diplomata zanemelo gledajući rušenje srpskih svetinja na Kosovu

Politika -
Povodom bitke Srbije da po svaku cenu spreči prijem Kosova u Unesko, predsednik Republike je stranim ambasadorima prikazao 7-minutni film o užasima pogroma 17. marta 2004. kada su albanski ekstremisti pred sobom uništavali sve što je srpsko i uzeli 10 srpskih duša

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić danas je u Palati Srbija pred 80 stranih diplomata govorio o razaranju srpskih svetinja na Kosmetu i pogromu koji je srpski narod preživeo i preživljava još od 1999. godine.

Foto: Tanjug printscreen
Foto: Tanjug printscreen

Povodom bitke Srbije da po svaku cenu spreči prijem Kosova u Unesko, na kojem insistiraju vlasti u Prištini, predsednik Republike je stranim ambasadorima prikazao 7-minutni film o užasima pogroma 17. marta 2004. kada su albanski ekstremisti pred sobom uništavali sve što je srpsko i uzeli 10 srpskih duša.

Film je ostavio snažan utisak u sali Palate Srbija.

Obraćajući se diplomatama, šef države je rekao i sledeće: "Zamislite da se u vašim zemljama najdraža kulturna baština preda u ruke nekome ko je nije stvarao i ko je u bezbroj navrata pokušavao da je satre. To bi bilo isto kao da ste vuku dali jagnje na čuvanje."

Nikolić je, na kraju, ambasadorima poručio da srpsko nasleđe na Kosmetu ne pripada nijednom vremenu i nijednoj generaciji, već svima i zauvek."Ono pripada čovečanstvu", poručio je Nikolić i citirao reči profesora umetnosti i arhitekture na Univerzitetu Prinston profesora Slobodana Ćurčića:"Nije važno da li ste Albanac ili Srbin. Ove crkve i manastiri pripadaju svima, one su deo evropskog nasleđa. Trebalo bi da se ljutimo zbog toga onoliko koliko bismo se naljutili kada bi Francuzi uništili Mona Lizu".

Ovako je izgledao pogrom na Kosovu.

VIŠE SNIMAKA O POGROMU I RAZARANJU SRPSKIH SVETINJA MOŽETE POGLEDATI OVDE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track