VUK JEREMIĆ: Bili smo predmet negativne kampanje, sada je odluka na velikim silama
Foto: Marina Lopičić

Podignut ugled Srbije

VUK JEREMIĆ: Bili smo predmet negativne kampanje, sada je odluka na velikim silama

Politika -

BEOGRAD - Kandidat Srbije za generalnog sekretara UN Vuk Jeremić rekao je da njegovim rezultatom možemo da budemo izuzetno zadovoljni.

On je posle pete runde glasanja za tu poziciju bio drugi u ukupnom plasmanu, a prvi u istočnoj Evropi i dodao je da sledi finalna faza u kojoj će primat u odlučivanju preuzeti stalne članice SB UN.

"Rezultatom možemo da budemo izuzetno zadovoljni. Time smo značajno doprineli podizanju ugleda Srbije u svetu, pre svega s obzirom na to da je posredi trka za najvišu poziciju u međunarodnim odnosima", rekao je Jeremić.

On je istakao da je kandidatura Srbije bila jedina koja je praćena platformom, u kojoj su do detalja izneta 53 konkretna predloga za reformu i povećanje efikasnosti rada UN.

"Mislim da je to pomoglo u sticanju naklonosti nekih od najuticajnijih svetskih medija koji su otvoreno podržali srpsku kandidaturu", rekao je Jeremić.

Dodaje, međutim, da smo bili predmet negativne kampanje, što svakako nije pomoglo.

"Ali šta da se radi, to je sastavni deo ovog posla, ne osvrćemo se na to i idemo dalje", rekao je Jeremić.

Prema njegovim rečima, sada sledi finalna, konačna faza izbora u kojoj će primat u odlučivanju preuzeti stalne članice SB UN i dodaje da je sada praktično sve u njihovim rukama.

"Trenutni odnosi velikih sila su prilično napeti i mislim da nije nezamislivo da se to odrazi i na pregovore o izborima za budućeg generalnog sekretara. Ko će iz tog složenog procesa izaći kao pobednik ostaje da se vidi", zaključio je Jeremić.

Jeremić je posle jučerašnje, pete runde glasanja bio drugi, posle bivšeg porugalskog premijera Antonia Gutereša.

Gutereš je osvojio 12 pozitivnih, dva negativna i jedan neodređeni glas, a Jeremić osam pozitivnih, šest negativnih i jedan neodređeni glas.

Ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak je u petoj rundi dobio osam pozitivnih, sedam negativnih i nula neodređenih glasova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track