VUČIĆ ĆE RAZMOTRITI SMENU GAŠIĆA: Razmisliću o predlogu Saše Jankovića
Foto: Zorana Jevtić, Beta Emil Vaš

Odluka na pomolu

VUČIĆ ĆE RAZMOTRITI SMENU GAŠIĆA: Razmisliću o predlogu Saše Jankovića

Politika -
Naravno da ću doneti odluku da li sam saglasan ili ne sa tim predlogom, rekao premijer

BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će odluku o tome da li će poslušati ombudsmana Sašu Jankovića i smeniti ministra odbrane Bratislava Gašića tek doneti.

"Naravno da ću doneti odluku da li sam saglasan ili ne sa tim predlogom", rekao je kratko Vučić na vanrednoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Zaštitnik građana je ranije danas podneo javne preporuke Vučiću i predsedniku Republike Tomislavu Nikoliću da razreše dužnosti ministra odbrane Bratislava Gašića i direktora Vojnobezbednosne agencije Petra Cvetkovića.

Kako je navedeno u saopštenju Zaštitnika građana, njihovo razrešenje se traži zbog "njihove odgovornosti za nezakonit i nepravilan rad svojih organa i nesaradnju sa Zaštitnikom građana" u vezi sa incidentima tokom prošlogodišnje Parade ponosa.

"Svi državni organi, a posebno takozvani organi sile, moraju da se povinuju Ustavu i zakonu i da svoja ovlašćenja koriste u svrhe u koje su im data", istakao je Janković.

On je u saopštenju dodao da demokratska civilna kontrola oružanih snaga i službi bezbednosti čini demokratski standard bez koga vojska i službe mogu da se podvrgnu političkoj ili ličnoj moći "sa ogromnim štetnim posledicama".

Ministar odbrane i direktor VBA pogazili su oba principa i iskazali čvrstu nameru da to čine i u budućnosti, zbog čega je javna preporuka za njihovo razrešenje "bila neminovna", naveo je Janković u saopšštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track