Vučić: Francuska ukazala poverenje napretku Srbije
Foto: Tanjug

Srpski premijer uoči posete francuskog kolege

Vučić: Francuska ukazala poverenje napretku Srbije

Politika -
Premijer je izrazio uverenje da će ekonomsko partnerstvo Srbije i Francuske rasti brzo u predstojećim godinama

BEOGRAD - Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je uoči posete francuskog premijera Manuela Valsa da je Francuska već napravila iskorak, dajući poverenje napretku Srbije i njenim reformskim zalaganjima i izrazio uverenje da će ekonomsko partnerstvo Srbije i Francuske rasti brzo u predstojećim godinama.

Vučić je ocenio da je ova poseta „vredan korak u tom pravcu", a da je Srbija posvećena tome da postane vodeća destinacija za strane ulagače u regionu.

"Koristimo našu dugu istoriju kako bismo dalje gradili na osnovu uspeha iz prošlosti, redefinisali sadašnjost i stvorili nove početke koji će oblikovati predstojeće decenije i vekove. Posvećeni smo ulaganju u infrastrukturu. Posvećeni smo unapređenju poslovne klime, a posvećeni smo i tome da našim partnerima i svetu dokažemo da je Srbija otvorena za posao", istakao je premijer.

Francuski premijer Manuel Vals doputovaće sutra, na čelu privredne delegacije, u dvodnevnu posetu Srbiji.

Kako je saopštila vladina Kancelarija za saradnju s medijima, posle svečanog dočeka Valsa, dvojica premijera imaće tet-a-tet sastanak, posle kojeg će uslediti Francusko-srpski poslovni forum i plenarni sastanak dveju delegacija.

Predviđeno je i potpisivanje više sporazuma, posebno, kako je navedeno iz kabineta francuskog premijera, u domenu saobraćaja i partnerstva između javnog i privatnog sektora.

Vals će se u petak sastati s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i gradonačelnikom Beograda Sinišom Malim, najavljeno je na vebsajtu francuske vlade.

Vals: Srbija će imati ključnu ulogu oko Ukrajine

Premijer Francuske Manuel Vals izjavio je da će Srbija "igrati suštinsku ulogu" u rešavanju krize u Ukrajini kada bude preuzela predsedavanje Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) 2015. godine.

"Kao zemlja kandidat za EU, ona će biti nosilac vrednosti koje delimo, a njene istorijske veze s Rusijom, koja ostaje nezaobilazni partner, sigurno će doprineti da njeno delovanje bude efikasnije", rekao je Vals.

Uoči dvodnevne posete Srbiji, predsednik Vlade Francuske je poručio da Rusija treba da posreduje u ukrajinskoj krizi. "Računamo na Moskvu i na Kijev da bi dogovori iz Minska bili u potpunosti primenjeni kao i da bi ekstremističkim elementima i ratobornima bile poslate prave poruke", istakao je.

Vals je kazao da će njegova zemlja "aktivno podržati" otvaranje jednog poglavlja u pregovorima o članstvu Srbije u EU ove godine, i ocenio da bi to moglo biti poglavlje o finansijskoj kontroli.

On je ocenio da više članica Evropske unije pridaje naročit značaj "ritmu normalizacije odnosa sa Kosovom", ali da taj dijalog trpi posledice zbog političke situacije u Prištini.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track