VUČIĆ: "Meka moć" Rusije i Zapada ne menja strategiju Srbije
Foto: Zorana Jevtić

Srbija je nezavisna i suverena

VUČIĆ: "Meka moć" Rusije i Zapada ne menja strategiju Srbije

Politika -

U Srbiji ima "meke moći" i Rusije, ali i zapadnih zemalja, ali mi smo nezavisni i suvereni i nikakav pokušaj destabilizacije Srbije neće promeniti naš strateški put i odluku gde idemo, poručio je danas predsednik Vlade Aleksandar Vučić.

Upitan kako komentariše izjavu šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkla Devenporta da je u Srbiji vidljiva ruska "meka moć", Vučić je rekao da toga sigurno ima, kao što ima i meke moći zapadnih zemalja kroz finansiranje brojnih nevladinih organizacija.

"Kada su govorili neistinu oko Zapadne Tamnave, sekirao sam se, govorio sam da je to bilo transparentno, ali sada više ne odgovaram na to. To je način pritiska na našu zemlju i s tim morate da naučite da živite. To svi rade", rekao je Vučić.

Kako je rekao jedni primećuju rusku meku moć, a ne primećuju svoju, dok drugi primećuju meku moć Zapada, a ne svoju.

- Svi su zainteresovani za ovo područje, a mi smo zainteresovani da sačuvamo svoju zemlju. Mi smo nezavisni i suvereni - rekao je Vučić.

Kako je dodao Rusija svakako ima manje organizacije pod svojom kontrolom i mnogo manji nevladin sektor, nego što to imaju zapadne zemlje, ali da to nema veze s tim na kom će putu Srbija da bude.

On je podvukao da te To što te organzacije dobijaju novac da bi uticali na smanjenje popularnosti vlade i izazivali određenu destabilizaciju, najavljujući pokušaje destabilizacije u vreme predsedničkih izbora "jer malom broju zemalja odgovara čvrsta i jaka stabilna Srbija".

- Biće tih pokušaja destabilizacije, i opet neće uspeti. Ali to neće da promeni naš strateški put i odluku gde idemo -rekao je Vučić.

Upitan da li može da se očekuje da neko naredno pregovaračko poglavlje za članstvo Srbije u EU bude stopirano zbog ruske meke moći, Vučić je rekao da naredna poglavlja neće biti otvorena jer Zapad nije zadovoljan pregovorima sa Prištinom.

- Zar mislite da su neke zemlje EU baš u svemu ispred Srbije? Neko nam priča o ljudskim pravima i slobodana, a njihovi premijeru kažu za našu zemlju da je šaka jada. Ako pričate o medijima, imate zemlje u EU gde imate deset puta manje transparentnosti i slobode nego kod nas - rekao je Vučić.

Foto: Beta
Foto: Beta

Kandidat SNS za predsednika Srbije biće poznat za 6 meseci

Odluku o kandidatu SNS za predsedničke izbore donećemo za šest meseci, izjavio je večeras predsednik naprednjaka i premijer Aleksandar Vučić i ponovo odbacio spekulacije da će se kandidovati.

SNS će kandidovati onoga ko će da dobije narodno poverenje, rekao je Vučić i istakao da je predsednik Tomislav Nikolić dobro i na ozbiljan i odgovoran način obavljao svoj posao.

- Odluku ćemo doneti za šest meseci, neću time da se bavim, time se bave lenjivci kojima je kampanja ceo život -naveo je Vučić.

On je negirao da će se kandidovati na predsedničkim izborima, navodeći da ne može da zamisli da bude kandidat jer, kaže, voli svoj posao, ima određene zadatke i smatra da ne bi bilo fer prema građanima koje je na izborima pozvao da glasaju za listu koju je predvodio.

- Predsednik Republike se bavi dugorocnim strateškim stvarima i manje dnevnim, meni je lakše kad sam svima kriv za sve - rekao je Vučić.

Upitan da li će Nikola Selaković biti kandidat kojeg će kandidovati, Vučić je odgovorio da je Selaković talentovan mladi čovek, kao i mnogi drugi u SNS.

Dodao je da neće proći mnogo vremena dok SNS ne izabere novog lidera stranke.

Ocenio je i da će mnogo veći problem na predsedničkim izborima biti kako da kandidat SNS pobedi Vojislava Šešelja, nego neke druge.

Upitan ko bi pobedio kad bi se predsednički izbori sada održali, Vučić je odgovorio da bi bila mrtva trka između kandidata kojeg bi on podržao i Šešelja u drugom krugu.

- Kad Šešelj i njegova stranka idu protiv nas, onda je to ogromna razlika u našu korist. Međutim, jedan deo birača, kada ne glasaju za Vučića, opredeljuje se ne za kandidata SNS, već odlaze na tu drugu stranu, ali je uvek dovoljno za SNS kandidata - rekao je Vučić.

Rekao je da veruje da beogradski izbori neće biti raspisani istovremeno sa predsedničkim, navodeći da su to medijske spekulacije.

Želeo sam još dve promene u Vladi, ali nisam imao snage

Premijer je danas izjavio da je želeo još jednu ili dve promene prilikom formiranja nove Vlade, ali da nije imao dovoljno snage da to sprovede u delo.

"Želeo sam još jednu ili dve promene koje, iz različitih političkih razloga, nisam mogao da provedem u delo. Nisam imao dovoljno snage. Neke stvari jednostavno ne možete da uradite, kao što ne mogu da utičem da ljudi razumeju da je potrebno da se privatizuju Zvezda i Partizan", rekao je Vučić.

Na pitanje da li je aktuelna vlada bolja od prošle, Vučić je odgovorio da ima beskrajno poverenje i da, u profesionalnom smislu, mnogo voli Anu Brnabić.

On je rekao da je ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković bila odlična, a da od novog ministra Branislava Nedimovića očekuje da bude još energičniji i efikasniji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track