VOL STRIT DŽORNAL: Samo je Vuk sposoban da suzbije korupciju i reformiše Ujedinjene nacije!
Foto: Nemanja Pančić

Jedini hvale vredan kandidat

VOL STRIT DŽORNAL: Samo je Vuk sposoban da suzbije korupciju i reformiše Ujedinjene nacije!

Politika -

NJUJORK/BEOGRAD - Najbolji izbor za reformu Ujedinjenih nacija (UN) bio bi kandidat Srbije Vuk Jeremić, ocenio je američki Volstrit džornal (WSJ) u tekstu o trci za izbor novog generalnog sekretara svetske organizacije.

List piše da posle četvrte runde neformalnog izjašnjavanja u Savetu bezbednosti UN, bivši šef srpske diplomatije, koji je zauzeo treće mesto, ostaje jedini kandidat vredan hvale.Prema pisanju WSJ, medju vodećim kandidatima su favoritkinja Vladimira Putina, Irina Bokova iz Bugarske, kao i doživotni socijalista koji je loše upravljao globalnom humanitarnom organizacijom, bivši portugalski premijer i doskorašnji visoki komesar UN za izbeglice (UNHCR), socijalista Antonio Gutereš koji je favorit Zapadne Evrope uprkos nepovoljnim nalazima unutrašnje kontrole o finansijskom poslovanju UNHCR.

WSJ podseća da je po tradiciji funkcija generalnog sekretara rotirajuća po regionalnom principu i da je sada red na kandidata iz grupe istočnoevropskih zemalja. U toj grupi, dodaje se, trenutni favorit je šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak, za koga se navodi da je bio diplomata i u komunističkoj Čehoslovačkoj i da ima doktorat sa Državnog instituta za medjunarodne odnose u Moskvi. Tu je i šefica Uneska, Bugarka Irina Bokova, piše WFJ uz ocenu da je Unesko notrono antiizraelska agencija i da je Bokova kao omiljeni kandidat Moskve prošle godine bila na vojnoj paradi povodom Dana pobede u Moskvi koju je bojkotovala većina zapadnih lidera zbog ruske invazije u Ukrajini.

List međutim dodaje da njene šanse blede jer je pala na peto mesto. Medju kandidatkinjama je i argentinska ministarka spoljnih poslova Susana Malkora koja je bila šefica kabineta kod Ban Ki Muna i koja se smatra favoritkinjom Obamine administracije. Zamera joj se, medjutim, što je iskoristila poziciju Argentine u Organizaciji američkih država da blokira raspravu o kršenju ljudskih prava u Venecueli a veruje se da bi teško prošla i kod Velike Britanije zbog diplomatskog spora oko Folklandskih ostrva.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Tako, dodaje WFJ, bivši šef srpske diplomatije Vuk Jeremić koji je posle četvrte runde izjašnjavanja na trećem mestu ostaje jedini kandidat vredan hvale.Jeremić ima 41 godinu, školovan je na Harvardu, mlad je, ali je bio lider u društvenom pokretu koji je pomogao u rušenju diktature Slobodana Miloševića. Radio je u prozapadnoj vlasti Borisa Tadića, koji je 2010. godine ponudio istorijsko izvinjenje zbog masakra u Srebrenici.

Jeremić, takodje, izgleda razume da mu je prvi posao kao generalnog sekretara da zavede odgovarajuću upravljačku kontrolu u ogromnu birokratiju UN i traži od zvaničnika UN da podnose godišnje finansijske izuveštaje kako bi se izbegla korupcija koja je postrala endemska u vreme Kofija Anana, navodi list i dodaje da bi samo to moglo da obnovi poverenje u slomljeni sistem UN.

Foot: AP
Foot: AP

List dodaje da će ko god da pobedi naslediti organizaciju poraženu na mnogim frontovima, kao i da podrška za kandidata koji veruje u demoratske vrednosti i odgovornost birokrata nije najgore što Obamina adminstracija može da uradi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track