VUČIĆ UOČI SASTANKA SA KOLINDOM: Više razgovarajmo i poštujmo jedni druge
Foto: Beta, Fonet

Izjava o unapređenju odnosa dve države

VUČIĆ UOČI SASTANKA SA KOLINDOM: Više razgovarajmo i poštujmo jedni druge

Politika -

BEOGRAD - Mandatar za sastav Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je u intervjuu za Hrvatsku radioteleviziju (HRT) da će sutra s hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović potpisati Deklaraciju odnosno Izjavu o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja, dodajući da je to prvi korak u "otopljavanju" odnosa Hrvatske i Srbije.

"Mislim da smo postignuli odličan rezultat. Sporazum se bavi suštinskim, ozbiljnim, strateškim pitanjima za Srbiju i Hrvatsku. Potrebno je da pokušamo da više razgovaramo jedni s drugima i pokažemo veće poštovanje jedni prema drugima. Ono što ja kažem, da češće Hrvati uđu u srpske cipele, a Srbi u hrvatske, čini mi se da bismo se bolje razumeli", rekao je Vučić.

HRT koji će intervju emitovati večeras u 20.00, navodi da će u dokumentu posebno biti istaknuta obostrana zaštita prava manjina, želja da se reše granični sporovi, pitanje nestalih, kao i saradnja u migrantskoj krizi i razvoju zajedničkih prekograničnih projekata.

Kolinda Grabar Kitarović je u intervjuu za RTS, uoči sutrašnjeg potpisivanja Izjave o unapredjenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja, rekla da postoji iskrena volja obe strane da se krene u rešavanje otvorenih pitanja.

Hrvatska predsednica je izjavila da ona i Vučić žele da njihov susret u pobnedeljak zaista bude istorijski.

RTS će oba intervjua emitovati na Prvom programu u 20.00, odmah posle Dnevnika.Mandatar za sastav Vlade Srbije i predsednica Hrvatske razgovaraće u ponedeljak u Subotici i potpisati Deklaraciju o unapredjenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja Srbije i Hrvatske.

Vučić i Grabar Kitarović ujutro će posetiti rodnu kuću Milutina Milankovića u Dalju u Hrvatskoj i Dom kulture "Matija Gubec" u Donjem Tavankutu kod Subotice.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track