VUČIĆ U EKSKLUZIVNOM INTERVJUU ZA KURIR: Nisam se slagao sa Zoranom kad je napadala Nikolića!
Foto: Marina Lopičić

VUČIĆ U EKSKLUZIVNOM INTERVJUU ZA KURIR: Nisam se slagao sa Zoranom kad je napadala Nikolića!

Politika -

BEOGRAD - Nisam se slagao sa Zoranom kad je napadala Nikolića... Ne mislim da je to neki veliki sukob. Mi smo velika demokratska partija, u kojoj imate pravo na drugačije mišljenje - rekao je Aleksandar Vučić, premijer Srbije i kandidat na predstojećim predsedničkim izborima u ekskluzivnom intervjuu za Kurir.

Vučić je juče posetio Adrija medija grupu i bio gost redakcije dnevnog lista Kurir i odgovarao na pitanja naših novinara o raznim temama - jedna od centralnih bio je aktuelni predsednik Srbije Tomislav Nikolić i odnos sa njim.

- Uradio je neke istorijske stvari, dao je podršku fiskalnoj konsolidaciji, i ta njegova podrška ući će u udžbenike. U narednih deset godina nećemo imati recesiju zbog te njegove podrške - rekao je Vučić.

Na opasku da je najoštrija prema Nikoliću uvek bila Zorana Mihajlović, lider SNS je odgovorio: "Ona je i ranije bila oštra, kao i Nikolić prema njoj, pri čemu je Nikolić bio daleko blaži."

Mnogo je teških reči palo na Nikolićev račun od strane vaših najbližih ljudi. Da je izdajnik, da vam radi o glavi, da vam zabija nož u leđa. Zašto to niste sprečili, ili su svi oni bili vaši trbuhozborci?

- Govorim srpski, a ne hrvatski, govorim iz drugih organa, a ne iz trbuha.

Da li vam se stezao želudac na to?

- Ne znam da li mi se stegne želudac zbog onoga što napišete o meni, a to ne primećujete, ali primećujete za sve drugo što neko kaže o nekom drugom. Nijednom rečju nisam uvredio Nikolića, čak nisam hteo da kritikujem potez koji nije bio za pohvalu. Koga ste iz SNS čuli da izgovori neku ružnu reč o Nikoliću?

EKSKLUZIVNI INTERVJU ALEKSANDAR VUČIĆ: Velike su šanse da IZGUBIM! - ČITAJTE U KURIRU!

Ko će u tom slučaju biti premijer? Koga vidite na tom mestu?

- Nikoga još. Tek ako bih slučajno dobio poverenje naroda, počeo bih time da se bavim.

Neki su se već videli na tom mestu. Recimo, Tomislav Nikolić, koji vam je u pismu to i lično rekao.- Građani su ti koji odlučuju o poslu koji obavljamo i ne postoje dogovori koji mogu da prolaze bez njihove volje. Nikolića veoma cenim, uveren sam da ćemo sarađivati u budućnosti, a na koji način, o tom - potom.Ako je on bio jasan da želi funkciju predsednika i šefa SNS, a ipak je povukao kandidaturu, kako je moguće da ste se ipak dogovorili a da mu nešto niste obećali?- Zaista nismo razgovarali o funkcijama. Bio je fer na našem poslednjem sastanku, govorili smo o poverenju, o budućnosti Srbije. Varate se ako mislite da mi je lako da napustim radno mesto koje toliko volim. To radim kako bismo obezbedili sigurnost za Srbiju, a to očekujem i od Nikolića.

Kažete da nemate primedbu na Nikolića kao predsednika, kakav bi onda bio kao premijer?- Ne mogu da govorim o tome jer će predsednički izbori biti užasno teški. Biće teški i za mene lično. Jer celokupna kampanja protivnika iz DOS svodi se na isto - napadni pre svega sve što je dobro urađeno i spaseno posle njihovog odlaska sa vlasti, i to na najbrutalniji način. Za to je odvojen ogroman novac. Ko to i odakle plaća? U skladu s kojim zakonom? Kod nas imate pravo da trošite novac tek kad se raspišu izbori, zna se tačno sa kojih računa. Ima mnogo domaćih i inostranih tajkunskih centara moći koji će pomagati dosovskim kandidatima. Pitanje je da li mi možemo da pobedimo. Mislim da su šanse pola-pola u ovom trenutku, i uložiću mnogo truda i napora da pobedimo. Da li ćemo uspeti, to je druga stvar. Za mene je najvažnije da su Srbiji potrebni ljudi koji imaju snove i viziju, a ne kibiceri, cinici i oni koji samo dobacuju. Možda narod misli drugačije, i prihvatiću ako bude tako.

Da li to onda znači da ste sumnjali u Nikolićevu pobedu?- Nije pitanje da li sam sumnjao, to je pitanje sagledavanja objektivnih stvari. Za nijansu su moji izgledi bili nešto veći, to je bio jedini razlog kojim sam se rukovodio, a ne da li je on dobro obavljao posao. Mislim da jeste, to sam već milion puta izgovorio, i ne kažem to zato što bih želeo da se dodvorim njemu. Uradio je neke istorijske stvari, dao je podršku fiskalnoj konsolidaciji, i ta njegova podrška ući će u udžbenike. U narednih deset godina nećemo imati recesiju zbog te njegove podrške.

(Danijela Luković/Branislava Majdarević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track